DEVIZAHITEL-A NAGY BANKI TRÜKK

DEVIZAHITEL-A NAGY BANKI TRÜKK.

DEVIZAHITEL-A NAGY BANKI TRÜKK

[good_old_share]

Járvás Éva – A Számviteli törvényről mindenki hallgat, mint a sír. Meg is értem, hiszen ha kihantolnák a 60 §-t akkor olyan világra szóló botrány, de azon túl egyéb következményei is lennének, amiért valakiknek felelniük kell.

 

A számviteli törvény szerint.

A deviza állományba vétele és évközi értékelése több féle lehet. A deviza állományba vételekor meghatározott forintérték attól függ, hogy a deviza milyen forrásból származik.
"forint ellenében történő deviza vásárlása esetében: a ténylegesen fizetett forintellenérték, ami gyakorlatilag a lebonyolító hitelintézet által alkalmazott, adott napon érvényes devizaeladási árfolyamon számított forintérték"

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Na most itt jön a banki trükk, hogy elhitették, hogy az anyabank blabla…, meg a swap…blaba, meg a Carry trade blabla ügyletek adták a devizaforrást a hitelekhez. Ez szemenszedett hazugság, és rossz irány ezt elhinni. Nem így volt. Ezek az ügyletek már csak a következő lépés. az első lépésről hallgat mindenki mint a sír.

Az első lépés az, hogy a bankok a forintkölcsönt folyósítva aláírattak egy devizára (is) szóló követelést. Sok esetben mind forintban, mint devizában feltüntették a kölcsön összegét. 
Ekkor ők forintért vásároltak tőlünk egy devizára szóló követelést, amit egy külön devizanyilvántartásban vezettek. 
Meg is írta a rafi, hogy a forrás a betétesek pénze. Az MNB is elmesélte 2005-ben, hogy a hitelkihelyezéshez csak forintjuk volt a bankoknak.

Tehát a kölcsön forrása forint. Majd csak második, harmadik és sokadik lépésben üzérkedtek a devizára szóló követeléssel a pénzpiacon, de az már nem a kölcsön forrásának megteremtése miatt, hanem a haszonszerzés miatt történt. Ezeken az ügyleteken nyertek veszítettek, mit tudom én és közöm sincs hozzá, nem is érdekel.

DE
Mivel a devizanyilvántartású kölcsön forrása forint, így a kölcsönhöz kapcsolt devizakövetelés forrása is magyar forint. 
A forint betétesek forintjait folyósította a bank a forintkölcsönt igénylőknek. Tehát a forrás nem külföldi deviza, nem is kell keresni azt sehol. (Az egy másik társadalmi kérdés, hogy az MNB az ország valós devizatartalékán miért vásárolt hamisított devzát.)
Tehát a forrás egyértelműen forint, ezért csak ennek megfelelően szabad a könyvekben értékelni, ahogy a számviteli törvény is megköveteli. Csak 1 azaz egy árfolyam lehetséges. Mégpedig az az árfolyam, amit akkor használt a bank amikor a forint kölcsönt átértékelte devizakövetelésre. Visszaértékelésnél is csak ugyanazt az árfolyamot használhatja. Minden egyéb árfolyammal a számviteli törvényt sérti.

Ha pedig sérti, akkor azzal számlapénzt hamisít.

2000. évi C törvény 60 § (1)
"…a forintért vásárolt valutát, devizát, amelyet a fizetett összegben kell felvenni, és amelynél a ténylegesen fizetett forint alapján kell a nyilvántartásba vételi árfolyamot meghatározni."

Vésse mindenki az eszébe, hogy nem átváltás volt, hanem átértékelés. Nem keverendő a kettő össze, mert más a törvényes természete a két műveletnek. – Járvás Éva

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM