ÚJABB UNIÓS ÍTÉLETEK DÖNTHETIK MEG A HAZAI DEVIZAHITELEKET

ÚJABB UNIÓS ÍTÉLETEK DÖNTHETIK MEG A HAZAI DEVIZAHITELEKET

ÚJABB UNIÓS ÍTÉLETEK DÖNTHETIK MEG A HAZAI DEVIZAHITELEKET

[good_old_share]


"Amég én képviselő vagyok, addig ez a téma napirenden lesz tartva!" Aki tartózkodással, vagy nemmel szavaz a törvényjavaslatra, az indokoljon!- jelentette ki Szél Bernadett.

 

Videó alább! Szél Bernadett devizásokkal szembesítette a kormánypártiakat az Igazságügyi Bizottság ülésénAz Igazságügyi Bizottságban egy összellenzéki, a devizahitel-tartozások miatti kilakoltatások felfüggesztéséről rendelkező törvényjavaslatot tárgyaltak, Szél Bernadett, független országgyűlési képviselőt pedig elkísérték a devizások érdekképviseletével foglalkozó Adóskamara tagjai is, hogy személyesen mondják el álláspontjukat a bizottság kormánypárti tagjainak.

A törvényjavaslatot azt követően nyújtotta be Szél Bernadett, Kunhalmi Ágnes és Szabó Tímea, hogy márciusban az Európai Bíróság kimondta többek között azt, hogy uniós jog szerint egyetlen hazai devizahiteles törvény sem mondhatta volna ki azt, hogy nem lehet megsemmisíteni a kölcsönszerződéseket, ha az árfolyamkockázatról szóló rész azokban tisztességtelen.Szél szerint az Európai Bíróság döntését törvényben kell megerősíteni: fel kell oldani a szerződések megsemmisítésére vonatkozó törvényi tiltást, és fel kell függeszteni az összes kilakoltatást addig, amíg a parlament el nem végzi a szükséges munkát.

Dr. Szepesházi Péter az Adóskamarától elmondta, hogy a hazai bírói gyakorlat kullog az uniós fogyasztóvédelmi jog mögött, és a kormánypárt érdeke is, hogy elfogadjanak egy ilyen törvényt, a következő hónapokban ugyanis újabb uniós ítéletek várhatóak, amelyet „további szerződéseket további okokból döntenek meg”.

Az ülésen Varga László MSZP-s, Jakab Péter jobbikos és Arató Gergely DK-s képviselő is felszólalt, utóbbi szerint a devizások csak annyit kérnének most, mint amennyi egy korty levegő a fuldoklóknak.

A Szél által az ülésről a Facebookra feltöltött videóban az is hallható, hogy Vigh László, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondja:

loading…


„Nagyon sok mindenben igazuk van. Én nagyon sok alkalommal eljöttem a devizahitelesekkel tárgyalni, és nem tudom a jó megoldást. Tehát voltak döntések a kormányoldal részéről, és most ígérem, hogy szeretnék további kormánydöntéseket, hogy segítsünk azon, hogy ne kerüljenek ki [az otthonaikból].”

Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

A bizottság végül az érintettek részvétele és az ellenzékiek érvelése ellenére is, a tartózkodások miatt elutasította a törvényjavaslat tárgysorozatba vételét, így Szél kezdeményezése egyelőre nem kerülhet az Országgyűlés elé.

Szél, mikor már sejtette a szavazás kimenetelét, szerette volna megtudni, hogy mivel indokolják döntésüket a képviselők, azonban Vejkey Imre, a bizottság KDNP-s elnöke tájékoztatta, hogy erre nincs jogszabály nyújtotta lehetősége.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a téli kilakoltatási moratórium április 30-án ért véget, az elmúlt három évben pedig mintegy 10.000 kilakoltatás történt, ami akár 30.000 embert is érinthetett. És ez „csak” a hivatalos statisztikákból kiolvasható szám, a valós azonban még ennél is nagyobb lehet, hiszen például azokról semmit sem tudunk, akiket munkásszállókból, vagy egyéb helyekről lakoltatnak ki.

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM