Dr. Szabó V. László ügyvéd-Minden banki szerződés kuka!

devizahitel, Dr. Szabó V. László ügyvéd-Minden banki szerződés kuka, ügyvéd

Dr. Szabó V. László ügyvéd-Minden banki szerződés kuka!

Tessék olvasni és értelmezni!

Dr. Szabó V. László ügyvéd-Minden banki szerződés kuka!

A bankok egyetlen esetben sem tájékoztattak a kumulatív hatásról vagyis arról, hogy az árfolyamkockázat, árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés együttesen is az adós nyakába hullhat.

Emiatt az adós nem láthatta át a kölcsön gazdasági következményeit.

Az EUB a C-227/18. sz. végzésében rámutatott: megfelel a világos és érhető megfogalmazás követelményének a deviza alapú kölcsönszerződés, amely olyan feltételt tartalmaz, amely úgy terheli a fogyasztóra az árfolyamkockázatot, hogy nem figyelmezteti kifejezetten arra, hogy az árfolyamváltozásnak nincs felső határa, amennyiben a fogyasztó értékelni tudja az árfolyamkockázatnak a pénzügyi kötelezettségeire gyakorolt – esetlegesen jelentős – gazdasági következményeit.
A Kúria 2021-es panaszeljárásban hozott határozata ezt leszűkíti arra, hogy elég a jelentős változásról tájékoztatni az adóst amennyiben megismerhette a gazdasági követelményeket.

Az "amennyiben" szón van a hangsúly!

Vagyis ha a kumulatív hatásról nem kapott tájékoztatást akkor nem láthatta át az őt fenyegető veszélyt vagyis nem elég ha a szerződésben csak a jelentős változás lehetősége van benne mert a korlátlan kifejezés kellene hogy benne legyen.
A bank arra hivatkozik, hogy az árfolyamrést a DH törvény már rendezte ezért nem lehet rá hivatkozni csakhogy a C-51/17 EUB ítélet kimondja, hogy a szerződéskötéskor minden körülményt figyelembe kell venni még akkor is ha annak tisztességtelenségét utóbb orvosolták.

Tehát minden szerződés kuka amelyik nem tartalmazza a korlátlan árfolyamkockázatra való felhívást.

Amelyik pedig tartalmazza az rendszerint úgy teszi, hogy bármely irányban és mértékben változhat az árfolyam ami pedig ingadozást jelent és hosszútávon kiegyenlítődik vagyis stabilitást mutat.

A C-670/20 uniós végzés pedig kimondja, hogy az olyan tájékoztatás amely a stabilitást sugallja nem felel meg az átláthatóság követelményének.
Csapataink harcban állnak! Dr. Szabó V. László ügyvédFigyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM