RÉSZLEGES ADÓSSÁGELENGEDÉS LENGYELORSZÁGBAN

RÉSZLEGES ADÓSSÁGELENGEDÉS LENGYELORSZÁGBAN

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

A lengyel parlament a frankhitelesek részleges adósság-elengedéséről tárgyal

 

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

Varsó, 2015. július 23., csütörtök (MTI) – Kedvezményesen zloty-alapú hitelre váltanák a lengyel frankhitelesek egy részének adósságát a kormányzó Polgári Platform (PO) azon törvényjavaslata szerint, amelyről csütörtök este kezd tárgyalni a lengyel parlament alsóháza, a szejm. Marek Belka jegybankelnök ezzel kapcsolatban óvatosságra inti a képviselőket.

A törvényjavaslat szerint a frankhiteleket az átváltás napján érvényes árfolyamon váltanák át zloty-hitelekre. Ezt követően kiszámítanák a különbséget, ahhoz képest, ha a hitelt zlotyban vették volna fel, és a különbség felét törölnék.

A törvény nem vonatkozna az összes devizahitelesre, csak a frankhitelesek mintegy 20 százalékát segítené. Azok élhetnének a kedvezménnyel, akik egy ingatlannal – 75 négyzetméternél kisebb lakással, illetve a 100 négyzetméternél kisebb családi házzal – rendelkeznek. A korlátozás nem vonatkozna a három- vagy többgyermekes szülőkre.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Marek Belka lengyel jegybankelnök szerdán a parlamentben arra intette a képviselőket, hogy „óvatosan álljanak hozzá” a frankhitelek átminősítéséhez. A törvényt szerinte csak akkor lehet elfogadni, ha nem terheli meg a költségvetést, nem destabilizálja a bankokat, és az átváltás a devizahitelesek szempontjából választható eljárás.

Belka úgy vélte: Lengyelországban a frankhitelesek gondja „nem egy makrogazdasági probléma”. Mint mondta, a jelenséget „egy társadalmi problémának lehet tekinteni, és az átváltás egy meghatározott társadalmi csoport érdeke”.

Szerinte a javaslat benyújtása ahhoz köthető, hogy választások közelednek.

Lengyelországban október 25-én tartanak parlamenti választásokat. Megfigyelők szerint a középrétegből származó, eddig többségükben a PO-ra szavazó devizahitelesek többsége az ellenzéki jelölteknek adhatja le voksát. A lengyel frankhitelesek az év elejétől több alkalommal tüntetéseket szerveztek, miután januárban több mint félmillió lengyelt ért sokkszerűen a svájci frank árfolyamának megugrása.

A devizahiteleseket elősegítő törvényjavaslatról leghamarabb pénteken, illetve az augusztus eleji ülésén szavaz a szejm. 

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Szólj hozzá

Hozzászólás