PÉNZT KAP VISSZA AZ OTP-S “DEVIZA”-“HITELES”

PÉNZT KAP VISSZA AZ OTP-S "DEVIZA"-"HITELES"

Pénzt kap vissza az OTP-s devizahiteles

1,1 millió forintot kap vissza az OTP-től egy domaszéki devizahiteles, miután a Kúria elutasította a bank kérelmét. Bán Tamás a pénzintézet hasraütésszerű kamatemelései miatt perelt.

Az OTP-nek kell fizetnie, ezt tartalmazza a Kúria ítéltete Bán Tamáséknak az ügyében. A domaszéki devizahiteles azért perelte be a bankot, mert szerintük az OTP indoklás nélkül emelte a svájci frankos lakáshitel kamatát. (…már nem csak szerintük! szerk.)

A lapunkban többször bemutatott családos férfi esete azért érdekes, mert az egyoldalú, indoklás nélküli kamatemeléseket a bíróságok eddig többféleképpen ítélték meg. Bán Tamás azért perelte be az OTP-t, mert a hitelük kamata a kezdeti 2,74 százalékról a 2008-as a pénzügyi válság idején 5,74 százalékra ugrott. 2013-ig az OTP összesen tizenkétszer módosított a hitelkamaton, tizenegy esetben fölfelé. A miértekről a banktól csak kitérő válaszokat adott, ezért Bánék bírósághoz fordultak.


A pert első, majd másod fokon is megnyerték, a jogerős ítélet ellen az OTP a Kúriához fordult. A testület viszont elutasította a pénzintézet keresetét. Kimondta, Bán Tamáséknak visszajár a korábban kimutatott 1,1 millió forintos túlfizetés, valamint, hogy az egyoldalú szerződésmódosítási jog tisztességtelen. A Kúria azért utasította el a bank kérelmét, mert a Bánék által követelt összeg kisebb, mint 3 millió forint, így a felülvizsgálatra nincs lehetőség.

A devizaalapú hitelek kamata az elmúlt években annak ellenére nőtt, hogy a svájci jegybank rekordalacsonyan tartja az alapkamatot. Számításaink szerint 1 százalék kamatcsökkentés az adósnak annyit jelent, mintha 18 forinttal olcsóbb lenne a svájci frank. 

A svájci jegybank a 2007-es 2,4 százalékról 2014-re 0-ra csökkentette a kamatait. A 2,4 százalékos változás pedig 43 forintos árfolyamingadozásnak felel meg. Ha úgy számolunk, hogy az adós kezdetben 43 ezer forintos törlesztőrészletet fizetett, akkor a havi 280 frankos törlesztés ma már 70 ezer forintot visz el. A kamatcsökkentés közel 17 százalékkal, 58 ezer forintra mérsékelné a havi fizetnivalót.

Az OTP még nem kapott értesítést


Az OTP Bank hivatalosan egyelőre semmilyen értesítést nem kapott a Kúriától, hogy bármely folyamatban lévő felülvizsgálati eljárásban az Ön által említett tartalmú döntés született volna.

A médiában megjelent hír szerint is az állítólagos elutasításra formai okokból került sor, tehát a Kúria nem erősítette meg érdemben a jogerős döntést – regagált megkeresésünkre az OTP Bank Médiakommunikáció… (Jó duma! cheeky szerk) – Délmagyar

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM