AZ USA BEVETHETI A DEVIZABOMBÁT AZ OROSZOK ELLEN

AZ USA BEVETHETI A DEVIZABOMBÁT AZ OROSZOK ELLEN

Amerikai képviselők azt követelik a washingtoni kormánytól, hogy az úgynevezett valutatanácsi rendszer bevezetésével stabilizálja az ukrán fizetőeszköz árfolyamát, amely egyben súlyos csapást mérne az orosz valutára, s ezzel az orosz gazdaságra.

Ukrajna mint szuverén állam jövője kétséges, miután Oroszország folytatja agresszív fellépését szomszédjával szemben. Barack Obama amerikai elnök és európai kollégái átfogó gazdasági szankciók bevezetését fontolgatják a Vlagyimir Putyin államfő vezette Oroszország ellen, miután Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krímet. A nyugati szövetségeseknek nem szabad halogatniuk a cselekvést – fejti ki a Wall Street Journalban (WSJ) megjelent cikkében a kubai-amerikai származású Mario Rubio republikánus szenátor, a radikális konzervatív Tea Party egyik vezéralakja.


A moszkvai kormánynak, amely mélyen beavatkozik a gazdaságba és szoros felügyelet alatt irányítja a hadsereget, tudomására kell hozni, hogy ellenséges magatartásának következményei vannak. Az Oroszország elleni szankciókon felül azonban az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie Ukrajnát gazdaságilag, amivel egyben növelné az ország ellenálló-képességét a Moszkvából érkező nyomással szembeni.

Alapozzunk!

Az egyik lehetőség az ukrán gazdaság megtámogatására a nemzeti valuta, a hrivnya árfolyamának stabilizálása. Ez a GDP növekedésének egyik alapfeltétele. A rubel ugyan erősen megérezte a politikai válságot, árfolyama kilenc százalékkal gyengült a dollárral szemben 2014-ben, ám a hrivnya megrendült: a dollárral szemben 35 százalékot veszített értékéből. Rubio szerint a nemzeti deviza destabilizálása része az Ukrajna térdre kényszerítését célul tűző orosz tervnek.

És ez az a pont, ahol az USA és európai szövetségesei kisiklathatják Putyin előrenyomulását. Ahelyett, hogy tétlenül néznék, ahogy a hrivnya összeomlik az oroszok fizikai és pszichológiai nyomása alatt, arra kellene biztatniuk a kijevi vezetést, hogy állítson fel valutatanácsi rendszert. Ez azt jelené, hogy a hrivnya árfolyamát rögzítenék a dollárhoz és az euróhoz képest. A szabad átváltás hátterét Ukrajna devizatartaléka adná, amelyet a Nemzetközi Valutaalap egy a rendszert támogató megállapodás alapján feltöltene.

Így működne

A valutatanácsi rendszer nyomán az ukrán pénz megbízható, stabil fizetőeszközzé válna – miután ismert árfolyamon bármikor átváltható lenne a világ két tartalék valutájára -, aminek tovagyűrűző hatása lenne a gazdaságra. A külföldi befektetők bizalmatlansága elszállna, akárcsak az ukrán lakosságé és vállalkozásoké. Megerősödne a hit az ostrom alatt lévő társadalomban, hogy érdemes kitartaniuk a piacgazdaság mellett.

(Az Észországban, Litvániában, Bosznia-Hercegovinában és Bulgáriában alkalmazott valutatanácsi rendszer nehézsége, hogy válság idején nincs mód leértékelni a nemzeti valutát, következésképpen úgynevezett belső leértékeléssel, bér- és nyugdíjcsökkentésekkel, a költségvetési kiadások leszorításával kell helyreállítani a gazdaság versenyképességét. Ezt a balti államok példája jól megmutatta a 2008-as pénzügyi válság idején – a szerk.)


Pofon az oroszoknak

Rubio az említett előnyök mellett ugyanolyan fontosnak tartja, hogy az új helyzetben a hrivnya hirtelen megbízhatóbbá válna a rubelnél. Oroszország már eddig is rengeteg pénzt, január óta 23 milliárd dollárt költött el devizatartalékaiból a nemzeti valuta értékének védelmére, a jegybank április végén 50 bázisponttal, 7,5 százalékra emelte alapkamatát. Utóbbi kétségbeesett kísérlet volt a gyengülő rubel okozta inflációs nyomás megfékezésére. A monetáris politika amúgy sem erős oldala az oroszoknak a világpiaci versenyben – Európa és az USA ki tudná használni e téren élvezett előnyét arra, hogy stratégiai csapást mérjen az orosz kormányra.

Al szenátor arról is ír a WSJ-ben megjelent cikkében, hogy kollégájával, Ted Cruzzal együtt már egy hónappal ezelőtt javaslatot tettek Jack Lew pénzügyminiszternek az említett intézkedések meghozatalára. Azt ajánlották, hogy a washingtoni kormány az IMF-fel együttműködve dolgozza a ki az ukránoknak ajánlható valutatanácsi rendszert. Álláspontjuk szerint e megoldás járulékos előnye lenne, hogy a Valutaalap és más nemzetközi szervezetek anyagi támogatásai nem egy gyenge lábon álló gazdaságba folynának be, hanem oyan rendszerben jutnának el az ukrán kormányhoz, amely kikényszeríti a gazdasági reformok végrehajtását.Napi.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM