CSALÁS-E A “DEVIZA”-HITEL?

CSALÁS-E A "DEVIZA"-HITEL?

CSALÁS-E A "DEVIZA"-HITEL?

[good_old_share]


Csalás-e a deviza alapú hitelezés? – Szeged és környéke devizában nyilvántartottak csoportja.
Gyanútlan Balek Úr bemegy a bankba, mert céljai elérésére szüksége lenne egy kis pénzre; kölcsönt szeretne felvenni. A bank közli vele, hogy tudok neked adni kölcsönt, de csak úgy, hogy a kölcsön tőkeösszegét devizában is nyilvántartásba veszem, átszámítom (nem átváltom) svájci frankra. Így kedvezőbb kamat mellett tudok kölcsönözni neked.

Az üzlet létrejön és ezekkel a feltételekkel megkötik a szerződést: vagyis a folyósított 100.000.- Ft kölcsönt, 100 Ft/CHF árfolyam mellett a bank is nyilvántartásba veszi, lesz belőle 1.000.- CHF.

Mit is jelent ez? 100.000.- Ft= 1.000.- CHF.

Ahhoz, hogy világos legyen az árfolyam szerepe, vegyünk egy példát!

A szerződés szerint a kölcsön 6 hónapig türelmi idős, semmit sem kell fizetni, de az árfolyam elszáll és 200 FT/CHF lesz az árfolyam. Hogyan érinti ez a Bank nyilvántartását, mi és hogyan változik ebben az egyenletben?

A bank szerint mi már devizával tartozunk, azaz azt szeretné, ha 10 tőketörlesztésünkhöz vennénk tőle alkalmanként 100-100 CHF-et napi árfolyamon. Igen ám, de ettől a pillanattól ez már nem kölcsön, hanem egy Forex-Trade ügylet, aminek az a lényege, hogy egyik fél arra vállal kötelezettséget, hogy meghatározott jövőbeli időpontokban, adott napi árfolyamon, vesz a másik féltől adott mennyiségű devizát (10*100 CHF).

Hogy is néz ki ekkor már az előbbi nyilvántartás a bank szerint?
200.000.- Ft= 1.000.- CHF 
Vagyis ugyan keletkezik 100.000.- Ft árfolyam nyereség a tőkén, de azt már NEM FOLYÓSÍTJA, viszont követelni szeretné!

Igaz lehet-e ez? 

 

Ezt az egyenletet kellene megoldanunk ahhoz, hogy ne változzon az ÉRTÉK, vagyis adós, ugyanannyival tartozzon, mint amennyit kapott: 1.000.- CHF * 100 Ft/CHF = x CHF * 200.- Ft.

Egyszerűsítsük az egyenletet, osszuk el mindkét oldalt 200.- Ft-tal, hogy kifejezzük az egyenletből „X” értékét: 1.000.- CHF * 100 Ft/CHF: 200 Ft = X CHF = 500 CHF

Mennyi lesz akkor a tényleges adós tartozás a kölcsön tőkében? Nem 1.000.- CHF, hanem 500 CHF.

Ha nem ezt tesszük, akkor felborítjuk a kölcsönszerződés napján létrejött egyezőséget, egyenletet. Tehát egyenlegcsalást követ el a bank!

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A videó után a cikk folytatódik!
De megtehetné-e ezt a hatályos magyar törvények szerint? 

A számviteli törvény értelmében : „Nem alkalmazható a valós értéken történő értékelés (59./A § (7))”:

•    lejáratig tartott pénzügyi eszközökre
•    a gazdálkodás által keletkeztetett kölcsön- és más követelésre

Vagyis a válasz: NEM, mert a VALÓS ÉRTÉKEN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKELÉS (NAPI ÁRFOLYAMOKKAL VALÓ SZORZÁST JELENTENÉ), DE MINT LÁTHATÓ, AZ SZÁMÁRA TILOS!!!!

 

NEMCSAK A MATEMATIKA, DE A SZÁMVITEL SZABÁLYAI SZERINT IS NEM 1.000.-, HANEM CSAK 500 CHF  Balek Úr tartozása, vagyis az összes kamatszámítás is valótlan egyenlegre épül és EGYENLEGCSALÁSON ALAPUL! – Szeged és környéke devizában nyilvántartottak csoportja.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM