AZ EU BÍRÓSÁG DÖNTÉSÉRE VÁR A KÚRIA-HATALMAS VÁLTOZÁSOK JÖHETNEK.

AZ EU BÍRÓSÁG DÖNTÉSÉRE VÁR A KÚRIA-HATALMAS VÁLTOZÁSOK JÖHETNEK.

AZ EU BÍRÓSÁG DÖNTÉSÉRE VÁR A KÚRIA-HATALMAS VÁLTOZÁSOK JÖHETNEK.

[good_old_share]


".. Ha kiderülne, hogy tisztességtelen, elég lenne a kamatot fizetni.."

 

Az uniós bíróság döntésére vár a Kúria abban a kérdésben, hogy tisztességtelen-e a hitelekért felszámolt költség, ha nem derül ki a szerződésből, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat tartalmaz- számolt be az Én Pénzem. Ha kiderülne, hogy tisztességtelen, elég lenne a kamatot fizetnie az adósnak. Legalábbis erre lehet következtetni a legutóbbi spanyol ügyben hozott ítéletből.



Tavaly októberben kezdeményezett a Kúria előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió Bíróságánál abban a kérdésben, hogy tisztességtelen-e a fogyasztói kölcsönszerződésekben költség, jutalék, díj felszámítása anélkül, hogy a szolgáltatás ellenértékét a szerződés pontosan meghatározná. Vagy esetleg elegendő, ha következtetni lehet arra, mit tartalmaz a költség.

Kérdés az is, hogy ha a kezelési költség és kamat együttesen annyi, amennyi a piacon megszokott ára volt a szolgáltatásnak, akkor fennáll-e az egyenlőtlenség a fogyasztó kárára akkor is, ha nem egyértelmű, hogy mit tartalmaz a kezelési költség.

A Kúria azért tette fel ezeket a kérdéseket, mert az elé kerülő ügyben az első és a másodfokú bíróság is tisztességtelennek ítélte a folyósítási jutalékot, míg a kezelési költséget nem, és az utóbbi érvénytelenségére irányuló kereseti kérelmet elutasította.

Az ügyben az adósok még 2005-ben 16 516 euró hitelt vették fel 5,4 százalék kamattal és 2,4 százalék kezelési költséggel, a folyósítási jutalék pedig 40 ezer forint volt. A másodfokú ítélet után az adósok is és a bank is a Kúriához fordultak, mert bank szerint a folyósítási jutalék nem tisztességtelen, míg az adós szerint a kezelési költség is tisztességtelen.

A magyar bíróságok nem egységesek.



A Kúria szerint azért is fontos a kérdés tisztázása, mert a magyar másodfokú bíróságok eltérően értelmezik a világos és érthető fogalmazást a fogyasztói kölcsönszerződésekben egyedileg meg nem tárgyalt szerződéses rendelkezéseken alapuló költségek tisztességtelenségének vizsgálatakor.

Az ítélőtáblák többsége szerint nem kell tudni, hogy pontosan mit tartalmaz a költség, csak a mértéke lényeges. Szerintük köztudomásúan az adminisztrációs költségek vannak benne. Az ítélőtáblák kisebbsége szerint viszont csak akkor tisztességes a költség feltüntetése külön, ha a fogyasztó tudja, hogy az mit tartalmaz.

Kérdéses még a folyósítási jutalék is, hiszen ebben a perben a bíróságok éppen azért tartották tisztességtelennek, mert ha köztudomású, hogy a kezelési költség mit tartalmaz (ezek szerint ezek a bíróságok a többséghez tartoztak véleményükkel), akkor viszont a folyósítási jutalék már olyan, mintha egy költségelemet kétszer számítanának fel.

Vannak viszont bíróságok, amelyek szerint a folyósítási jutalék is tisztességes, mert a szerződéskötés előtti költségeket tartalmazza.

Mi lenne a helyzet, ha tisztességtelen lenne a kezelési költség?

Az Európai Bíróság döntésére még várni kell, ugyanakkor kérdéses, hogy mi lenne a következménye annak, ha kiderülne, hogy tisztességtelen a kamaton kívül költség felszámolása. Erre az Európai Bíróság augusztusban egy spanyol ügyben hozott ítélete adhat választ.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A spanyol perben a spanyol bíróság úgy döntött, hogy mivel (a helyi jogszabályok szerint) a késedelmi kamat felszámítása tisztességtelen volt, egyszerűen mellőzni kell ezt a tisztességtelen feltételt. Nem kell semmivel sem helyettesíteni, hanem fenn kell tartani a szerződés többi feltételének érvényességét, az adósoknak egyszerűen a normál kamattal számolva kell teljesíteniük. Az uniós bíróság szerint pedig a spanyol döntés rendben van.



Márpedig ez azt jelenti, hogy ha a költségek kamaton kívüli felszámítása tisztességtelen lenne, akkor is fennmaradna a szerződés, egyszerűen a kamatokat kellene csak felszámítani. Tehát nem kellene a költséget helyettesíteni vagy a szerződést érvénytelenné nyilvánítani.

A spanyol ügy más szempontból is érdekes tanulságokkal szolgált. Mint megírtuk, ebből a döntésből az is kiderült, hogy nem ütközik uniós jogba az a – nálunk is a mindennapokban alkalmazott – gyakorlat, hogy szabadon adják vagy veszik az adósokkal szemben fennálló követeléseket a bankok anélkül, hogy ők ehhez hozzájárulnának, vagy lehetővé tennék számukra a tartozás visszavásárlását.

A „deviza”-hiteles probléma megoldását nagymértékben segítheti az, ha minél többen értesülnek róla! Olyanok is, akiket esetleg közvetlenül nem érint. Te azzal is sokat segíthetsz, ha a „devizás” cikkeinket, videóinkat megosztod!

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM