A forinthitelesek is jól járnak

A forinthitelesek is jól járnak. „Mind az adósok, mind a bankok régóta várták ezt.

Nemcsak a devizában, hanem a forintban eladósodottakat is segítheti az adótörvények jövő évi módosítása.

A 2014-es jogszabálytervezet szerint a pénzintézeteknek januártól nem kell majd adót fizetniük az elengedett kölcsön, illetve hitelösszeg után. Akkor is jár majd az adómentesség, ha a hitelt nem biztosítja lakásra bejegyzett zálogjog. A hitelintézeteknek a kamatkedvezmények után sem kell majd közterheket fizetniük, ha a hitelre, kölcsönre azért nem számolnak fel kamatot, hogy azzal helyreállítsák egy fizetésképtelen adós fizetőképességét.

„Mind az adósok, mind a bankok régóta várták ezt. Nagyon sok olyan problémás hitel van, ahol a forint gyengülése miatt a devizahitelnek az összege akár 20-30 százalékkal magasabb lehet, mint az ingatlannak a piaci ára,  és ilyen esetben az adósok sokszor eladnák az ingatlant és szeretnék lezárni a hitelt, de általában nem tudják azt a maradék összeget kifizetni, és ilyenkor a bankoknál lehetőség van arra, hogy meg tudjanak egyezni, elengedjék a tartozásnak egy részét.

Eddig a bankok annyira nem szerették ezt, mert meg kellett fizetniük utána egy 16 és egy 27 százalékos adót, tehát nekik ez még nagyobb veszteség volt, így hogyha nem lesz nekik ezután adókötelezettségük, én úgy gondolom, hogy sokkal jobb lehetőségek lesznek és sokkal jobban tudnak majd egymással megegyezni a bankok és az adósok” – elemezte a helyzetet Gergely Péter, a Bankráció.hu hitelszakértője.

Forrás: MNO

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM