A FONTOS DEVIZÁS ÍTÉLET! A HITELSIKEREK ÜZENETE

A FONTOS DEVIZÁS ÍTÉLET! A HITELSIKEREK ÜZENETE.

A FONTOS DEVIZÁS ÍTÉLET! A HITELSIKEREK ÜZENETE


[good_old_share]

Alább változtatás nélkül közöljük a HitelSikerek üzenetét.

Kedves Olvasóink!
Néhány hónappal ezelőtt a sajtóból értesülhettünk arról, hogy egy Németországi székhelyű ügyvédi iroda a Budapest Környéki Törvényszék előtt elsőfokon pert nyert. Az ügy kiemelten fontosnak számít, hiszen olyan időben született, amikor a devizahiteles törvények, és a jog kifacsart értelmezésével megalkotott jogegységi határozatok után, alig maradt már jogorvoslati lehetősége az adósoknak.

Az ügyben az adóst képviselő ügyvéd sikeresen bizonyította a bíróság számára azt, hogy a felperes hitelező a kölcsönszerződésben nem adott megfelelő tájékoztatást az árfolyam változásában rejlő valódi kockázatról és külön kockázatfeltáró nyilatkozat sem készült. A bíróság azt vizsgálta, hogy a kölcsönszerződésben az adósnak “adott tájékoztatás az egy általánosan tájékozott, ésszerűen figyelmes és átlagos fogyasztó számára a szerződéskötéskor világos, érthető volt-e, azaz a fogyasztó számára a tájékoztatásból kitűnt-e az, hogy az árfolyamváltozás hatására a törlesztőrészlet összege korlátozás nélkül megemelkedhet, az árfolyamváltozás iránya és mértéke előre nem állapítható meg, annak nincsen felső határa, továbbá az, hogy az árfolyamváltozás lehetősége valós, azaz a kölcsön futamideje alatt is bekövetkezhet.” (részlet az ítéletből)
Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Az ítéletben foglaltak szerint, a kölcsönszerződés azt ugyan rögzíti, hogy az adósok kötelesek az esetleges árfolyamváltozás miatti veszteségek viselésére, de arról egyáltalán nem állapodtak meg a felek, hogy ez milyen hatással lenne a törlesztőrészletekre, és egyáltalán ez a felmerülő veszteség miképpen realizálódna az adósnál, továbbá az esetleges szó használatával magát a kockázatot is kétségessé tette a hitelező, aki a szerződést szerkesztette. A Hpt. 203.§ (7) bekezdése alapján a (6) bekezdésben meghatározott kockázatfeltáró nyilatkozatnak tartalmaznia kell
a) devizahitel nyújtására irányuló szerződés esetén az árfolyamkockázat ismertetését, valamint annak hatását a törlesztő részletre,

Mindezek ismeretében a bíróság arra következtetésre jutott, hogy az árfolyamkockázat viseléséről való tájékoztatás tisztességtelen volt, ezért a szerződést érvénytelennek nyilvánította.

Kérésünkre az ügyben eljáró iroda megküldte számunkra a teljes ítéletet, melynek közzétételéhez az adós beleegyezésével hozzá is járultak.

Az ítélet letölthető itt.

Gratulálunk az ügyben eljáró ügyvédeknek!
HitelSikerek.

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!
Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM