Breaking News! Riadó devizakárosultak!

Dr. Szabó V László ügyvéd, Nemzeti Civil Kontroll, Breaking News! Riadó devizakárosultak!

Breaking News! Riadó devizakárosultak!

Főleg, Otp, K&H Bank, Erste  érintett de vannak még páran. Most jön a lényeg ami megveti a halottas ágyat sok bank számára…Dr. Szabó V. László ügyvéd – A C-670/2020 EUB ítélet kivégezte az Erste Bankot de minden egyéb más bankot is akik a szerződésekben nem tájékoztatták az adóst megfelelően azonban azt iratták alá velük, hogy minden kockázatot ismernek és ennek tudatában veszik fel a kölcsönt.
Az ítélet kimondja:

1. Lényeges, hogy  az adós szerződéskötést megelőzően tájékoztatást kapjon a szerződési feltételekről és a szerződéskötés következményeiről. Többek között ezen ismeret alapján dönti el a fogyasztó, hogy az eladó vagy szolgáltató által előzetesen meghatározott feltételeket elfogadva szerződéses kapcsolatra lép e vele.

2. Az adós tájékoztatása szempontjából vizsgálni kell a  kölcsönszerződés megkötésére irányuló tárgyalások keretében a hitelező által közzétett reklám és tájékoztatást is 
(Tehát a sok reklám amiben csalogatták az adóst, hogy jövedelemvizsgálat nélkül kaphat hitelt csak a hitel előnyeit mutatta de a hátrányait elhallgatta.)

3. A bíróságnak a kölcsönszerződés megkötését övező körülmények összességének figyelembevételekor meg kell vizsgálnia, hogy a szóban forgó ügyben tájékoztatták e a fogyasztót a kötelezettségvállalásának terjedelmét esetlegesen befolyásoló valamennyi olyan tényezőről, amely révén felmérheti különösen az általa felvett kölcsön teljes költségét.

E vizsgálat során meghatározó szerepe van egyrészt annak, hogy e szerződés feltételei világosan és érthetően vannak e megfogalmazva ahhoz, hogy azok az általánosan tájékozott, észszerűen figyelmes és körültekintő, átlagos fogyasztó számára lehetővé tegyék az ilyen költség felmérését, másrészt annak a körülménynek, hogy a hitelszerződés nem tesz említést az e szerződés tárgyát képező áruk vagy szolgáltatások jellegénél fogva elengedhetetlennek tekintett információkról.

(Azt már csak én kérdezem:

Ha nem kapott az adós tájékoztatást a hitelfelvételkor az árfolyamrésről, az egyoldalú hiteldíjemelés mértékéről, az árfolyamkockázatról akkor ezek együttes hatását (kockázatát, költségeit) hogyan tudta volna érzékelni?

4. Most jön a lényeg ami megveti a halottas ágyat sok bank számára:
Egy devizában nyilvántartott kölcsönszerződés keretében, amely a fogyasztót árfolyamkockázatnak teszi ki, nem felel meg az átláthatóság követelményének az, ha az e fogyasztóval közölt információk – még ha jelentős mennyiségűek is – azon a feltételezésen alapulnak, hogy a kölcsön pénzneme és a fizetés pénzneme közötti átváltási arány e szerződés teljes időtartama alatt stabil marad.

Ez különösen akkor van így, ha az eladó vagy szolgáltató nem tájékoztatta a fogyasztót az árfolyamváltozásra esetlegesen kiható gazdasági háttérről, így a fogyasztó számára nem tették lehetővé, hogy konkrétan megértse azt, hogy a devizában nyilvántartott kölcsön felvétele esetlegesen súlyos következményekkel járhat a pénzügyi helyzetére.

Mit jelent mindez?Azt, hogy minden olyan szerződés amelyben az van ,hogy a bank az adósra hárítja a kölcsön akár jelentős mértékű kockázatát, de közben azt rögzíti, hogy az árfolyamváltozás bármilyen irányban és mértékben változhat (vagyis hosszútávon kiegyenlítődhet, ezért stabilitást mutat) az mind kuka a banki követeléssel együtt.

Ugyanis miért érezzen az adós kockázatot ha arra figyelmeztetik, hogy akár csökkenhet is a tartozása.
Egy ilyen tájékoztatás nem felel meg az átláthatóság követelményének ezért semmis.
Főleg, Otp, K&H Bank, Erste  érintett de vannak még páran.

Aki túlfizetésben van vagy duplán (triplán) végtörlesztett annak ébresztő. Ott van a pénzük a banknál. Fölöslegesen.
Akinek elvitték a házát és a vételárat benyelték a háromszorosan kiszámolt tartozásba azoknak is riadó. Dr. Szabó V. László ügyvéd. 

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM