TÖMEGESEN EMELKEDNEK A TÖRLESZTŐRÉSZLETEK!

TÖMEGESEN EMELKEDNEK A TÖRLESZTŐRÉSZLETEK!

TÖMEGESEN EMELKEDNEK A TÖRLESZTŐRÉSZLETEK!

[good_old_share]


loading...

Ez az idő is eljött. Egyre többen tapasztalják meg a törlesztőrészletek emelkedését!

 

Egyre több volt devizahitelesnek ugrik meg a törlesztőrészlete ezekben a hetekben, hónapokban.Tömegével jár le ugyanis az árfolyamgát 5 éves időszaka, és bár a gyűjtőszámla-tartozások jó részét a 2015-ös elszámolások eltüntették, mintegy 69 ezer jelzáloghiteles havi terhe volt egészen mostanáig mesterségesen alacsonyan tartva. Az átlagos emelés 6-8 ezer forint lehet, és 44 ezer adósnál a futamidőt is meg kell hosszabbítani -írja a Portfolio.

2012 áprilisától léphettek be a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők az árfolyamgátba, amelynek az volt a lényege, hogy:
A rögzített árfolyamon (CHF esetében 180 forint) lehetett fizetni az aktuális törlesztőrészletet, általában jóval alacsonyabban a piaci árfolyamnál.
A rögzített árfolyam feletti tőketörlesztés az úgynevezett gyűjtőszámlára került, aminek a törlesztését 5 év elmúltával kell megkezdeni.
A rögzített árfolyam feletti kamattörlesztést viszont a hitelintézet és az állam fele-fele arányban elengedte.
Több mint 170 ezren éltek a lehetőséggel. Az árfolyamgátas adósok mintegy egyharmadának idén augusztus végéig, további csaknem egyharmadának pedig az év végéig jár le az árfolyamgát-konstrukció 5 éves időtartama.

Forró a nyár: tömegével emelkednek a törlesztőrészletek

Az árfolyamgátasokat is érintették a 2015-ös elszámolások. Ezek eredményeként
loading...

eltűnt a gyűjtőszámla-tartozások 92%-a, és
megszűnt a gyűjtőszámla-szerződések több mint 85%-a.
Hiába tűnt el azonban az elszámolás előtt (pl. 2012 és 2015 között) felhalmozódott gyűjtőszámla-tartozás, és szűntek meg a szerződések, a törlesztőrészletet nem emelték vissza a bankok az árfolyamgát révén mesterségesen alacsonyan tartott szintről. Ennek kell most majd megfizetniük az árát az adósoknak.

A ki nem fizetett tartozás ugyanis 2015 óta is hónapról hónapra szintén halmozódott, ennek a törlesztését kell megkezdeniük az érintetteknek.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Voltak persze szerencsések, így nem mind a több mint 170 ezer árfolyamgátba belépett ügyfélre vár ez:
sokan lehetnek, akiknél az elszámolás az árfolyamgát során rögzített szintnél is alacsonyabb szintre vitte le a törlesztőrészletet, így nem halmozódott fel ilyen tartozásuk, vannak néhány százaléknyian, akik kérték a bankjuktól 2015 eleje óta, hogy szüntesse meg az árfolyamrögzítést, és hadd fizessék az árfolyamgát nélkül érvényes, magasabb összeget,a legszerencsésebbek pedig azok voltak, akiknek teljesen eltűnt az árfolyamgátba való belépés óta a jelzáloghitel-tartozásuk, akár normál törlesztés, akár végtörlesztés, akár az elszámolás hatására.

Forró a nyár: tömegével emelkednek a törlesztőrészletek

Hogy pontosan hányan vannak azok, akik a fentiek levonását követően "megmaradtak", és ezért a törlesztőrészletük megemelkedésére számíthatnak, arról a Magyar Nemzeti Bank májusban megjelent egyik, a legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentéshez készült prezentációja tanúskodik (innen van a fenti ábra is). Eszerint
120 ezer élő árfolyamgátas ügyfél maradt, összes tartozásuk 828 milliárd forint,
69 ezer adós számíthat közülük a törlesztőrészlet emelkedésére, tartozásuk 496 milliárd forint,
ezen belül 44 ezer ügyfél esetében a futamidő meghosszabbítására is szükség lesz, tartozásuk 303 milliárd forint,

utóbbiak közül 5 ezer ügyfél esetében 5 évnél is nagyobb mértékben kell meghosszabbítani a futamidőt, tartozásuk közel 55 milliárd forint.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
AZ LMP BENYÚJTOTTA A KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLATOT.
AZ LMP BENYÚJTOTTA A KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLATOT.

AZ LMP BENYÚJTOTTA A KILAKOLTATÁSI MORATÓRIUM MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLATOT. [good_old_share] Az LMP benyújtotta a törvényjavaslatát a kilakoltatási mortaóriumról. a HIVATALOS...

AZ ÁTVERT "DEVIZÁSOK" KIFOSZTÁSA TOVÁBB FOLYIK.
AZ ÁTVERT “DEVIZÁSOK” KIFOSZTÁSA TOVÁBB FOLYIK.

AZ ÁTVERT "DEVIZÁSOK" KIFOSZTÁSA TOVÁBB FOLYIK. [good_old_share] A Jobbik fórumozik, az LMP rendkívüli parlamenti ülést sürget az országházban és közben......

Close