Ha a bankok törvénysértéseiről van szó, lebénul az államigazgatás

Ha a bankok törvénysértéseiről van szó, lebénul az államigazgatás

A devizahitelezés során egyre inkább nyilvánvalóvá válik az államigazgatás működésének bénultsága, a bíróságok felkészületlensége, a jogszabályok alkalmatlansága. Mindez összességében előnyös a bankrendszernek és hátrányos a lakosságnak. Helyzetelemzésünk.

 

Hiteles Mozgalom közlemény

 

Devizahitelezés néven elhíresülten, Magyarországon milliós nagyságrendben köttettek törvénytelen szerződések, melyekkel kapcsolatban folyamatosan kiderül, hogy hazánkban senki sem illetékes. Egyedül a Gazdasági Versenyhivatal a kivétel, nagyon alapos munkát végeztek a bankkartell ügyben.  

 

A Kormány most a Kúriára tolta a feladat elvégzését. A Kúria jogegységi határozatra készül, és ismét Polt Pétert kívánja meghallgatni annak ellenére, hogy korábban már – a valóságot, a tényeket figyelembe véve – szembehelyezkedett Polt Péter álláspontjával, az árfolyamrés kérdésében. A Kúria annak a Polt Péternek a véleményét fogja tehát kérni, aki korábbi megnyilatkozásaival szakmailag, és emberileg is megbukott.

 

„A jogegységi indítványt 15 napon belül véleményezi a legfőbb ügyész…”

 

Polt Péter és Szász Károly felmentésére a nyáron több civil szervezet tett javaslatotÁder János Köztársasági Elnöknél.

 


A KEH válasza szerint nem illetékes az ügyben eljárni, de a kezdeményezést szeptemberben továbbította Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár részére.

 

Lázár János a mai napig nem küldött választ, pedig a válaszadása hiányát már egy hónapja észrevételeztük.

 

Áder János a Miniszterelnök kérésére viszont felmentette Szász Károlyt. Áder János ezek után nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy tudta felmenteni Szász Károlyt, ha ez korábbi válasza szerint nem az Ő hatásköre.

 

A teljes Magyar Államigazgatás lebénul, ha a bankok törvénysértéseiről van szó. Sorra kapjuk a semmit mondó propaganda válaszokat minisztériumoktól.

 

A minisztériumok az érintett civil szervezettekkel történő kapcsolatfelvételt, érdemi egyeztetést folyamatosan elutasítják.

 

A kormány az érintettek és a nyilvánosság kirekesztésével azonban folyamatosan tárgyal a törvénysértő bankok lobby szervezetével, a Bankszövetséggel. A Bankszövetség megoldási tervét kérésre sem hajlandók nyilvánosságra hozni.

 

Magyarország Államigazgatása bebizonyította tehetetlenségét, ezzel az érintett lakosság előtt megbukott – az ország ezen a téren is háttér megállapodások (mutyi) fellegvára lett.

 

A Kormány a lakosság érdekeivel szemben valójában a bankok érdekeit védi, eközben egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz. Ezzel a viselkedésével a Kormány is hiteltelenné válik.


 

Maximálisan egyetértünk más érdekvédő szervezetek álláspontjaival:

 

„A devizahitelesek ügyét nem lehet zárt ajtók mögötti tárgyalásokon megoldani!
 

Sajnos lebénultak a bíróságok is, sorra halasztják el a tárgyalásokat, valamiféle felső megoldásra várva.

 

A legfőbb hatalmi ágak, a bíróságok, a Kormány, a Parlament az Ügyészség tehetetlenek a bankok hatalmával, befolyásolásával szemben. Ez az állapot teljes mértékben elfogadhatatlan.

 

Kérjük a Kúriát, hogy alaposan mérlegelje Polt Péter véleményét, hozza nyilvánosságra majd írásos szakvéleményét, hogy az érintetteknek legyen lehetőségük jelezni, ha ismét félre akarja vezetni a Legfőbb Ügyész a Kúriát a valótlan állításaival.

 

A Legfőbb Ügyészség nem kíván szembesülni korábbi valótlan állításaikkal. Pár napja érkezett válaszlevelükben „jogkérdésnek” tekintik ezt a témát („az árfolyamrés nem okoz költséget” valótlan állítást) és erre hivatkozva nem kívánnak tájékoztatást adni.

 

Most folyik a Hitelintézeti törvény vitája a Parlamentben. A készülő törvény a hiányosságai miatt nem alkalmas a bankok megfelelő szabályzására, semmilyen előrelépést nem tartalmaz pénzügyi fogyasztóvédelmi téren sem, mintha nem is lenne évek óta a legnagyobb társadalmi probléma hazánkban a devizahitelezés és a lakosság jelentős részének elszegényedése.

 

Nagyon szeretnénk, ha helyzetelemzésünket az érintettek (Kormány, Parlament, Ügyészség, Bíróságok, Kúria, Köztársasági Elnök….) cselekedeteikkel cáfolnák meg.

 

Szerző: Hiteles Mozgalom

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM