DEVIZAHITELEK-JÖN AZ ELSÉTÁLÁSI JOG.

DEVIZAHITELEK-JÖN AZ ELSÉTÁLÁSI JOG.

DEVIZAHITELEK-JÖN AZ ELSÉTÁLÁSI JOG.

[good_old_share]


Ha jelzáloghitelt veszel fel, és a hiteled időközben bedől, nem teljesen logikus, hogy „csak” a jelzáloggal érintett, fedezetként felajánlott ingatlanra teheti rá a kezét a bank?Ez volt a fedezet, ez volt a biztosíték, ezt értékeltette fel a bank stb…
Az elsétálás jogának esetleges bevezetéséről írt a Magyar Idők. Az angolszász rendszerből ismert jogintézmény lényege, hogy az adós csak a jelzáloggal érintett lakás erejéig felel a tartozásáért, azon túl a bank nem követelhet semmit a hitelesétől: vagyis ha az adós „elsétál” az ingatlanától, otthagyja azt, akkor a tartozása megszűnik.

Az elsétálás jogát Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke vetette fel a lapnak, amikor az idei 350 ezer végrehajtásról beszélt. Szerinte az elmúlt időszak tapasztalatai alapján az elsétálási jog bevezetése okkal merülhet fel.

Elmondása alapján a hazai elsétálási jog csak az azóta átváltott korábbi devizahiteleknél jöhetne szóba, mégpedig azért, mert az ilyen kölcsönök adósait korábban rendkívüli helyzetbe hozta az árfolyamok elszabadulása, a törlesztőrészletek megemelkedése.
Adódik emellett még egy lényeges szempont: az elsétálási jog jelentette előnyös lehetőség csak azokat illethetné meg, akik a banki hitelüket legalább részben igyekeztek törlesz­teni és azon kívül minden más kötelezettségüket időben és pontosan teljesítették vagy teljesítik az elsétálás jogintézményének bevezetéséig – tette hozzá sz elnök.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

– Ennek részletei kapcsán azonban a mindenkori törvényhozást illeti meg a döntés joga – jelentette ki Schadl György.

[good_old_share]

loading...
loading…


Facebook hozzászólások
loading...