ÁRFOLYAMKÉRDÉS? KÚRIA – JÚNIUS 3 – ÁN DÖNT!

ÁRFOLYAMKÉRDÉS? KÚRIA - JÚNIUS 3-ÁN DÖNT!

Június 3-án dönt a Kúria az árfolyamrésről

Június 3-án 10 órakor tárgyalja Kásler Árpád és felesége perét a Kúria. Az árfolyamrést támadó ügyben most már ítélethirdetés is várható, és ez várhatóan iránymutatásul szolgál majd a Kúriától várható jogegységi döntésre is.


Káslerék bírósági ügye még 2011-ben kezdődött. A házaspár egy olyan banki gyakorlatot támadott meg, amely teljesen egységes volt. Ennek lényege, hogy a bank alacsonyabb árfolyamon adta, de magasabb árfolyamon hajtotta be a hitelt az adósoktól, vagyis folyósításkor devizavételi árfolyamot, a törlesztések beszedésekor pedig eladási árfolyamot alkalmaztak. A kettő közötti különbség az úgynevezett árfolyamrés, amelynek a nagysága a hitelszerződés futamideje alatt változhatott is, és Káslerék szerint ezen a bank indokolatlanul nyerészkedett.

Az ügyben 2012 nyarán már született egy jogerős ítélet, amelyben a bíróság Káslerék javára ítélt, de ezt az ítéletet az OTP megtámadta a Kúrián. A Kúria viszont nem tudott döntést hozni, ezért az Európai Unió luxemburgi bíróságához fordult. Ez utóbbi testület pár héttel ezelőtt úgy határozott, hogy nem ő az illetékes a kérdésben, hiszen a Kúriának kell tudnia megállapítani, hogy az árfolyamrés miatt tisztességtelen-e a hitelszerződés, illetve, hogy az árfolyamrést érthetően és világosan fogalmazta-e meg a bank a szerződési feltételek között.


A Kúria már áprilisban jelezte, hogy még a nyári ítélkezés előtt meghozza az ítéletet, viszont a jogegységi döntésre valószínűleg őszig kell várni. Ezt követheti a kormány devizahiteleseket mentő csomagja. – Origo

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM