ÖNÁLLÓ ZÁLOGJOG. VALAMI KÉSZÜL?

ÖNÁLLÓ ZÁLOGJOG. VALAMI KÉSZÜL?

ÖNÁLLÓ ZÁLOGJOG. VALAMI KÉSZÜL?

[cn-social-icon]

Nagy dobásra készül a kormány: rengetegen juthatnak CSOK nélkül is lakáshoz – írja a Portfolio.

 

A zálogjog reformjára készül a jegybank, a Polgári Törvénykönyvbe bekerülhet az önálló zálogjog, amely a CSOK-hatással karöltve könnyítheti a családok otthonhoz jutását és a hitelkamatokat is csökkentheti – hangzott el az MNB és az Igazságügyi Minisztérium közös sajtótájékoztatóján.

loading...Bogdán Tibor, az igazságügyi miniszter főtanácsadója szerint szükség van a Polgári Törvénykönyv módosítására, mivel a végrehajtott hatásvizsgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy a Ptk. bizonyos részei olyan hiányosságokkal rendelkeznek, amelyek nem felelnek meg a jogszabályok gazdasági és társadalmi céljainak. A gyakorlatban érzékelhető a jogbizonytalanság, a gazdaságra nem fejti ki a jelenlegi joggyakorlat a megcélzott hatást.

Hornung Ágnes nemzetgazdasági államtitkár szerint a fentiek mellett fontos, hogy a magyar jogalkotás összhangban legyen az európai joggal.

A következő területek különös nehézséget okoznak: 
zálogjog,
banki és pénzügyi rendszer (még a bank fogalma is zavart okoz),
szerződés-átruházás,
értékpapír-, és tőkepiaci szabályok.

Nagy Márton MNB-alelnök szerint a CSOK fel fogja pörgetni a gazdasági növekedést, ennek sikerét viszont nagyban befolyásolja az, hogy a jelzáloghitel mennyire lesz képes segíteni a családok vagy egyének lakáshoz jutását. Az MNB álláspontja szerint szükséges, hogy a bankok a jelzáloghitelezést jelzáloglevelekkel finanszírozzák, így stabil maradhat a finanszírozás és még inkább a hosszú kamatperiódus felé mozdulhat el.

loading...

Az önálló zálogjogot mindezért vissza kell hozni az MNB szerint.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A jegybank alelnöke is felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar jelzálog szabályozás nincs összhangban az EU-s szabályokkal. Jelenleg a Ptk. ismeri a különvált zálogjogot, de nagyon kevés levél került kibocsátásra, ezért nem valószínű, hogy ezek összekeverednek az önálló jelzáloglevelekkel, nem alakulhat ki kettős fedezettípus. Nagy Márton azt is hangsúlyozta, hogy a külföldi befektetők nem ismerik a különvált zálogjogot. Az MNB a lépéssel a hitelek kamatainak csökkenésére is számít, az önálló zálogjog rugalmasabb, erősebb biztosíték.

A jegybank az önálló zálogjogot akár szabályozási, akár más eszközökkel támogatná. Nagy Márton azt is kiemelte, hogy szükséges a zálogjog módosítása, még mielőtt a CSOK a hitelezést felpörgeti.Bodzási Balázs igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy az önálló zálogjog az európai zálogjoggal jobban összeegyeztethető, az esetleges válság során tapasztalt visszaéléseket a jegybank piaci felügyeleti intézkedései meg fogják tudni előzni.

Bogdán Tibor kiemelte, hogy az önálló zálogjog és értékpapírszabályok normaszövege nagyjából készen áll. A tervek szerint jövő hónapban a kormány elé kerülnek, áprilisban a parlament elé, nyári szünet előtti elfogadással jövő év elejétől hatályba is tudnak lépni.

Mi az önálló zálogjog? 
Az önálló zálogjog azt jelenti, hogy a zálogjog nem kapcsolódik a fennálló követeléshez, hanem önállóan létezik. A lényege, hogy a bankok el tudják adni a jelzálog követeléseiket, amely a pénzintézeteknek előnyös, a hitelezettnek viszont semmi hátránya nem származik belőle. Ebben az esetben a bank jogosultsága csak a zálogtárgyra (és ennek meghatározott értékére) terjed ki, tehát a bank végrehajtási jogosultsága csak a meghatározott értékig terjed. Így ha a bank az adós házát elárverezi 12 millióért, de az adós csak 10 milliós tartozással rendelkezik, a 2 milliós különbözet az adóst illeti. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A „VISSZAUTASÍTHATATLAN” AJÁNLATOKRÓL.
A „VISSZAUTASÍTHATATLAN” AJÁNLATOKRÓL

A „VISSZAUTASÍTHATATLAN” AJÁNLATOKRÓL [cn-social-icon] Barabás Gyula - Pénzügyi tanácsadás   Megszaporodtak azoknak a megkereséseknek a száma, akik arról számolnak be,...

TUTI NYERTES ÜGYEK, AVAGY A DEVIZÁSOK SZENT GRÁLJA.
TUTI NYERTES ÜGYEK, AVAGY A DEVIZÁSOK SZENT GRÁLJA

TUTI NYERTES ÜGYEK, AVAGY A DEVIZÁSOK SZENT GRÁLJA [cn-social-icon] Az alábbi írás mostanában került fel a Devizajog Iroda Facebook oldalára....

Close