DEVIZAHITELEK-JÖN AZ ELSÉTÁLÁSI JOG.

DEVIZAHITELEK-JÖN AZ ELSÉTÁLÁSI JOG.

DEVIZAHITELEK-JÖN AZ ELSÉTÁLÁSI JOG.

[good_old_share]


Ha jelzáloghitelt veszel fel, és a hiteled időközben bedől, nem teljesen logikus, hogy „csak” a jelzáloggal érintett, fedezetként felajánlott ingatlanra teheti rá a kezét a bank?Ez volt a fedezet, ez volt a biztosíték, ezt értékeltette fel a bank stb…
Az elsétálás jogának esetleges bevezetéséről írt a Magyar Idők. Az angolszász rendszerből ismert jogintézmény lényege, hogy az adós csak a jelzáloggal érintett lakás erejéig felel a tartozásáért, azon túl a bank nem követelhet semmit a hitelesétől: vagyis ha az adós „elsétál” az ingatlanától, otthagyja azt, akkor a tartozása megszűnik.

Az elsétálás jogát Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke vetette fel a lapnak, amikor az idei 350 ezer végrehajtásról beszélt. Szerinte az elmúlt időszak tapasztalatai alapján az elsétálási jog bevezetése okkal merülhet fel.

Elmondása alapján a hazai elsétálási jog csak az azóta átváltott korábbi devizahiteleknél jöhetne szóba, mégpedig azért, mert az ilyen kölcsönök adósait korábban rendkívüli helyzetbe hozta az árfolyamok elszabadulása, a törlesztőrészletek megemelkedése.
Adódik emellett még egy lényeges szempont: az elsétálási jog jelentette előnyös lehetőség csak azokat illethetné meg, akik a banki hitelüket legalább részben igyekeztek törlesz­teni és azon kívül minden más kötelezettségüket időben és pontosan teljesítették vagy teljesítik az elsétálás jogintézményének bevezetéséig – tette hozzá sz elnök.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

– Ennek részletei kapcsán azonban a mindenkori törvényhozást illeti meg a döntés joga – jelentette ki Schadl György.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM