Devizahitel-kezdődik! Otp Bank kölcsönszerződés elmeszelve!

Nemzeti Civil Kontroll, Devizahitel-kezdődik! Otp Bank kölcsönszerződés elmeszelve

Devizahitel-kezdődik! Otp Bank kölcsönszerződés elmeszelve!

NCK: Érdemes elolvasni az alábbi cikket, mert sok minden múlhat rajta!

Mint az alábbi cikkben is látható, a devizahitel-szerződések esetében szinte minden a banki árfolyamkockázatról szóló tájékoztatáson múlik!

Na, pontosan ez az, amit a bankok nagy része nem tett meg  tisztességesen a szerződéskötés időszakában sőt, a Bankszövetség éppenhogy arról tájékoztatta a Magyar lakosságot, hogy "nem kell attól félni, hogy az árfolyamkockázat miatt a devizában hitelt felvevő háztartásokat súlyos veszteségek érhetik."

Mivel ezt a kijelentést és hivatalmos tanulmányt a professzionális pénzügyi intézményeket tömörítő Magyar Bankszövetség tette közzé, ezért a kijelentés és a lakosság felé eljuttatott közlés önmagában is alkalmas arra, hogy a Magyar fogyasztó esetleges veszélyérzetét elaltassa.

Íme a cikk:Dr. Szabó V. László ügyvéd – Fővárosi Ítélőtábla 2022 januári jogerős ítéletében elmeszelte az Otp Bank kölcsönszerződését.

[32] Az árfolyamkockázatról szóló tájékoztatás akkor tekinthető megfelelőnek, ha abból a fogyasztó számára kétséget kizáróan kiderül, hogy az árfolyamkockázat korlátozás nélkül őt terheli, a kedvezőtlen árfolyamváltozásnak nincs felső határa és az a futamidő alatt is reálisan bekövetkezhet, továbbá hogy a forint árfolyamának súlyos leértékelődése, illetve a deviza kamatlábak emelkedése milyen hatást gyakorol a törlesztőrészletek összegére és ezáltal a fogyasztó gazdasági helyzetére.

A perbeli szerződés V.4. pontja utal ugyan arra, hogy a forint/deviza árfolyam piaci mozgásából adódóan felmerül a veszteség kockázata, és hogy a forint árfolyamának gyengülése esetén a devizában megállapított törlesztőrészletek forintban megfizetendő ellenértéke akár jelentős mértékben is emelkedhet, az azonban nem derül ki világosan, hogy a kedvezőtlen árfolyamváltozásnak nincs felső határa, sem pedig hogy az a futamidő alatt is bekövetkezhet.

" A Magyar Bankszövetség ebből az időszakból származó hivatalos lakossági tájékoztatója az oldal alján!"

A tájékoztató alapján a felperesek alappal feltételezhették, hogy az árfolyamingadozás hosszabb távon kiegyensúlyozott képet mutat, miközben arra nézve nem kaptak világos figyelmeztetést, hogy a forint árfolyamának esetleges súlyos leértékelődése a szerződés teljesítését számukra gazdaságilag elnehezíti vagy ellehetetleníti.

Az árfolyamkockázatnak, illetve a forint leértékelődésének a fogyasztó gazdasági helyzetére gyakorolt hatására nézve az ASZF VII. pontjában szereplő kockázatfeltárás sem tartalmaz többletinformációt.

Az ítélőtábla mindezek alapján megállapította, hogy az alperes által nyújtott tájékoztatás nem felel meg teljes körűen az EUB által előírt feltételeiének. Dr. Szabó V. László ügyvédFigyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM