TÖMEGESEN EMELKEDNEK A TÖRLESZTŐRÉSZLETEK!

TÖMEGESEN EMELKEDNEK A TÖRLESZTŐRÉSZLETEK!

TÖMEGESEN EMELKEDNEK A TÖRLESZTŐRÉSZLETEK!

[good_old_share]


Ez az idő is eljött. Egyre többen tapasztalják meg a törlesztőrészletek emelkedését!

 

Egyre több volt devizahitelesnek ugrik meg a törlesztőrészlete ezekben a hetekben, hónapokban.Tömegével jár le ugyanis az árfolyamgát 5 éves időszaka, és bár a gyűjtőszámla-tartozások jó részét a 2015-ös elszámolások eltüntették, mintegy 69 ezer jelzáloghiteles havi terhe volt egészen mostanáig mesterségesen alacsonyan tartva. Az átlagos emelés 6-8 ezer forint lehet, és 44 ezer adósnál a futamidőt is meg kell hosszabbítani -írja a Portfolio.

2012 áprilisától léphettek be a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezők az árfolyamgátba, amelynek az volt a lényege, hogy:
A rögzített árfolyamon (CHF esetében 180 forint) lehetett fizetni az aktuális törlesztőrészletet, általában jóval alacsonyabban a piaci árfolyamnál.
A rögzített árfolyam feletti tőketörlesztés az úgynevezett gyűjtőszámlára került, aminek a törlesztését 5 év elmúltával kell megkezdeni.
A rögzített árfolyam feletti kamattörlesztést viszont a hitelintézet és az állam fele-fele arányban elengedte.
Több mint 170 ezren éltek a lehetőséggel. Az árfolyamgátas adósok mintegy egyharmadának idén augusztus végéig, további csaknem egyharmadának pedig az év végéig jár le az árfolyamgát-konstrukció 5 éves időtartama.

Forró a nyár: tömegével emelkednek a törlesztőrészletek

Az árfolyamgátasokat is érintették a 2015-ös elszámolások. Ezek eredményeként
eltűnt a gyűjtőszámla-tartozások 92%-a, és
megszűnt a gyűjtőszámla-szerződések több mint 85%-a.
Hiába tűnt el azonban az elszámolás előtt (pl. 2012 és 2015 között) felhalmozódott gyűjtőszámla-tartozás, és szűntek meg a szerződések, a törlesztőrészletet nem emelték vissza a bankok az árfolyamgát révén mesterségesen alacsonyan tartott szintről. Ennek kell most majd megfizetniük az árát az adósoknak.

A ki nem fizetett tartozás ugyanis 2015 óta is hónapról hónapra szintén halmozódott, ennek a törlesztését kell megkezdeniük az érintetteknek.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

Voltak persze szerencsések, így nem mind a több mint 170 ezer árfolyamgátba belépett ügyfélre vár ez:
sokan lehetnek, akiknél az elszámolás az árfolyamgát során rögzített szintnél is alacsonyabb szintre vitte le a törlesztőrészletet, így nem halmozódott fel ilyen tartozásuk, vannak néhány százaléknyian, akik kérték a bankjuktól 2015 eleje óta, hogy szüntesse meg az árfolyamrögzítést, és hadd fizessék az árfolyamgát nélkül érvényes, magasabb összeget,a legszerencsésebbek pedig azok voltak, akiknek teljesen eltűnt az árfolyamgátba való belépés óta a jelzáloghitel-tartozásuk, akár normál törlesztés, akár végtörlesztés, akár az elszámolás hatására.

Forró a nyár: tömegével emelkednek a törlesztőrészletek

Hogy pontosan hányan vannak azok, akik a fentiek levonását követően "megmaradtak", és ezért a törlesztőrészletük megemelkedésére számíthatnak, arról a Magyar Nemzeti Bank májusban megjelent egyik, a legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentéshez készült prezentációja tanúskodik (innen van a fenti ábra is). Eszerint
120 ezer élő árfolyamgátas ügyfél maradt, összes tartozásuk 828 milliárd forint,
69 ezer adós számíthat közülük a törlesztőrészlet emelkedésére, tartozásuk 496 milliárd forint,
ezen belül 44 ezer ügyfél esetében a futamidő meghosszabbítására is szükség lesz, tartozásuk 303 milliárd forint,

utóbbiak közül 5 ezer ügyfél esetében 5 évnél is nagyobb mértékben kell meghosszabbítani a futamidőt, tartozásuk közel 55 milliárd forint.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM