DEVIZAHITEL – PEREK FELFÜGGESZTVE, EB. VIZSGÁLAT INDUL!

DEVIZAHITEL - PEREK FELFÜGGESZTVE, EB. VIZSGÁLAT INDUL!

DEVIZAHITEL – PEREK FELFÜGGESZTVE, EB. VIZSGÁLAT INDUL!

[good_old_share]


Górcső alatt a forintosítási és az elszámoltatási törvények! Videó alább!

 

Vizsgálják, hogy sértik-e az uniós jogot a devizahiteles-törvények. Nagy kérdés: ha igen, akkor újabb jogegységi döntés várható, amely végre komoly áttörést hoz a hazai devizakárosultak számára?

A korábbi devizahitelesek számára csillanhat fel a remény azzal, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) a Fővárosi Törvényszéknek egy konkrét ügyben feltett kérésére vizsgálni kezdte, uniós jogba ütközik-e az elszámoltatási, illetve a forintosítási törvény néhány paragrafusa – írja az MNO.

Az uniós vizsgálat hírére a Fővárosi Ítélőtábla fel is függesztette a kérdéses pert az EUB előzetes döntéshozatali eljárásának befejeztéig. – Azért lényeges az ítélőtábla döntése, mert ezt megismerve a napokban egy másik, hasonló, a kecskeméti bíróságon tárgyalt ügyben is felfüggesztette a pert a tanácsvezető bíró. Vagyis joggal számíthatunk arra, hogy minden olyan ügyben, amelyet érint az Európai Unió Bíróságának eljárása, megtörténhet ugyanez – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Léhmann György, az ominózus ügyet képviselő ügyvéd.
Léhmann György szerint, ha az európai jogászok egyetértenek az ügyvéd álláspontjával, azaz úgy döntenek, hogy a két törvény megnevezett paragrafusai szemben állnak az uniós joggal, úgy a döntésük kötelező a hazai bíróságok számára. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ezek a törvényhelyek nem alkalmazhatók a hazai gyakorlatban sem.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Az uniós csatlakozáskor ugyanis elfogadta hazánk, hogy amennyiben a hazai törvények szemben állnak az uniós jogszabályokkal, úgy az utóbbiakat kell alkalmazni. Ez esetben az uniós joggal szemben álló paragrafusok alkalmazása miatt elutasított pereket is újra lehet indítani, azaz hatalmas mennyiségű ügy kerülhet ismét a bíróságok elé. Ezzel megnyílik az esély arra, hogy nagyon sok adós kedvezőbb feltételekkel zárhassa le hitelügyletét, mint ahogy jelenleg tehetné. S ami talán még lényegesebb, nem csupán a peres eljárásnál tartó ügyekre kell majd alkalmazni az EUB döntését, de a már a végrehajtási szakaszban járókra is. Vagyis felcsillan a reménysugár azoknak a pereskedő adósoknak is, akik a feje fölül már csaknem elárverezték a tetőt.
– Jó esélyt látok arra, hogy az Európai Unió Bírósága azonosul álláspontunkkal, mert megítélésem szerint az unió alapjogi chartájával is szemben állnak a vitatott paragrafusok. Azt tervezem, hogy amennyiben az európai bíróság megállapítja, hogy a kérdéses bekezdések szemben állnak az uniós joggal, az összes olyan pert újraindítom, amelyben a keresetünket a kifogásolt paragrafusokra hivatkozva utasították el – hangsúlyozta az ügyvéd.
Erre azonban még várni kell, hiszen Léhmann György szerint – bár nehéz megbecsülni – a tapasztalatok azt mutatják, legalább két évet várni kell a döntésre. Lényeges azonban, hogy addig sem születhet végleges döntés ezekben az ügyekben.

FIGYELEM! Többen is jelezték, hogy a Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldal tetejére a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki, valamint a "követed" gombnál állítsd be a "megjelenítés elsőként" opciót, hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

loading…


Kérdésünkre a jogász elmondta, az uniós eljárást elindító ügyben a szerződés egyes feltételeinek érvénytelensége – nevezetesen az egyoldalú kamatemelés, illetve az árfolyamkockázat – miatt támadták a hitelt nyújtó bankot. Az elsőfokú bíróság a banki elszámolási, illetve a forintosítási törvény bizonyos paragrafusaira hivatkozva hiánypótlást írt elő. Ezek szerint csak akkor kérheti a hitelszerződés teljes vagy részleges érvénytelenítését a perben az adós, amennyiben a kérelmező megnevezi, hogy milyen jogkövetkezményt alkalmazzon a bíróság, illetve az abból fakadó elszámolás pontos összegét is meg kell neveznie. Erre az összefüggésre egyébként az ítélőtábla egy korábbi végzése is rámutat. [apss_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM