VESZTETT A BANK! DEVIZAHITEL-VALÓTLAN KÖVETELÉSÖSSZEG

VESZTETT A BANK! DEVIZAHITEL-VALÓTLAN KÖVETELÉSÖSSZEG.

VESZTETT A BANK! DEVIZAHITEL-VALÓTLAN KÖVETELÉSÖSSZEG


[good_old_share]

Hárosi Ferenc‎ – Magamperelek. Devizaperből kiollózott szakértői vélemény (vesztett a bank) :

 

Részlet:

loading...
8. kérdés :Mit eredményezett, hogy a deviza nyilvántartású kölcsönök esetében a pénzügyi intézmények a folyósítást követően a virtuálisan létrehozott nyilvántartási összeget tekintették a kölcsön összegének?

Ezzel megsértették a Ptk. 523 § (1) bekezdésében foglaltakat, azáltal, hogy a "deviza alapú"/"deviza nyilvántartású kölcsön" jellegénél fogva nem képviselhet más értéket, mint azt a szerződésben mindkét fél elfogadta.

A nyilvántartásban szerepeltetett devizaösszeg MINDIG az ADOTT IDŐPONTRA vonatkozik és az ahhoz az időponthoz tartozó árfolyammal együtt fejezi ki a kölcsön értékét.

– Amennyiben a törvényben előírtakkal ellentétben – 
a folyamatos értékelés nem történik meg, az értékelés elmaradásával, és a virtuális nyilvántartási devizaösszeg VALÓDI KÖLCSÖNÖSSZEGKÉNT való szerepeltetésével VALÓTLAN KÖVETELÉSÖSSZEG keletkezik.

Egy egyszerű példával szemléltetve:

loading...
Ha valaki kapott 1.500.000.-Ft. deviza nyilvántartású kölcsönt egy pénzintézettől. A kölcsön szerződéskori deviza nyilvántartási összege: 10.000.-CHF a 150-es szerződéskori árfolyammal.

A folyósításkor, ha az árfolyam 160, a kölcsön deviza nyilvántartási összege: 
10.000.-CHF*150/160=93.750.-CHF

A fenti példából egyértelműen látható, hogy a kölcsön szerződéskori árfolyam határozta meg adeviza összeget.150.-Ft./CHF esetén 10.000.- CHF az induló devizaösszege, míg 160.-Ft./CHF árfolyam esetén 93.750.-CHF.

Ez az értékelés azért is helyes, mert a deviza nyilvántartású kölcsönök értékét, SOHA NEM egy szám, hanem mindig a deviza NYILVÁNTARTÁSI ÖSSZEG és a hozzá tartozó ÁRFOLYAM együttesen fejezi ki.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A fenti példából is egyértelmű, hogy VALÓTLAN lenne a folyósításkor, illetve a törlesztés folyamán 10.000.-CHF –et szerepeltetni KÖLCSÖNÖSSZEGKÉNT, hiszen az a szerződéskori deviza nyilvántartási összeg volt a szerződéskori árfolyammal.

Ugyan így VALÓTLAN , ha a folyósításkor deviza nyilvántartási összeggel BÁRMELY EZT KÖVETŐ időpontban a követelés ÖSSZEGEKÉNT tüntetik fel, hiszen ÁTSZÁMÍTÁSRA, ÁTÉRTÉKELÉSRE kell kerülnie az ADOTT IDŐPONTHOZ tartozó ÁRFOLYAMMAL.
Folytatása következik… Hárosi Ferenc‎ – Magamperelek.

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
FORINTOSÍTÁSI ELSZÁMOLÁS-EZZEL IS ÁTVERTÉK AZ ADÓSOKAT.
FORINTOSÍTÁSI ELSZÁMOLÁS-EZZEL IS ÁTVERTÉK AZ ADÓSOKAT

FORINTOSÍTÁSI ELSZÁMOLÁS-EZZEL IS ÁTVERTÉK AZ ADÓSOKAT [good_old_share] Elszámolás: előnytelen volt az adósoknak a jegybanki képlet? Teszi fel a kérdést az...

HAMAROSAN ÚJABB POFONT KAPNAK A "DEVIZÁS" CSALÁDOK!
HAMAROSAN ÚJABB POFONT KAPNAK A “DEVIZÁS” CSALÁDOK!

HAMAROSAN ÚJABB POFONT KAPNAK A "DEVIZÁS" CSALÁDOK! [good_old_share] A cikk végére az olvasónak jogosan merülhet fel a kérdés: Mi történik...

Close