“DEVIZAHITELEK” – PETÍCIÓT KAPOTT AZ MNB ELNÖKE

"DEVIZAHITELEK" - PETÍCIÓT KAPOTT AZ MNB ELNÖKE.

Devizahitelek- Petíciót kapott az MNB elnöke

Magyar Nemzeti Bank
Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke részére
Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet
1171 Budapest, Zrinyi utca 121.

Tisztelt Elnök Úr !

loading...

A Magyar Nemzeti Bank 2013 október 1. napjától a pénzügyi felügyeletet ellátó intézmény.
Álláspontunk szerint a 2014 június 16. napján született Kúriai döntés a Jegybankot, mint pénzügyi felügyeletért felelős fogyasztóvédelmi intézményt is érinti.

A magyar devizahiteles lakosság és az érdekvédelemmel foglalkozó szervezetek a hazai deviza alapú fogyasztói szerződésekkel, illetve azok érvénytelenségével kapcsolatban indított pereiken keresztül elérték, hogy a Kúria polgári kollégiuma 2014 június 16. napján kelt, 2/2014 Polgári jogegységi határozatában az alábbiakat állapította meg :


-A deviza alapú fogyasztói szerződések azon rendelkezése, amely szerint az árfolyamkockázatot korlátozás nélkül a fogyasztó viseli tisztességtelen lehet, ha a pénzügyi intézménytől kapott tájékoztatás nem volt megfelelő, vagy a tájékoztatás elmaradása folytán a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy őt csak korlátozott mértékben terheli, akkor a szerződéseknek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen.

-Az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tévő szerződéses rendelkezés akkor tisztességtelen, ha az nem felel meg a fogyasztói kölcsönszerződésben a pénzügyi intézmény által alkalmazott általános szerződési feltételekben szereplő egyoldalú szerződésmódosítási jog tisztességtelenségéről szóló 2/2012. (XII. 10.) PK vélemény 6. pontjában felsorolt elveknek (egyértelmű és érthető megfogalmazás elve, tételes meghatározás elve, objektivitás elve, ténylegesség és arányosság elve, átláthatóság elve, felmondhatóság elve, szimmetria elve).

loading...

-A folyósításkor a pénzügyi intézmény által meghatározott vételi, a törlesztéskor pedig az eladási árfolyamok (különnemű árfolyamok) alkalmazása tisztességtelen, mert ezekkel szemben nem áll a fogyasztónak közvetlenül nyújtott szolgáltatás, így az számára indokolatlan költséget jelent. E rendelkezések azért is tisztességtelenek, mert alkalmazásuk gazdasági indoka a fogyasztó számára nem világos, nem érthető, nem átlátható. A deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződésekben szereplő vételi és eladási árfolyamok, mint átszámítási árfolyamok helyett a Magyar Nemzeti Bank hivatalos deviza árfolyama válik a szerződés részévé.

A Kúriai döntés értelmében a deviza alapú szerződésekkel a hazai pénzügyi intézmények hosszú éveken keresztül jogtalanul, aránytalanul és indokolatlanul számították az ügyfeleikkel szembeni követeléseiket. A végrehajtási eljárások, a közokiratba foglalt felmondások, a közjegyzői végrehajtható okiratok alapjául szolgáló közjegyzői okiratba foglalt szerződések, végrehajtási záradékok és tartozáselismerő nyilatkozatok tisztességtelenek, illetve tisztességtelenek lehetnek.

A hazai felügyelet deviza ügyben elkövetett mulasztásai és gondatlansága hozzájárult a pénzügyi fogyasztókkal tisztességtelen módon történő deviza alapú szerződéskötésekhez, majd a fogyasztók totális kifosztásához, uzsorázásához.


Alulírottak követeljük Matolcsy Györgytől a Magyar Nemzeti Bank elnökétől, hogy azonnali hatállyal rendeljen el a Kúria jogegységi határozatára tekintettel célvizsgálatot a deviza alapú hitelezésben szerepet vállaló pénzintézetekkel szemben, indítson piacfelügyeleti eljárást a deviza alapú szerződéskötési gyakorlatok általános tisztességtelenségének a megállapítása érdekében, valamint az árfolyamkockázatokról és az egyoldalú szerződésmódosításokról szóló ügyfél tájékoztatásokkal kapcsolatban foglaljon állást, illetve abban a kérdésben is nyilvánítson véleményt a Magyar Nemzeti Banki felügyelet, hogy mi jelenti, mi jelentheti a devizapiaci- és árfolyamkockázatok kérdésében a tájékoztatási minimumot!

A devizahitelezéssel összefüggő, minden típusú végrehajtási cselekmény azonnali felfüggesztését követeljük !

Tisztelettel : …………………..
Falus Zsolt Ferenc
Bankcsapda Egyesület

Bp. 2014 június 20. Magyar Nemzeti Bank

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
"DEVIZA"-"HITELEK". A BANKOKNAK KELL VÁLLALNI A KÁROKAT!
“DEVIZA”-“HITELEK”. A BANKOKNAK KELL VÁLLALNI A KÁROKAT!

"DEVIZA"-"HITELEK". A BANKOKNAK KELL VÁLLALNI A KÁROKAT!

VÉGE LESZ A "DEVIZAHITELESEK" ÁLMATLAN ÉJSZAKÁINAK: POKOLI IDŐK VÁRNAK A BANKOKRA?
VÉGE LESZ A “DEVIZAHITELESEK” ÁLMATLAN ÉJSZAKÁINAK: POKOLI IDŐK VÁRNAK A BANKOKRA?

Vége lesz a devizahitelesek álmatlan éjszakáinak: Pokoli idők várnak a bankokra? A Kúria jogegységi döntése után nyitva áll a kormány...

Close