SOK “DEVIZAHITELES” CSODÁLKOZNI FOG

SOK "DEVIZAHITELES" CSODÁLKOZNI FOG.

Sok devizahiteles fog csodálkozni, ha ezt meglátja, írja a Pénzcentrum.

A hitelfelvétel óta három tényező befolyásolta a devizahitelek törlesztőrészletét: 1. az árfolyamemelkedés, 2. a kamatemelések, 3. az árfolyamrés. Az alábbi példán bemutatjuk, hogy alakult volna a törlesztőrészlet e változások nélkül, és hová állhat vissza a tavaszi elszámolások után egy átlagos lakáshitel esetében.

Az alábbi példában szereplő frankalapú lakáshitel átlagosnak mondható, hiszen:
2007-ben vették fel,
6 millió forint volt az eredeti összeg,
160 forintos CHF-árfolyam mellett vették fel,
20 évre annuitással,
a kezdeti kamat 4,3% volt, a jelenlegi pedig 6,3%,
a hitel kezelési költsége állandóan 1,5%,
a bank 1,25%-os árfolyamrést alkalmazott kezdetben (jelenleg törvény szerint ilyen már nincs).

Mint látható, a kezdeti 42 825 forintos törlesztőrészlet mára 85 százalékos emelkedéssel 79 262 forintra emelkedett. Ebből 60 százalékot az árfolyamemelkedés, 27 százalékot a kamatemelés okozott, az árfolyamrés 2010-es (szabad felhasználású jelzáloghiteles esetében idei) betiltása viszont több mint 1 százalékkal csökkentette azt.

A jövő tavaszi elszámolások során a három tényezőből kettőt (kamatemelések és múltbeli árfolyamrés) "visszacsinálnak", és az eredeti, 4,3 százalékos kamatszint áll helyre e hitel esetében. Mivel a múltbeli tisztességtelenségek most utólag jelentősen csökkentik a tőketartozást is, a hitel törlesztőrészlete még alacsonyabb lesz, mint amit a kamatemelés és az árfolyamrés nélküli elméleti törlesztőrészlet (az ábrán alulról a második) mutat.

Az elszámolás utáni 56 276 forintos törlesztőrészlet 29 százalékkal alacsonyabb a jelenleginél, de még mindig 31 százalékkal magasabb a kezdetinél, hiszen az árfolyamemelkedést nem irtják ki a rendszerből, a forintosítás 256,5 forintos árfolyamon történik majd. A fenti számok persze csak egy átlagos devizahitel sorsát mutatják, az egyes ügyfelek által érzékelt könnyítés ettől lényegesen eltérhet. – Pénzcentrum


Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM