VÁLTOZÁS! Árfolyamkockázat-A kölcsönszerződés érvénytelen, semmis !!!

VÁLTOZÁS! Árfolyamkockázat-A kölcsönszerződés érvénytelen, semmis !!!

VÁLTOZÁS! Árfolyamkockázat-A kölcsönszerződés érvénytelen, semmis !!!

Egy kis változás a Fővárosi Törvényszéken is.

FIGYELEM! A Rész-és közbenső ítélet az oldal alján olvasható!

A kölcsönszerződés érvénytelen, semmis !!!

A merev Fővárosi Törvényszéken is már az adósnak adnak igazat és a joggyakorlatukat teljesen hozzáigazították az EUB ítéletekhez és jogi alapelvekhez.

Részlet a jogerős ítéletből.

„A bíróság a felperesnek az árfolyamkockázati tájékoztatás elégtelenségére vonatkozóan előterjesztett kereseti kérelme tekintetében rögzíti, hogy az
EUB C-26/13., C-186/16. és a C- 51/17. számú ítéletekbe foglaltak szerint
az árfolyamkockázatról való tájékoztatás akkor megfelelő, ha abból kitűnik, hogy a fogyasztóra hátrányos árfolyamváltozásnak nincs felső határa, vagyis a törlesztőrészlet jelentősen is megemelkedhet, valamint, ha abból az is kitűnik, hogy az árfolyamváltozás lehetősége valós, az a hitel futamideje alatt is bekövetkezhet.

A tájékoztatásból egyértelműen ki kell tűnnie nemcsak annak, hogy az árfolyam-változással számolni kell, hanem annak is, hogy az nem elhanyagolható mértékű kockázatot jelent és nemcsak elhanyagolható mértékben növelheti a törlesztőrészleteket.

Megvizsgálva az I.r. alperes által a kockázatfeltáró nyilatkozatról a közjegyzői okirat IV. pontjában foglaltan adott tájékoztatást, a bíróság álláspontja szerint az nem felel meg a fentiekben hivatkozott követelményeknek.

loading...

A tájékoztatás elmaradása folytán felperes alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy őt csak korlátozott mértékben terheli, ezért a perbeli kölcsönszerződésnek az árfolyamváltozás kockázatát korlátlanul felperesre hárító közjegyzői okirat IV. pontjában foglalt feltétele a régi Ptk. 209. § (1) bekezdése és a 2/2014. Polgári jogegységi határozat 1. pontja alapján tisztességtelen, ezért a régi Ptk. 209/A. § (2) bekezdése alapján semmis.

Ha az árfolyamváltozás kockázatát korlátlanul az adósra hárító szerződési feltétel tisztességtelen és emiatt kiesik a szerződésből, akkor nem állapítható meg, hogy az adós milyen mértékben köteles viselni az árfolyamváltozás kockázatát, ehhez képest milyen árfolyam alkalmazásával kell meghatározni az esedékessé váló törlesztőrészletek és a fennmaradó tőketartozás forintban kifejezett összegét.

Emiatt a tisztességtelen feltétel nélkül a kölcsönszerződés nem teljesíthető.

Erre figyelemmel a perbeli kölcsönszerződés közjegyzői okirat IV. pontjában foglalt feltétele tisztességtelenségen alapuló érvénytelenségének a régi Ptk. 239. § (2) bekezdése alapján az a következménye, hogy a teljes perbeli kölcsönszerződés érvénytelen.

A bíróság felperesnek a kockázatfeltárásra vonatkozó kikötés tisztességtelenségének és erre tekintettel a perbeli kölcsönszerződés érvénytelenségének megállapítása iránti kereseti kérelme tekintetében a régi Pp. 213. § (3) bekezdésének alkalmazásával közbenső ítéletet hozott és megállapította a perbeli kölcsönszerződés érvénytelenségét.

loading…


loading…


Jogi probléma esetén keressék bizalommal: Dr. Budaházi János egyéni ügyvéd ( „polgári és büntető jogász”),

Dr. Láng Péter egyéni ügyvéd ( „polgári és büntető jogász, Európa-jogi szakjogász”).

Ügyvédi aliroda elérhetősége: 2030. Érd. Mályva utca 14. Tel: 06-70-632-3583 Email cím: drbudahazijanos.erd@gmail.com Üdvözlettel: Szabó Miklós ügyvédi iroda vezető biztonság – jogi és kommunikációs szaktanácsadó

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
Siker! Az árfolyamkockázatról nyújtott tájékoztatás nem felel meg a tisztességes tájékoztatással szembeni elvárásoknak
Siker! Az árfolyamkockázatról nyújtott tájékoztatás nem felel meg a tisztességes tájékoztatással szembeni elvárásoknak

Siker! Az árfolyamkockázatról nyújtott tájékoztatás nem felel meg a tisztességes tájékoztatással szembeni elvárásoknak KÚRIA-DR.KRISTON (V.G.)-C.S.A.BANK ELLENI PERNYERTES ÍTÉLET BEKERÜLT A...

A devizakárosultak maguk vegyék kezükbe saját sorsuk jobbra fordítását
A devizakárosultak maguk vegyék kezükbe saját sorsuk jobbra fordítását

A devizakárosultak maguk vegyék kezükbe saját sorsuk jobbra fordítását RENDKÍVÜLI KÖZLEMÉNY Devizahiteles Párt bejegyzésének megszüntetéséről. Párt újraalapításának jogi és szervezeti...

Close