AZ AUTÓHITELEK TÖBB MINT FELE IS VISSZAJÁRHAT!

AZ AUTÓHITELEK TÖBB MINT FELE IS VISSZAJÁRHAT!

AZ AUTÓHITELEK TÖBB MINT FELE IS VISSZAJÁRHAT!

 

ÚJRATERVEZÉS… Devizahitel – az autóhitel több mint fele visszajárhat

 

Valóban sok pénz járhat vissza a devizás autóhiteleseknek a jegybank képlete alapján, mivel náluk jóval nagyobb volt az egyoldalú kamatemelés mértéke – írja a Pénzcentrum

Az autóhitelek esetén jóval nagyobb volt az egyoldalú kamatemelés mértéke, mint a lakáshitelek esetén. Ezért hiába volt jóval kisebb a felvett összeg, mégis jelentős összeg járhat vissza az autóhiteleseknek – számolta ki a Pénzcentrum.hu. A példában egy 2007-ben, öt évre felvett (2012-ben lejárt) svájci frank alapú hitelt számoltak újra, tehát egy már kifizetett szerződést, így a képzeletbeli adós készpénzre számíthat.


Lényeges, hogy a jegybanki adatokkal számoltak, így a ténylegesen visszajáró pénz ehhez képest nagy mértékben eltérhet, a visszajáró pénz alapvetően öt tényezőtől függ:

– Árfolyamrés mérete (mekkora volt az eltérés az MNB középárfolyamához lépest)

– Kamatemelés mértéke és időpontja

– Hitelfelvétel időpontja

– Futamidő

– Felvett összeg

A fenti feltételek mellett a törlesztőrészlet már nem csökkenhet, ezért készpénzként kapná meg a hiteles a visszajáró összeget, ami összesen 1 millió 173 ezer forintra rúg.

Ebből az árfolyamrés miatt visszajáró rész 162 ezer, míg az egyoldalú kamatemelés miatti rész 1 millió 11 ezer forint.

Ez egy igen jelentős összeg a felvett hitelhez képest, annak mintegy 59 százaléka, vagyis jóval több, mint a fele.

Ennek oka, hogy az autóhitelek esetén az egyoldalú kamatemelés mértéke jóval nagyobb volt, mint a lakáshiteleknél, így a visszajáró összeg is arányosan nagyobb lehet, mint jelzálog fedezetű hiteleknél.

A számítás lépései:

A folyósított összeg devizában megadott mértéke alapján ki kell számolni a törlesztőrészleteket az adott kamatozással.

A ténylegesen kifizetett törlesztőrészletekből ki kell vonni az átszámolt hitel törlesztőrészleteit, így megkapjuk a többletfizetés mértékét.


A többletet minden hónapban le kell vonni a tőketartozásból.

A most fennálló tőketartozásból ki kell vonni az átszámolt tőketartozást, így megkapjuk azt az összeget, amennyivel a tőketartozásunk csökken, ez az összeg "jár vissza" az ügyfeleknek – ismertte a számításait a Pénzcentrum

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM