RÓNA PÉTER – JAVASLAT A DEVIZAHITELEK TILTÁSÁRA

RÓNA PÉTER-JAVASLAT A DEVIZAHITELEK TILTÁSÁRA.

Az LMP-frakció napokon belül javaslatot nyújt be a parlamentnek annak érdekében, hogy a hamarosan életbe lépő új polgári törvénykönyvben (Ptk.) tiltsák meg azokat a devizahitel-szerződéseket, amelyek nem abban a pénznemben tartják nyilván a tartozásokat, mint amiben azokat fizetik.

Ezt Róna Péter közgazdásszal közös sajtótájékoztatóján Schiffer András jelentette be.


Az LMP társelnöke azt mondta, hogy a jogszabályt egy korábban már benyújtott, de akkor elutasított javaslatuk részeként adják majd be. A korábbi indítvány szerint a bíróságoknak minden eléjük került devizaalapú hitelszerződést teljes terjedelmében át kellene vizsgálniuk, jogerős bírósági ítélet hiányában senkit sem lehetne kilakoltatni, és a bankok sem adhatnák el követeléseiket a végrehajtó cégeknek.

A Kúria devizahitelesek ügyében meghozott, december végén ismertetett jogegységi határozata nem terjed ki arra, hogy a hitelintézeti törvény alapján a bankoknak vizsgálniuk kellett volna, a hitelfelvevők képesek-e törleszteni az adósságukat – jelentette ki. Emiatt viszont fennáll annak a lehetősége, hogy ezek a szerződéstípusok a hitelintézeti törvénybe ütköznek – hangsúlyozta.


Róna Péter, az LMP programtanácsának elnöke azt emelte ki, hogy a hitelintézményekre nem a polgári törvénykönyv, hanem a hitelintézeti törvény vonatkozik.

A közgazdász arra is kitért, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságnak pénteki ülésén "jelentős konszenzus" alakult ki abban, hogy az MNB kis- és közepes vállalkozások számára készített növekedési hitelprogramja "nagyon komoly veszélyeket tartalmaz a nemzetgazdaság számára". Megjegyezte, hogy a program 2000 milliárd forintos keretről szól, miközben a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak nincs ilyen "felszívóképessége", ezért viszont egy óriási mennyiségű rossz hitelállomány jöhet létre. A felügyelőbizottsági tag megjegyezte, hogy a program kommunikációs programjának keretében hatmilliárd forintot kívánnak elkölteni. A testület ezért arra kérte a bank vezetőségét, hogy "ezt az egész témakört gondolja újra" – mondta.

Forrás: Népszabadság

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM