A “DEVIZAHITELEKKEL” KAPCSOLATBAN TITKOLÓZIK AZ UNIÓ

A "DEVIZAHITELEKKEL" KAPCSOLATBAN TITKOLÓZIK AZ UNIÓ

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Akár kötelezettségszegési eljárással is zárulhat az Európai Bizottság vizsgálata, amit a magyar devizahiteles-törvények ügyében folytat – írja az MNO.

 

Az uniós fórum a magyar kormánnyal egyeztet az ügyben, ám a tárgyalás részleteiről nem hajlandók részleteket közölni. A titkolózás miatt egy független magyar fogyasztóvédelmi szervezet az unió bíróságához fordult – értesült lapunk.Tavaly év végén figyelt fel az Európai Bizottság a magyar devizahiteles-törvények visszásságaira, miután a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) jelezte, hogy a hazai törvények több szempontból is ellentétesek az európai jogállami hagyományokkal. A Lázár Dénes ügyvéd vezette szervezet rámutatott, hogy a magyar parlament törvénnyel avatkozott be a devizahitelesek és a bankok közötti jogvitákba, illetve a magánjogi szerződéseket törvénnyel módosította, ezzel pedig súlyosan sérült a hatalmi ágak szétválasztásának elve.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A PITEE figyelmeztetett, jogállamban az igazságszolgáltatás kizárólag a bíróság feladata, nem pedig a törvényalkotóé. Az egyesület szerint a hazai szabályozás az Európai Unió alapjogi chartájába is ütközik, ezért fordultak az Európai Bizottsághoz.

Lázár Dénes lapunknak elmondta, a bizottság minden olyan esetben köteles vizsgálatot folytatni, amelyben uniós alapjogok sérülhetnek. Mint mondta, tavaly óta tárgyal a bizottság és a magyar kormány a devizahiteles-törvényekről, ezért nemrég közérdekű adatigényléssel fordultak az unió bizottságához a részletekről érdeklődve. Azonban kiderült, hiába.

Köteleznék a bizottságot az adatszolgáltatásra
Az Európai Bizottság megtagadta a szervezettől a tájékoztatást, mert szerintük a nyilvánosság akadályozná a tárgyalási folyamatokat. Mint írták, kényes témáról van szó, ami akár kötelezettségszegési eljárással is végződhet, ilyen esetben pedig nem kötelességük megosztani a tárgyalások részleteit. A bizottság egyébként olyankor indít kötelezettségszegési eljárást egy tagállammal szemben, ha az véleménye szerint nem tesz eleget az uniós jog szerinti kötelezettségeinek. Ha megállapítják a kötelezettségszegést, az érintett ország köteles azonnal megszüntetni. Vagyis a devizahiteles-törvények akár el is bukhatnak az Európai Unióban.

Lázár Dénes beszélt arról is, nem hagyják annyiban a dolgot, s keresetet nyújtottak be az Európai Bírósághoz, amelyben azt kérték, hogy kötelezzék az Európai Bizottságot az adatok kiadására. Az ügyvéd közölte, azt szeretnék elérni, hogy a bizottság állapítsa meg: a szóban forgó kormányzati beavatkozások uniós alapjogokat sértettek. Ugyanis – ahogy fogalmazott – a magyar állam jelenleg lehetetlenné teszi a fogyasztók számára, hogy szerződésük érvényességét magyar bíróság előtt megtámadják.

Egyben rámutatott, egyesületük álláspontja szerint a magyar jogszabályok miatt sérül a jogbiztonság, az igazságszolgáltatás tekintélye, a devizahitelesek alapvető emberi joga, a jogrendszerbe vetett hit, valamint a bankrendszerbe vetett állampolgári bizalom és a hatalmi ágak szétválasztásának elve is. Az ügyvéd hozzátette, a devizahitelesek ügyének kezelése felszínre hozta a magyar jogi kultúra elmaradottságát. 

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Szólj hozzá

Hozzászólás