ROSSZ HÍRT KAPOTT AZ OTP BRÜSSZELBŐL

Megérkezett az Európai Bíróság véleménye a devizahitelesek ügyében, ezek szerint a Kúria módosíthatja a devizahitelesekkel kötött banki szerződéseket, ha azt tisztességtelennek nyílvánítják – írja a Bloomberg. A hír korántsem pozitív a hazai bankok számára, emiatt pedig az OTP már 2,5 százalékos mínuszban tartózkodik.

Mit mond az Európai Bíróság főtanácsnoka?

Azok a szerződési feltételek, amelyek a külföldi pénznemben meghatározott kölcsön folyósítására a kölcsön törlesztésekor alkalmazandó átváltási árfolyamtól eltérő átváltási árfolyam alkalmazását írják elő, nem feltétlenül mentesülnek a tisztességtelen jellegükre vonatkozó értékelés alól – írja a Bruxinfo.


Vagyis igenis megvizsgálható, hogy tisztességesen jártak-e el a bankok, amikor a devizahitel törlesztésekor eladási árfolyamon forintosították a tartozás összegét. A Kúriának arról kell majd véleményt mondani, hogy a hitelfelvevőknek módjukban állt-e az eladási és vételi árfolyam különbségéből eredő többletteher viselését megérteni. 

Amit a főtanácsnok megállapításaiból kiolvasunk, az a hazai bankok számára inkább negatív üzeneteket hordoznak. Nem azért, mert a leírtak alapján végre számszerűsíthetők a devizahiteles probléma rendezése miatt a bankokra nehezedő újabb terhek, csupán azért, mert a bizonytalanságok még várhatóan a következő hetekben is fennmaradnak, amíg a Kúria ki nem mondja a szerződések tisztességességére vonatkozó döntést. 

Amennyiben az árfolyamrés kérdésében az eddigi banki gyakorlatot – akár visszamenőleges hatállyal – megváltoztatná a Kúria döntése, az értelemszerűen többletterhet jelenthetne a hazai pénzintézetek számára. Ez tehát konkrét, pénzben mérhető áldozatokhoz is vezethetne, ráadásul ezen felül is megjelenhetnének félelmek további szerződési részletek módosításával kapcsolatban (ami a kormányzati kommunikáció felől egy erős nyomásként jelentkezik).


Összességében tehát egy bankrészvényes szemszögéből nézve a devizahitelekkel kapcsolatos kockázatokat erősítette meg az Európai Bíróság felől érkező mai jelzés, még annak ellenére is, hogy a főtanácsnok szavai szerint a legkedvezőtlenebb hatásokkal járó szcenárió, vagyis a szerződések semmissé nyilvánítása nem tartozik a járható utak közé. 

Az OTP két hetes mélypontjára zuhant, 4142 forinton is járt a bankpapír. Eközben a másik hazai bankpapír, az FHB 5 százalék feletti plusza 2,5 százalékos emelkedésre mérséklődött.

Forrás: investor.hu

Szólj hozzá

Hozzászólás