“DEVIZÁSOK”! IRÁNY A BÍRÓSÁG!AZ OTP NÉGY PONTBAN MEGSÉRTETTE A HITELINTÉZETI TÖRVÉNYT

"DEVIZÁSOK"! IRÁNY A BÍRÓSÁG!AZ OTP NÉGY PONTBAN MEGSÉRTETTE A HITELINTÉZETI TÖRVÉNYT!

Devizahitel-szerződések – sok ember keresheti bíróságon az igazát

A Fővárosi Törvényszék másodfokon érvénytelennek nyilvánított egy 2007-ben kötött OTP-s devizahitel-szerződést. A bank sajtóhírek szerint a Kúriához fordul.


A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint az OTP négy pontban megsértette a hitelintézeti törvényt, ezért egy 2007-ben kötött lakáskölcsön-szerződést érvénytelennek nyilvánított. Első fokon egyébként a bank nyert, de a másodfokú bíróság teljesen megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét, s ebből az adós került ki győztesen.


A bíróság a hitelintézeti törvény 213. paragrafus első bekezdésének b, c, d és e pontja miatt mondta ki a semmisséget. Dr. Kiss-Gáll Éva ügyvéd a Ma reggelben elmondta, hogy a kifogásolt pontok egyike az árfolyamréssel kapcsolatos: itt az a lényeg, hogy a devizahitelek folyósításakor és a törlesztéskor alkalmazott vételi és eladási árfolyam közötti rést az adóssal megfizettetik, de külön költségként általában nem tüntetik fel a szerződésben. Egy másik pont az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatos, valamint az e pont alapján nem minden törlesztő részlet került meghatározásra a kölcsönszerződésben.


Dr. Kiss-Gáll Éva ügyvéd elmondta, hogy amennyiben semmis egy kölcsönszerződés, abban az esetben a feleknek a közös szolgáltatással el kell számolni. A banknak az ügyfél által befizetett pénzösszeggel, valamint az ügyfélnek is el kell számolni a bank felé a szolgáltatott pénzösszeggel, ami ebben az esetben forintösszeg volt.


Az ügyvéd számít arra, hogy más devizahitelesek is megkeresik, mert véleménye szerint a devizahitelesek ügye társadalmi jelenséggé nőtte ki magát, s „az emberek nagyobb erővel próbálkoznak peresíteni jogos követelésüket” – mondta. Hozzátette: nem csak ez az egy ítélet van, nagyon sok bírói ítélet született már, sok ember fogja majd a bíróságon az igazát keresni.

Forrás: Hirado.hu, HírTv

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM