ADÓSSÁGRENDEZŐ LÉPÉSEK JÖNNEK

ADÓSSÁGRENDEZŐ LÉPÉSEK JÖNNEK

Adósságrendező lépések jönnek

A devizahitelek problémáit megoldó jogszabály után kerülhet napirendre a magáncsőd kérdése. Több tíz oldalt tesz ki az a törvényjavaslat, amely a családi csődvédelem hazai bevezetéséről szól. A tervezet az adósságkezelő módszer kialakításának indokait, magyarázatát is tartalmazza – így nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence.

Természetesen továbbra sincs szó a nemzettragédiát okozó "deviza"-"hitelek" bevezetéséért, azok nagy arányú elterjedéséért, és az elmaradt fogyaszóvédelemért felelős személyek felkutatásáról és felelősségrevonásáról. Mint ahogy nem beszélnek a banki, illetve a politikai vezetők felelősségéről sem!

A KDNP alelnökének közlése szerint a paragrafusokat a külföldi megoldások tanulmányozása után, a hazai sajátosságok figyelembevételével dolgozták ki.


Mint a politikus elmondta, a kormánypártok voltaképpen két lépcsőben foglalkoznának a lakossági adósságok ügyével. Elsőként a devizaügyeket véglegesen rendező jogszabályról dönthetnek a képviselők. A hiteltörvényről akkor szavazhat az Országgyűlés, ha – az Alkotmánybíróság és az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága után – a Kúria is meghozza a kérdéskörben a maga döntését.

– A legfontosabb feladat jelenleg a banki kölcsönök okozta gondok megoldása, ezután kerülhet napirendre a családi csődvédelem kérdése – fogalmazott Rétvári Bence. – Utóbbi szabályrendszer ugyanis – folytatta a képviselő – nem elsősorban a devizahitelesek megsegítését szolgálná.

A magáncsőd inkább azoknak nyújtana menedéket, akik például hitelkártya-tartozást halmoztak fel, fogyasztási kölcsönnel maradtak el, esetleg a közműszámlákat nem tudják kifizetni. – A családi, más néven fogyasztási csődvédelem eljárása, intézményrendszere tehát a kisebb, két-három milliós adósság kigazdálkodásához kínálna segítséget – mondta az alelnök.

Nyilvánvaló persze az is – tette hozzá –, hogy számos hitelfelvevő számára nem csak a devizakölcsön törlesztése okoz gondot. A megemelkedett részletek családok sokaságának anyagi helyzetét rendítették meg, s az érintettek nem egy esetben más kiadásaikat, például közüzemi számláikat sem tudják időben kifizetni. A lakossági adósságrendezésért hozandó intézkedések már csak emiatt sem válhatnak el élesen egymástól – jegyezte meg Rétvári.

Már hétfőn elfogadhatják azt az előterjesztést, amely a kilakoltatási moratórium meghosszabításáról szól majd. A házbizottság ülése után Rogán Antal bejelentette, hogy az indítványt a házszabálytól való eltéréssel fogadhatják el:


A magáncsőd bevezetéséről szólva a politikus azt mondta: a jogalkotási folyamat vélhetően igénybe vesz bizonyos időt. Elsőként ugyanis meg kell vizsgálni, mennyien szorulnak rá a segítségnek e formájára. Lényeges kérdés az is, a magáncsőd eljárásába milyen állami, közhatalmi szereplők kapcsolódjanak be, milyen szakemberek vegyenek részt a csődvédelmet kérő család pénzügyeinek rendezésében.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM