A “DEVIZAHITELEK” RENDEZÉSÉHEZ MÁR MEGVAN AZ EGYENSÚLY

VARGA SZERINT A "DEVIZAHITELEK" RENDEZÉSÉHEZ MÁR MEGVAN AZ EGYENSÚLY.

VARGA SZERINT A "DEVIZAHITELEK" RENDEZÉSÉHEZ MÁR MEGVAN AZ EGYENSÚLY

 

Az alábbi közlemény az MTI hasábjain jelent meg. Közben kiderült, hogy több ügyben is az ítéletek kihirdetését elhalasztották a választások utáni időpontra. Mi ezt nem kommentáljuk.

A devizahitelesek problémájának megoldásakor sikerült megtalálni azt az egyensúlyi pontot, ahol még nem kerül veszélybe a bankok működése, de rendezni lehet a bankrendszer ügyfelek felé fennálló 'súlyos adósságát' – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában.


loading...

Kiemelte: az az 1000 milliárd forint, amire a devizahitelek rendezésekor 'teherként' tekint a bankszektor, az ügyfelektől tisztességtelenül elvett pénz. A Kúria döntése kimondta, hogy tisztességtelenül jártak el a bankok. Elmondta, a kormány egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel arról, hogyan tud leggyorsabban lezajlani a visszafizetés.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az elszámolási törvény november elsején lép hatályba, ekkor kell elkezdeni azt a számolást, amely tisztázza, hány ügyfélnek, mennyi pénz jár vissza. Arra a kérdésre, hogy volt-e olyan bank, amelyik kilátásba helyezte, hogy kivonul Magyarországról, a miniszter elmondta: 'épp ellenkezőleg, én azt olvasom a közleményekben, hogy Magyarország még mindig egy bankparadicsom, mert minden bank itt akar maradni'.

Azzal kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott jelentésében az idei növekedési előrejelzését 2,8, a 2015-öst pedig 2,3 százalékra javította, Varga Mihály elmondta: a prognózis nem lepte meg, mivel a legtöbb elemző is felfelé korrigálta várakozásait, azonban a kormány az IMF-előrejelzésnél magasabb, körülbelül 3,1-3,2 százalékos növekedést vár 2014-ben.

Varga Mihály jelezte: azzal számol a kormány, hogy a magyar gazdaság 2015-ben is lendületben marad, így 2,5 százalékkal nőhet a GDP. A legfontosabb cél az, hogy egyre több munkahely jöjjön létre. Kiemelte, bár folytatódik a közfoglalkoztatás, 2015-ben már arra számít a kormány, hogy a piaci alapon létrejövő új munkahelyek száma meghaladja a közfoglalkoztatás keretében létrejövőkét.

Kiemelte, hogy a devizahitelesek problémáinak rendezése, illetve a hitelek forintosítása segít a magyar gazdaság sérülékenységének csökkentésében, a kormány pedig jövőre is folytatni szeretné az államadósság mérséklését.

loading...


Kifejtette azt is, hogy ösztönözni kell a magyar buszgyártást. 'Szeretném, ha időnként a BKV is figyelembe venné azt, hogy van magyar buszgyártás' – fogalmazott Varga Mihály, aki úgy vélekedett, hogy a közlekedési cég az utóbbi évek közbeszerzéseinél 'nem nagyon vette figyelembe, hogy van egy ilyen magyar gyártókapacitás'. MTI

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
ADÓSOK KÁRTALANÍTÁSA - RENDHAGYÓ KÉRDÉSEK.
ADÓSOK KÁRTALANÍTÁSA – RENDHAGYÓ KÉRDÉSEK

ADÓSOK KÁRTALANÍTÁSA - RENDHAGYÓ KÉRDÉSEK   A cikk elején fontos megjegyeznünk, hogy a média még napjainkban is adósmentésről, - és...

"ÉRDEKES" FORDULAT A DEVIZAPEREKNÉL - ILYEN MÉG NEM TÖRTÉNT.
“ÉRDEKES” FORDULAT A DEVIZAPEREKNÉL – ILYEN MÉG NEM TÖRTÉNT

"ÉRDEKES" FORDULAT A DEVIZAPEREKNÉL - ILYEN MÉG NEM TÖRTÉNT   Ilyen még nem történt: az UCB Ingatlanhitel Zrt. perében az...

Close