RÉSZLEGES ADÓSSÁGELENGEDÉS LENGYELORSZÁGBAN

RÉSZLEGES ADÓSSÁGELENGEDÉS LENGYELORSZÁGBAN.

RÉSZLEGES ADÓSSÁGELENGEDÉS LENGYELORSZÁGBAN

[cn-social-icon]

A lengyel parlament a frankhitelesek részleges adósság-elengedéséről tárgyal

 

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Varsó, 2015. július 23., csütörtök (MTI) – Kedvezményesen zloty-alapú hitelre váltanák a lengyel frankhitelesek egy részének adósságát a kormányzó Polgári Platform (PO) azon törvényjavaslata szerint, amelyről csütörtök este kezd tárgyalni a lengyel parlament alsóháza, a szejm. Marek Belka jegybankelnök ezzel kapcsolatban óvatosságra inti a képviselőket.

A törvényjavaslat szerint a frankhiteleket az átváltás napján érvényes árfolyamon váltanák át zloty-hitelekre. Ezt követően kiszámítanák a különbséget, ahhoz képest, ha a hitelt zlotyban vették volna fel, és a különbség felét törölnék.

A törvény nem vonatkozna az összes devizahitelesre, csak a frankhitelesek mintegy 20 százalékát segítené. Azok élhetnének a kedvezménnyel, akik egy ingatlannal – 75 négyzetméternél kisebb lakással, illetve a 100 négyzetméternél kisebb családi házzal – rendelkeznek. A korlátozás nem vonatkozna a három- vagy többgyermekes szülőkre.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Marek Belka lengyel jegybankelnök szerdán a parlamentben arra intette a képviselőket, hogy „óvatosan álljanak hozzá” a frankhitelek átminősítéséhez. A törvényt szerinte csak akkor lehet elfogadni, ha nem terheli meg a költségvetést, nem destabilizálja a bankokat, és az átváltás a devizahitelesek szempontjából választható eljárás.

Belka úgy vélte: Lengyelországban a frankhitelesek gondja „nem egy makrogazdasági probléma”. Mint mondta, a jelenséget „egy társadalmi problémának lehet tekinteni, és az átváltás egy meghatározott társadalmi csoport érdeke”.

Szerinte a javaslat benyújtása ahhoz köthető, hogy választások közelednek.

Lengyelországban október 25-én tartanak parlamenti választásokat. Megfigyelők szerint a középrétegből származó, eddig többségükben a PO-ra szavazó devizahitelesek többsége az ellenzéki jelölteknek adhatja le voksát. A lengyel frankhitelesek az év elejétől több alkalommal tüntetéseket szerveztek, miután januárban több mint félmillió lengyelt ért sokkszerűen a svájci frank árfolyamának megugrása.

A devizahiteleseket elősegítő törvényjavaslatról leghamarabb pénteken, illetve az augusztus eleji ülésén szavaz a szejm. [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM