A bank nem érvényesítheti a tisztességtelen követeléseit! (C-520/21 – EU Bíróság)

dr. Szepesházi Péter, Nemzeti Civil Kontroll, A bank nem érvényesítheti a tisztességtelen követeléseit! (C-520/21 - EU Bíróság)

A bank nem érvényesítheti a tisztességtelen követeléseit! (C-520/21 – EU Bíróság)

Újra van remény az átvert Magyar devizahitelesek számára! A DOKUMENTUMOT AZ OLDAL ALJÁN LÉVŐ LINKRE KLIKKELVE LETÖLTHETED!

Dr. Szepesházi Péter ügyvéd, volt bíró rövid bejegyzése:

Dr. Szepesházi Péter – C-520/21 – Luxemburg (EU Bíróság)

Kamatfelár, kamat ?! Micsoda !!!!???

".. bank nem érvényesíthet a fogyasztóval szemben a hitel átadott tőkeösszegének visszafizetésén és a fizetési felszólítás időpontjától a törvényes kamatlábbal számított késedelmi kamatok megfizetésén túlmenő követeléseket…"

Egy nagyon jó főtanácsnoki indítvány, bármi is lesz a döntés, rávilágít az uniós jogi gondolkodás enyhén szólva a hazaitól eltérő fogyasztóbarát jellegére.

"A bank azon lehetőségét illetően, hogy hasonló jellegű követeléseket érvényesítsen a fogyasztóval szemben, Collins főtanácsnok ezzel ellenkező álláspontot képvisel.

A Bíróság elé terjesztett álláspontja szerint a bank nem érvényesíthet a fogyasztóval szemben a hitel átadott tőkeösszegének visszafizetésén és a fizetési felszólítás időpontjától a törvényes kamatlábbal számított késedelmi kamatok megfizetésén túlmenő követeléseket."

"A bankot sem tántorítaná el attól, hogy tisztességtelen feltételeket alkalmazzon a fogyasztókkal kötött hitelszerződéseiben, ha e szerződések semmissé nyilvánítása ellenére piaci díjat számíthatna fel a fogyasztókkal szemben a hitel tőkeösszegének használatáért.

Az ilyen helyzet akár még nyereségessé is tehetné a bank számára tisztességtelen feltételek fogyasztók vonatkozásában történő alkalmazását." Dr. Szepesházi Péter.

Idézetek a dokumentumból:
Hasonlóképpen, a jelen ügyben szereplőhöz hasonló helyzetben a bankot nem tántorítaná el attól, hogy tisztességtelen feltételeket alkalmazzon a fogyasztókkal kötött hitelszerződéseiben, ha e szerződések semmissé nyilvánítása ellenére piaci díjat számíthatna fel a fogyasztókkal szemben a hitel tőkeösszegének használatáért…

…A tárgyaláson a pénzügyi ombudsman azt állította, hogy tudomása van olyan lengyelországi esetekről, amelyekben a bankok által a fogyasztóktól követelt díjazás összege meghaladta a nyújtott hitel összegét. Ha a fogyasztók tisztességtelen feltételek alóli szabadulásának lehetőségét ilyen magas összegű díjazás megfizetésétől teszik függővé, az olyan helyzetet teremthet, amelyben a fogyasztók jobban járnak, ha teljesítik a tisztességtelen feltételt tartalmazó szerződést, mintha gyakorolni próbálnák a 93/13 irányelv szerinti jogaikat…" A teljes dokumentumot IDE KLIKKELVE olvashatod. Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM