VESZTETT A BANK! DEVIZAHITEL-VALÓTLAN KÖVETELÉSÖSSZEG

VESZTETT A BANK! DEVIZAHITEL-VALÓTLAN KÖVETELÉSÖSSZEG.

VESZTETT A BANK! DEVIZAHITEL-VALÓTLAN KÖVETELÉSÖSSZEG


[good_old_share]

Hárosi Ferenc‎ – Magamperelek. Devizaperből kiollózott szakértői vélemény (vesztett a bank) :

 

Részlet:
8. kérdés :Mit eredményezett, hogy a deviza nyilvántartású kölcsönök esetében a pénzügyi intézmények a folyósítást követően a virtuálisan létrehozott nyilvántartási összeget tekintették a kölcsön összegének?

Ezzel megsértették a Ptk. 523 § (1) bekezdésében foglaltakat, azáltal, hogy a "deviza alapú"/"deviza nyilvántartású kölcsön" jellegénél fogva nem képviselhet más értéket, mint azt a szerződésben mindkét fél elfogadta.

A nyilvántartásban szerepeltetett devizaösszeg MINDIG az ADOTT IDŐPONTRA vonatkozik és az ahhoz az időponthoz tartozó árfolyammal együtt fejezi ki a kölcsön értékét.

– Amennyiben a törvényben előírtakkal ellentétben – 
a folyamatos értékelés nem történik meg, az értékelés elmaradásával, és a virtuális nyilvántartási devizaösszeg VALÓDI KÖLCSÖNÖSSZEGKÉNT való szerepeltetésével VALÓTLAN KÖVETELÉSÖSSZEG keletkezik.

Egy egyszerű példával szemléltetve:
Ha valaki kapott 1.500.000.-Ft. deviza nyilvántartású kölcsönt egy pénzintézettől. A kölcsön szerződéskori deviza nyilvántartási összege: 10.000.-CHF a 150-es szerződéskori árfolyammal.

A folyósításkor, ha az árfolyam 160, a kölcsön deviza nyilvántartási összege: 
10.000.-CHF*150/160=93.750.-CHF

A fenti példából egyértelműen látható, hogy a kölcsön szerződéskori árfolyam határozta meg adeviza összeget.150.-Ft./CHF esetén 10.000.- CHF az induló devizaösszege, míg 160.-Ft./CHF árfolyam esetén 93.750.-CHF.

Ez az értékelés azért is helyes, mert a deviza nyilvántartású kölcsönök értékét, SOHA NEM egy szám, hanem mindig a deviza NYILVÁNTARTÁSI ÖSSZEG és a hozzá tartozó ÁRFOLYAM együttesen fejezi ki.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A fenti példából is egyértelmű, hogy VALÓTLAN lenne a folyósításkor, illetve a törlesztés folyamán 10.000.-CHF –et szerepeltetni KÖLCSÖNÖSSZEGKÉNT, hiszen az a szerződéskori deviza nyilvántartási összeg volt a szerződéskori árfolyammal.

Ugyan így VALÓTLAN , ha a folyósításkor deviza nyilvántartási összeggel BÁRMELY EZT KÖVETŐ időpontban a követelés ÖSSZEGEKÉNT tüntetik fel, hiszen ÁTSZÁMÍTÁSRA, ÁTÉRTÉKELÉSRE kell kerülnie az ADOTT IDŐPONTHOZ tartozó ÁRFOLYAMMAL.
Folytatása következik… Hárosi Ferenc‎ – Magamperelek.

FIGYELEM! A Facebook folyamatosan korlátozza a bejegyzéseink láthatóságát. Ha értesülni szeretnél az oldalunk új híreiről, akkor húzd az egeret a Facebook oldalon a "Tetszik/Liked" gombra és pipáld ki az értesítéseket hogy megjelenjünk a hírfolyamban. KATTINTS IDE!

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM