BOTRÁNY: RENDŐRSÉGI RAZZIA A NAGYBANKNÁL

BOTRÁNY: RENDŐRSÉGI RAZZIA A NAGYBANKNÁL!

Botrány: országos rendőrségi razzia a nagybanknál

Ismét olasz befektetők félrevezetése miatt izgulhat a japán gyökerű Nomura International befektetési bank. Az olasz adórendőrség most 104,5 millió euró értékben foglalt le ingatlant és készpénzt a társaságnál – írja a Financial Times. 

A gyanú szerint a Nomura International átejtette Szicília regionális kormányát, amikor 2002-ben derivatív termékeket értékesített neki. Az olasz ügyészség vádjai szerint 175 millió euró körüli kárt okozott a bank a régiónak, amikor három komplex derivatív és kamatswap tranzakciót hajtott végre Szicília egészségügyi hatóságának adósságán.


Szicíliától Milánóig rendőrségi alkalmazottak tömkelegét vonták be az akcióba, amelyben 54 ingatlant, 13 cégben meglévő részvénytulajdont és készpénzt foglaltak le. A Nomura annyit közölt, hogy tud az akcióról, áttekinti a helyzetet és teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal. A rendőrség pedig vizsgálja, milyen szerepet játszottak helyi politikusok az ügyben.

Nem ez az első, befektetők félrevezetésével kapcsolatos vizsgálódás Olaszországban befektetési bankok ellen. 2001 és 2008 között 525 helyi önkormányzat csaknem ezer kamatswap ügyletet között 35 milliárd euró értékben. Az ügyletek értéke az olasz régiók, tartományok és helyi önkormányzatok teljes adósságának csaknem egyharmadára rúgott.


A világ legrégebbi bankjával is volt ügye a Nomurának, de végül tavaly áprilisban egy olasz bíróság visszautasította azt az ügyészi kérelmet, amely alapján 1,95 milliárd eurónyi eszközét foglalták volna le a Banca Monte dei Paschi di Siena meglehetősen bonyolult derivatív botránya miatt. – Portfolio

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM