Devizahitelek – Térdre rogynak a bankok?

Kockázatkezelés, banki tájékoztatás, Nemzeti Civil Kontroll, Devizahitelek - Térdre rogynak a bankok?

Devizahitelek – Térdre rogynak a bankok?

Ne feledjük! Az alább olvasható beszámoló még nem minden! Hamarosan jön az EUB C-932/19-es ítélete, amelytől sokat várhatnak a Magyar károsultak!Dr. Szabó V. László ügyvéd – Ebben az esetben tehát az EUB ítélete kimondja, hogy nem felel meg az átláthatóság követelményének és jelentős egyenlőtlenséget idéz elő a fogyasztó kárára az a szerződés amely a banki kockázatelemzési felkészültség ellenére csak felületesen tájékoztatja az adóst.

A C-609/19 EUB ítélet kimondja:

Tekintettel a szolgáltató azon előre látható gazdasági környezetre vonatkozó ismereteire, amely hatással lehet az árfolyamváltozásra, továbbá figyelemmel arra, hogy e szolgáltató megfelelőbb eszközökkel rendelkezik az árfolyamkockázat előrejelzésére, valamint tekintettel az árfolyamváltozással kapcsolatos azon jelentős kockázatra, amelyet a vitatott szerződési feltételek a fogyasztóra hárítanak, a Bíróság megállapítja, hogy e szerződési feltételek a felek kölcsönszerződésből eredő jogaiban és kötelezettségeiben jelentős egyenlőtlenséget idézhetnek elő a fogyasztó kárára.

Amennyiben ugyanis a szolgáltató a fogyasztóval szemben nem tartotta tiszteletben az átláthatóság követelményét, e szerződési feltételek a kapott szolgáltatásokhoz és kölcsön összegéhez képest aránytalan kockázatot rónak e fogyasztóra, mivel e szerződési feltételek alkalmazásának következtében a fogyasztónak kell viselnie a határidős devizaárfolyamok változásának költségét.

Ez mit jelent magyarul?

Azt, hogy nem hivatkozhat a 6/2013 PJE.re a bank miszerint nem kell olyanról tájékoztatnia az adóst amit nem lát előre vagyis az árfolyam megugrására.

Csakhogy a bank rendelkezik "megfelelő eszközökkel az árfolyamkockázat előrejelzésére" vagyis neki van kockázatelemző osztálya, közgazdászokkal, szakértőkkel.

Innentől már csak azt kell bizonyítani,hogy az adott banknak volt-e 2007-08-ban kockázatelemző részlege és ehhez képes a szerződésben milyen semmitérő, felületes tájékoztatást nyújtott.

Ebben az esetben tehát az EUB ítélete kimondja, hogy nem felel meg az átláthatóság követelményének és jelentős egyenlőtlenséget idéz elő a fogyasztó kárára az a szerződés amely a banki kockázatelemzési felkészültség ellenére csak felületesen tájékoztatja az adóst. Dr. Szabó V. László ügyvéd

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM