DEVIZAHITELEK-MINDEN MEGVÁLTOZHAT! EZERMILLIÁRDOS KÁROKAT OKOZOTT AZ ÁRFOLYAMKOCKÁZAT.

loading...

DEVIZAHITELEK-MINDEN MEGVÁLTOZHAT! EZERMILLIÁRDOS KÁROKAT OKOZOTT AZ ÁRFOLYAMKOCKÁZAT.

Email


A döntés hamarosan megszületik, amely minket, Magyar „deviza”-károsultakat is érinthet!

 

A károsultak ügyével foglalkozó szakemberek rendkívül bizakodóak!
Mindent felforgathat a devizakölcsönök ügyében az Európai Bíróság, a luxembourgi fórum ugyanis egy román hitelper kapcsán a jövő héten lényegében arról határoz: tisztességtelen-e, hogy a bankok a devizahitel-szerződésekben egyoldalúan a fogyasztókra hárították az árfolyamkockázatot?

A kérdés a magyar kölcsönfelvevőket is érdekelheti: egyes becslések szerint annak idején ezermilliárdos kárt okozott az érintetteknek, hogy az árfolyamok változásából eredő terheket az adósok viselték.

Bár az Európai Bíróság csupán néhány napja hirdette ki a sok vitára alapot adó döntését a betelepítési kvóták ügyében, a luxembourgi székhelyű uniós testület hamarosan újabb, nagy horderejű ítéletet hozhat meg. A témakör ezúttal is több tagországot érinthet, ám most leginkább Kelet-Közép-Európa néhány államának viszonyait befolyásolhatja a verdikt.Az EU bíróságának ugyanis arról kell állást foglalnia: tisztességtelen-e, hogy a bankok a devizahitel-szerződésekben egyoldalúan a fogyasztókra hárították az árfolyamkockázatot? – olvasható a Magyar Időkben.

"A devizahitelek kapcsán jelenleg több ügy szerepel a bíróság napirendjén, érkeztek ilyen akták Magyarországról és Romániából is" – mondta a Magyar Időknek a testület munkatársa. Lehóczki Balázs hozzátette: a bírák először a jövő héten, egy román perben hoznak ítéletet. Az Európai Bíróságnak arra a kérdésre kell választ adnia, hogy a devizahitel-szerződéseknek az árfolyamkockázatot kizárólag a fogyasztókra hárító rendelkezése nem minősül-e tisztességtelen és ezért semmis feltételnek.

A bíróság munkatársa hozzátette: egy magyar ügy szintén az árfolyamkockázat kérdését feszegeti. A két eset nagyon hasonlít egymáshoz, de a hazai kezdeményezésű luxembourgi eljárás még az elején tart.

Lehóczki Balázs megjegyezte, hogy az uniós bíróság majdani határozatai akár nagy jelentőségűek is lehetnek, de a korábbi döntések alapján nemigen jósolható meg, milyen álláspontot képviselnek majd az EU bírái.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A luxembourgi döntés erősen befolyásolhatja a hazai joggyakorlatot is. Darák Péter, a Kúria elnöke nyáron azt mondta: mihelyst valamelyik per lezárul, áttekintik az uniós ítéletet, és ha kell, a Kúria módosít a korábbi fontos hazai döntéseken.
Szakértői számítások szerint alaposan összekuszálhatja a szálakat, ha az Európai Bíróság végül arra jut, hogy az uniós előírások szerint nem lehet kizárólag az adósokra hárítani az árfolyamváltozás minden terhét. Korábbi visszafogott becslések szerint idehaza több száz milliárdos kár érhette annak idején a hitelfelvevőket az árfolyamváltozás miatt, más számítások viszont ezermilliárdokban mérhető veszteségekről szóltak – olvasható a Magyar Időkben.

Email

loading…


Email

Szólj hozzá

Hozzászólás