A BANKOK ELENGEDIK AZ AUTÓHITELESEK TARTOZÁSAIT

A BANKOK ELENGEDIK AZ AUTÓHITELESEK TARTOZÁSAIT.

A BANKOK ELENGEDIK AZ AUTÓHITELESEK TARTOZÁSAIT

Az alábbi információ a Blikktől származik, annak valóságtartalmát nincs módunk sem megerősíteni, sem pedig cáfolni! [cn-social-icon]

Kezdhetnek örülni az autóhitelesek, megérkeztek az első jó hírek a devizában eladósodott tulajoknak.A Kúria döntése nyomán kötelező végelszámolás, így a tisztességtelenül felszámolt túlfizetések összegzése csak áprilisra várható, ám vannak olyan pénzintézetek, amelyek már lemondtak a hátralévő törlesztésekről. A Budapest Bank arról értesítette olvasónkat, Zoltánt, hogy február elsejével a tartozást kiegyenlítettnek tekinti, s a júliusig esedékes havi 48 ezer forintos részleteket már nem kell fizetni.

– Majd leestem a székről, amikor megkaptam a levelet. Éppen készültem befizetni a februári csekket. A bank eddigi hozzáállása alapján biztos voltam abban, hogy valami újabb lenyúlásról kaptam értesítést. Hiszen tavaly még azt írták, hogy az amúgy is 6-ról 7 évre hosszabbított törlesztésem az utolsó fél évre többszörösére nő – mondta a Blikknek Zoltán. 

A Budapest Bank eredetileg 45 ezer forint törlesztőt állapított meg. Az utolsó években aztán rohamosan nőni kezdtek a befizetések,  60, majd 70 ezres csekkek jöttek. Fél év volt hátra, amikor közölték: az utolsó hónapokban százezer forint feletti összegekre számítson, a legutolsó részlet pedig jóval 300 ezer forint fölött lesz.
Ám a most érkezett levélben azt írták: „Az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatos elszámolás 2015. február 1-jei határnappal megtörtént, így az ön szerződése a fizetési értesítőben feltüntetett lejárati dátumtól eltérően lezárult.”

Nulla forintról szóló csekket kapott egy másik olvasónk, Gábor is. – Jövő februárig kellett volna törlesztenem a Suzukimat, amelynek havi részlete a 20 ezerről 32-re ugrott. Ám a csekken 0 forint állt, vagyis egy év befizetést elengedtek  – mondta Gábor.„A Budapest Autófinanszírozási Zrt. február 7-én hajtotta végre az elszámolást az élő devizaalapú szerződéseken, amelyeknek még volt hátralévő törlesztésük. Azok a kontraktusok, amelyeknél a bankunk által visszatérítendő összeg meghaladta a fennálló összes tartozás összegét, az elszámolás hatására megszűntek” – tudatta lapunk érdeklődésére a Budapest Bank. „A relatíve korai, február eleji elszámolással a túlfizetést próbáltuk elkerülni, hiszen ezt a banknak későbbi időpontban vissza kellene térítenie, ami külön adminisztrációt jelent” – tették hozzá.

A Blikk kérdezte a bankszövetséget: miért nem oldható meg, hogy a lakáshiteleseknél is előre csökkenjen a részlet? Hiszen a bankok az elmúlt hónapokban is felszámolták azon tisztességtelen többleteket, amelyekért elmarasztalta őket a Kúria. De a szövetség nem kívánt állást foglalni.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.  [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM