Breaking news! Újabb bankok devizaszerződései mehetnek a kukába

dr. Szabó V. László ügyvéd, Nemzeti Civil Kontroll, Breaking news! Újabb bankok devizaszerződései mehetnek a kukába

Breaking news! Újabb bankok devizaszerződései mehetnek a kukába

Figyelem! További részletek az oldal alján lévő linken!

Dr. Szabó V. László ügyvéd – Az összes régi HVB Bank (Unicredit) és FHB Bank szerződés is kuka a Kúria 2021-es panaszeljárási tanácsban hozott határozata szerint.
És mivel egyoldalú nyilatkozatokat tartalmaz és nem pedig tájékoztatást ezért a C-670/20 szerint is.

Van még egy fontos szempont, a C-670/20 kimondja, hogy:
 

"a kölcsönfelvevőt árfolyamkockázatnak kitevő kikötések átláthatóságára vonatkozó követelmény csak akkor teljesül, ha az eladó vagy szolgáltató pontos és elegendő tájékoztatást nyújtott a kölcsönfelvevőnek az árfolyamkockázatról, amely alapján a
szokásosan tájékozott, észszerűen figyelmes és körültekintő, átlagos fogyasztó fel tudja mérni az ilyen kikötéseknek a pénzügyi kötelezettségeire e szerződés teljes időtartama alatt gyakorolt – esetlegesen jelentős – kedvezőtlen gazdasági következményeit.

E tekintetben az a körülmény, hogy a fogyasztó kijelenti, hogy teljes mértékben tudatában van az említett szerződés megkötéséből eredő lehetséges kockázatoknak, önmagában nincs hatással annak értékelésére, hogy az eladó vagy szolgáltató eleget tett‑e az említett átláthatósági követelménynek."

Nagyon fontos  a " szerződés teljes időtartama alatt" meghatározás. Tehát az unió már  a szerződéskötéskor, sőt azt megelőzően is a bank kötelezettségévé teszi a teljeskörű tájékoztatást.

Mit jelent ez?
Azt, hogy kuka a 6/2013 PJE amiben az van, hogy a bank nem láthatta előre a negatív változásokat ezért nem is volt  köteles erről tájékoztatni.

Mivel az uniós jogszabály és a magyar jog egymással ellentétben van, ezért a 6/2013 -at nem lehet alkalmazni, vagyis a fogyasztónak mindenről tájékoztatást kellett kapni a szerződéskötés előtt ami rá veszélyes lehet.
Ezt jelenti a "szerződés teljes időtartama alatt" meghatározás! TOVÁBBI RÉSZLETEK IDE KATTINTVA! Dr. Szabó V. László ügyvéd 

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM