Amikor az átvert devizakárosult a banktól visszaveszi a kicsalt pénzt

Dr. Szabó V. László ügyvéd, devizahitel, Nemzeti Civil Kontroll, Amikor az átvert devizakárosult a banktól visszaveszi a kicsalt pénzt

Amikor az átvert devizakárosult a banktól visszaveszi a kicsalt pénzt

Dr. Szabó V. László ügyvéd – Mai harcom.
KH Bank ellen voltunk a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyfél eladta a lakását, albérletbe költözött mert félt a végrehajtástól.
Kőkeményen visszafizette a bank követelését az utolsó fillérig.

Most, hogy már nincs vesztenivalója elhatározta, hogy visszaveszi a kicsalt pénzt, mintegy 44 MFt-ot, ugyanis ennyit számolt ki a szakértő mint ami az ügyfélnek visszajár.

Folytak a csatározások, mentek a kérelmek, ellenkérelmek, végül elkövetkezett az adósok meghallgatása.
De mielőtt ez megtörtént volna a tárgyalás előtti napon előkerült egy kalkulációs táblázat amelyben a  banki alkalmazott még 2008-ban felvázolta a hitelfelvevők előtt a futamidő alatti törlesztőrészleteket.

Az 1-6 hónapig (türelmi idő) kevesebb volt az összeg míg a 7. hónaptól egy kicsit magasabb.
A lényeg a részletekben van.

A kalkulációs táblázat tartalmazza, hogy a CHF devizanem stabil.
Azt is tartalmazza, hogy 100 ezer forintnál kevesebb jön majd az adós KH banki számlájára a futamidő alatt mégis befogadták a hitelkérelmét.
A táblázat bal alsó sarkában van egy aprócska grafikon, szabad szemmel alig látható vonallal jelezték a törlesztő részlet ingadozását amely 35-45.000 Ft között ingadozott.

Mondhatná erre bárki, hogy ez csak egy előzetes tájékoztatás és nem mi nősül a bank hivatalos ajánlatának. Ez sok esetben így is van és szerepel is a táblázaton.
Azonban a KH esetében apró betűvel az alábbi szöveg szerepel a lap alján:

"Tájékoztató adat, a tényleges folyósítási és törlesztési dátumok függvényében kismértékű eltérések lehetségesek."
Mit jelent ez?

Azt,hogy nem az van a szövegben,hogy ebben a tájékoztatóban kiszámolt törlesztőrészletek az árfolyamváltozásnak megfelelően a futamidő alatt változhatnak hanem az, hogy attól függően, hogy mikor történik a folyósítás és a visszafizetés a kiszámolt részletek KISMÉRTÉKBEN eltérhetnek a táblázat megjelölt részletektől.Tehát nem a deviza árfolyamváltozásától tette függővé a törlesztőrészlet változást hanem a folyósítás  és a törlesztés időpontjától.
Ez pedig azt jelenti a hitelfelvevő számára, hogy a saját jövedelmét figyelembe véve bátran fel merte venni a hitelt mert előre kikalkulálták neki a stabil CHF alapján, hogy a törlesztőrészlet sem válhat teljesíthetetlenné hiszen nem az árfolyamváltozástól függ hanem csak a folyósítástól és a törlesztési időponttól.

Ezután már nem volt kérdése a szerződéskötéskor hiszen biztonságban érezte magát.
A KH Bank ügyvédje kérte a tárgyalás elhalasztását mert ő ilyet még nem látott (pedig odaadtam neki) és szeretné a bankban megkérdezni, hogy használtak-e ilyet.

Olyan ez mint amikor az akasztás előtt az elítélt még szeretné elmondani az imát.
Csapataink harcban állnak. Dr. Szabó V. László ügyvéd. 

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM