ÚJABB NAGY BANKI CSAPDA

ÚJABB NAGY BANKI CSAPDA.

ÚJABB NAGY BANKI CSAPDA

Érdemes jobban figyelni, mert nagy csapdába kerülhetnek az árfolyamgátasok, ha most nem figyelnek – írja a Portfolio.

[cn-social-icon]

Akár az eddig hittnél is nagyobb mértékben ugorhat meg az árfolyamgátasok törlesztőrészlete a rögzítés lejártakor, 2-3 év múlva. A devizahiteles elszámolás óta ugyanis nem engedik el nekik a rögzített törlesztőrészlet feletti kamattörlesztést sem, hanem az felhalmozódik, és a tőkével együtt meg kell majd kezdeni a törlesztését az árfolyamgát időszakának végén.

A kellemetlen meglepetést elkerülendő érdemes már most külön kérni a banktól a rögzítés megszüntetését.Közel 170 ezer hitelszerződést érint az árfolyamgát részleges megszűnése. Az elszámolási összeg eltüntette az árfolyamgátasok gyűjtőszámla-tartozásainak egészét vagy nagy részét, hiszen először ebből, és csak utána az alaptartozásból kell levonni a visszajáró összeget. Az elszámolás ilyenkor elvileg lefelé, az árfolyamgát megszűnése pedig felfelé módosítaná a törlesztőrészletet, a kettő összhatása pedig mindenkinél más.

A törlesztés egy része ezentúl nem kerül az eddigi gyűjtőszámlára, a törvény azonban azt írja elő, hogy a törlesztőrészletnek a januári szinten kell maradnia egészen addig, amíg az árfolyamgát 5 éves időszaka le nem jár. Ennek persze az az ára, hogy 2-3 év múlva az ügyfelek nagy részénél jelentősen megemelkedhet a törlesztőrészlet, hiszen az időközben ki nem fizetett összeg tőkésedik és kamatozódik is a tartozáson.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Egy minisztériumi rendelet igyekszik ennek hatását mérsékelni, de ennek is ára van: ha 15%-nál nagyobb mértékben nőne a törlesztőrészlet 2-3 év múlva, akkor a futamidőt is meghosszabbítják a bankok.

Hogy akár a törlesztőrészlet-emelkedést, akár a futamidő-hosszabbítást elkerülje a devizahiteles, bármikor kérheti a bankjától a fixálás megszüntetését. Ez lehet, hogy a mostaninál magasabb törlesztőrészletet eredményez már rövid távon, de legalább nem fenyeget azzal, hogy később a havi teher ennél sokkal nagyobb mértékben, akár elviselhetetlenül megugrik.Érdemes ezt minden árfolyamgátasnak végiggondolnia, és esetleg kérnie a fixálás megszüntetését. Ha ugyanis nem kéri, akkor a fent leírt szituáció fenyeget. Ha viszont kéri valaki a rögzített törlesztőrészlet megszüntetését, amelyet a banknak 30 napon belül kell teljesítenie, akkor már nem kell amiatt izgulni, hogy az árfolyamgát időszakának végén elviselhetetlenül megugrik a törlesztőrészlet. A havi teher (mérsékelt) növekedésére ez esetben csak akkor kell számítani, ha a gyűjtőszámla-tartozásból az elszámolás után még maradt valamennyi. [cn-social-icon]

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM