“DEVIZAHITEL”-PEREK: ÚJ STRATÉGIA SZÜKSÉGELTETIK?

"DEVIZAHITEL"-PEREK: ÚJ STRATÉGIA SZÜKSÉGELTETIK?

Éva Nagy: Devizahitel-perek: új stratégia szükségeltetik? Neked mi a véleményed?

Tavaly a PITEE nem vitatta a deviza jelenlétét, csak az árfolyamrést. Semmis lett, de a Kúria a hibás elemet kijavította. 

A Kásler-ügy szintén nem közvetlenül vitatta a deviza jelenlétét, csak áttételesen. A Kúria semmissé nyilvánította, majd a hibás elemet kiiktatva érvényessé nyilvánította azt. 

Egyik kereset sem épült a deviza alapvető vitatására, és ezáltal nem is kérdőjeleződhetett meg. 


Ez azt jelenti számunkra, hogy a jövőt illetően perek csak részleges semmisségre, vagy semmiség és utólagos érvénybehelyezésre számíthatunk a Kúriánál, akármilyen döntés született az első vagy másodfokon. Teljes semmisséget ezen az úton nem érhetünk el.

Nagy kérdés, hogy a decemberi jogegységi után hogyan lehet vitatni a devizát? Vagy más stratégiát kell felállítani, és generálisan a hibás rendszerre, mint rendszer egészére koncentrálva a létre nem jött szerződés elvére építjük a kereseteket? 
Mert részek vitatása nem jött be,mert a Kúria, minden hibás elemet kijavít, csak hogy minden lehetséges módon érvényben tartsa a szerződéseket.

Az egész vitatása rendszerszinten, mint egységes és közös szerződéses akarat mibenléte talán sikert hozhat, de az nem a sima Hpt-szerinti keresetekre, mint jogi biztonsági kűrökre épül, hanem a szintetikus devizán alapuló kifosztás átfogó struktúráját kell bizonyítani egzakt levezetésekkel, és más bizonyítékokkal.
pl. Hibrid.

Vajon lehetséges-e ez számunkra? Neked mi a véleményed?


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM