ADÓSOK KÁRTALANÍTÁSA – RENDHAGYÓ KÉRDÉSEK

ADÓSOK KÁRTALANÍTÁSA - RENDHAGYÓ KÉRDÉSEK.

ADÓSOK KÁRTALANÍTÁSA – RENDHAGYÓ KÉRDÉSEK

 

A cikk elején fontos megjegyeznünk, hogy a média még napjainkban is adósmentésről, – és mint a cikkben is olvasható, valódi, illetve nem valódi devizahitelesekről beszél.
Fontosnak tartjuk, hogy a „deviza”-„hitelesek” az ismerősökkel, családtagokkal, kollegákkal folytatott mindennapi beszélgetésekben nagy figyelmet fordítsanak arra, hogy az adósmentés kifejezést kerüljék. Erről ugyanis nem beszélhetünk, maximum kártalanításról lehet szó! (igaz, abban az esetben a bűnelkövetők körét, és a személyeket is fel kellene deríteni, felelősségre kellene vonni. Mint tudjuk, erről szó sincs!)


A "különleges helyzetben" lévő adósok elszámolása is másképp történhet, mint a többségé.

loading...

Olvasói kérdések alapján foglalta össze a Pénzcentrum.hu, mire számíthatnak azok a devizahitelesek, akik valamilyen módon kicsit kilógnak a sorból. Vagyis akiknél speciális okok miatt kérdéses, hogyan történhet az elszámolás. Részben másképp, mint a nagy átlagnál. Ebből szemezgettünk.

1. Mi lesz a valódi devizahitelesekkel?

Azokra gondoltak itt, akik ténylegesen devizában vették fel a hitelt, és abban is törlesztettek. Nekik az árfolyamrés miatt nem járhat vissza pénz, viszont a kamatemelésekkel összefüggésben igen.


2. Mi a helyzet, ha valakinek csökkent a kamatszintje?

loading...

Igen, ilyen is volt. A jó hír, hogy nem állítják vissza az eredeti kamatszintet. Vagyis emiatt nem lesz pluszfizetendője az ügyfélnek. Viszont ha kamatkedvezményt is kapott, akkor azt levonhatják a neki visszajáró összegből. (Vagyis lehet, hogy emiatt nem kap vissza pénzt.)

3. És aki közben hitelt váltott?

Mármint az a kérdés, kap-e kártérítést az, aki a régi rossz hitelét időközben egy jobb hitelre váltotta ki. A választóvonal 2009. július 26 (az első devizahiteles törvény hatályba lépésétől számított öt év). Aki előtte zárta le kedvezőtlenebb hitelét, annak nem jár visszatérítés. Aki később, annak igen.

4. Mi történik azzal az adóssal, aki nemfizetés miatt már végrehajtás alatt áll?

Az elszámolást ekkor a végrehajtónak kell kezdeményeznie, 30 napon belül, és az értesítés után 30 napig még nem lehet kilakoltatni az adóst.

5. Kap-e pénzt az, akinek a hitelezője időközben megszűnt?

Ha felszámolás alatt van a pénzintézet, akkor a felszámoló küldi el az ügyfeleknek az elszámolást, és a visszatérítés összege követelésként megjelenik a cég megszűnésekor. Hogy ebből lesz-e pénz, az ugye nem biztos.
Ha másik pénzintézet vette át a tevékenységet, akkor ő felel az elszámolásért is.

6. 2010-ben végtörlesztettem a hitelemet, azóta megszűnt a banknál a számlám, és el is költöztem. Mi most a teendőm?

A már megszűnt szerződések esetén két választásunk van, de mind a két esetben be kell jelentenünk lakcímünket, ha az megváltozott:
Meg kell adjuk új bankszámlaszámunkat, ha a szerződés ideje alatt használt számlánk már megszűnt
Ha viszont személyesen szeretnénk felvenni a pénzt a pénzintézet fiókjában, akkor erre is van lehetőségünk, igényünket közölni kell a banknak
A fenti lehetőségekről a hitelnyújtó köteles tájékoztatni az ügyfelet (megszűnt szerződés esetén az ügyfélnek meg kell adnia a lakcímét, amennyiben változott a szerződés lezárása óta).

7. 2013-ban bezárták a lízingcéget, amelynél a 2011-ben lejárt autólízing-szerződésem volt. Bottal üthetem a pénzem nyomát?

A felszámolás alatt álló pénzintézetek esetében, ha hiányos a dokumentáció, akkor az összeget az MNB rendeletében meghatározott módszertan szerint kell megállapítani, és a felszámolónak kell az elszámolást elküldenie az ügyfelek részére. A visszatérítés ebben az esetben követelésként kell nyilvántartásba venni a cég megszűnésekor.

Érdekes viszont, hogy a már megszűnt hitelezőkről nem rendelkezik a törvény. Ez elsősorban amiatt lehet, hogy ilyen esetekben a hitelportfóliót egy másik pénzügyi cég megvásárolja. Ebben az esetben a vásárló cégnek kell a törlesztéseket fizetni, és ők a felelősek a szerződésért a továbbiakban, így az elszámolást is nekik kell elküldeniük az ügyfél részére.


8. Volt egy időszak, amikor nem tudtam törleszteni, így eladta a bank a hitelemet egy követeléskezelőnek. A banknál vagy a követeléskezelőnél jelentkezzek?

A követeléskezelőkhöz került szerződéseknél minden esetben el kell számolni, akkor is, ha az eredeti szerződés 2009. július 26. előtt került lezárásra. Ebben az esetben egyébként az eredeti hitelnyújtónál kell jelentkezni az elszámolás miatt.

A végrehajtóhoz került szerződéseket részletesen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kiadott rendelet fogja szabályozni, mivel a szakmai egyeztetések még folyamatban vannak. Az elszámolást valószínűleg az átadás időpontjában érvényes értékhez képest állapítják meg, és az ügyfél által kapott kedvezményeket levonják a visszatérítésből.

9. Anyagi gondjaim vannak. Kérhetem-e, hogy ne a tartozásomat csökkentsék, hanem készpénzben számoljanak el velem?

A korábbi túlfizetéseket előtörlesztésként fogják elszámolni, és a lezárt szerződések esetén készpénzben jár vissza a pénz. Azonban más a helyzet az élő szerződések esetén, ugyanis ezeknél a hiteleknél a tőketartozás csökken, ami a törlesztőrészletek csökkenésével jár együtt. – A Pénzcentrum nyomán.

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
"ÉRDEKES" FORDULAT A DEVIZAPEREKNÉL - ILYEN MÉG NEM TÖRTÉNT.
“ÉRDEKES” FORDULAT A DEVIZAPEREKNÉL – ILYEN MÉG NEM TÖRTÉNT

"ÉRDEKES" FORDULAT A DEVIZAPEREKNÉL - ILYEN MÉG NEM TÖRTÉNT   Ilyen még nem történt: az UCB Ingatlanhitel Zrt. perében az...

LEMONDOTT A VÉGREHAJTÓI KAMARA ELNÖKE - BÜNTETŐELJÁRÁS INDULT ELLENE.
LEMONDOTT A VÉGREHAJTÓI KAMARA ELNÖKE – BÜNTETŐELJÁRÁS INDULT ELLENE

LEMONDOTT A VÉGREHAJTÓI KAMARA ELNÖKE - BÜNTETŐELJÁRÁS INDULT ELLENE   Húsz év után lemondott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke,...

Close