ÚJABB NAGY BANKI CSAPDA

ÚJABB NAGY BANKI CSAPDA

Érdemes jobban figyelni, mert nagy csapdába kerülhetnek az árfolyamgátasok, ha most nem figyelnek – írja a Portfolio.

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Akár az eddig hittnél is nagyobb mértékben ugorhat meg az árfolyamgátasok törlesztőrészlete a rögzítés lejártakor, 2-3 év múlva. A devizahiteles elszámolás óta ugyanis nem engedik el nekik a rögzített törlesztőrészlet feletti kamattörlesztést sem, hanem az felhalmozódik, és a tőkével együtt meg kell majd kezdeni a törlesztését az árfolyamgát időszakának végén.

A kellemetlen meglepetést elkerülendő érdemes már most külön kérni a banktól a rögzítés megszüntetését.Közel 170 ezer hitelszerződést érint az árfolyamgát részleges megszűnése. Az elszámolási összeg eltüntette az árfolyamgátasok gyűjtőszámla-tartozásainak egészét vagy nagy részét, hiszen először ebből, és csak utána az alaptartozásból kell levonni a visszajáró összeget. Az elszámolás ilyenkor elvileg lefelé, az árfolyamgát megszűnése pedig felfelé módosítaná a törlesztőrészletet, a kettő összhatása pedig mindenkinél más.

A törlesztés egy része ezentúl nem kerül az eddigi gyűjtőszámlára, a törvény azonban azt írja elő, hogy a törlesztőrészletnek a januári szinten kell maradnia egészen addig, amíg az árfolyamgát 5 éves időszaka le nem jár. Ennek persze az az ára, hogy 2-3 év múlva az ügyfelek nagy részénél jelentősen megemelkedhet a törlesztőrészlet, hiszen az időközben ki nem fizetett összeg tőkésedik és kamatozódik is a tartozáson.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Egy minisztériumi rendelet igyekszik ennek hatását mérsékelni, de ennek is ára van: ha 15%-nál nagyobb mértékben nőne a törlesztőrészlet 2-3 év múlva, akkor a futamidőt is meghosszabbítják a bankok.

Hogy akár a törlesztőrészlet-emelkedést, akár a futamidő-hosszabbítást elkerülje a devizahiteles, bármikor kérheti a bankjától a fixálás megszüntetését. Ez lehet, hogy a mostaninál magasabb törlesztőrészletet eredményez már rövid távon, de legalább nem fenyeget azzal, hogy később a havi teher ennél sokkal nagyobb mértékben, akár elviselhetetlenül megugrik.Érdemes ezt minden árfolyamgátasnak végiggondolnia, és esetleg kérnie a fixálás megszüntetését. Ha ugyanis nem kéri, akkor a fent leírt szituáció fenyeget. Ha viszont kéri valaki a rögzített törlesztőrészlet megszüntetését, amelyet a banknak 30 napon belül kell teljesítenie, akkor már nem kell amiatt izgulni, hogy az árfolyamgát időszakának végén elviselhetetlenül megugrik a törlesztőrészlet. A havi teher (mérsékelt) növekedésére ez esetben csak akkor kell számítani, ha a gyűjtőszámla-tartozásból az elszámolás után még maradt valamennyi. 

  • Facebook
  • Googleplus
  • Youtube
  • Twitter

Szólj hozzá

Hozzászólás