Izland kimenti a jelzáloghiteleseket

Izland kimenti a jelzáloghiteleseket

Izland kimenti a jelzáloghiteleseket

Az izlandi kormány szombaton közölte, hogy végig kívánja vinni a választási ígéretét, miszerint kimenti a hiteleseket. Nemzetközi pénzügyi szervezetek szerint ez átgondolatlan lépés.

Korábban írtuk: Izland lakáshiteleseket ment – az IMF kiakad​

A szigetország miniszterelnöke, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson szombaton jelentette be, hogy kormánya elindítja a közel 150 milliárd koronás (80 milliárd forintos) csomagját, mely a jelzáloghitelesek terheit könnyítené. Így a Haladás Párt teljesíti idén tavasszal tett választási ígéretét, és háztartásonként 24 ezer eurót jóváír a hiteleseknek. A kormány tájékoztatása szerint a terv négy évig tart majd. Nem állítanak fel új alapot, mivel a kimentést közvetlenül az állam fizeti. Arról azonban nem közöltek részleteket, hogy miből kívánják ezt a többletkiadást fedezni.

Izlandon a háztartások eladósodottsága a GDP 108 százaléka, ami nemzetközi összehasonlításban rendkívül magas. A javasolt intézkedések a remények szerint növelnék a háztartások megtakarításait és elősegítenék a beruházásokat, ami javítaná a gazdasági mutatókat. A hitelesek helyzete azért is súlyos, mert a 2008-as összeomlás után a visszafizetendő összegek sok esetben harmadával nőttek az elszabaduló infláció miatt.

Nemzetközi pénzügyi szervezetek és ellenzékiek kétkedve fogadták a hírt. Az IMF szerint Izlandnak nincs akkora fiskális mozgástere, ami ilyen mértékű intézkedést engedne. Az OECD óvatosabban reagált, a szervezet szerint az alacsony jövedelműek segítése elfogadható lenne. A Standard & Poor’s hitelminősítő a hír hatására a szigetország hosszú távú kilátásait negatívra módosította. A Fitch Ratings előrejelzése szerint Izland idén három százalékos deficitet produkál majd.

A tavasszal kormányra került Haladás Párt és Függetlenségi Párt szakított elődje gazdaságpolitikájával, és úgy tűnik, visszatért az összeomlás előtti politikához.

Forrás: kitekinto.hu

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM