AMIKOR A BANKOK UTÁN A MAGYAR ÁLLAM IS BELERÚG A “DEVIZA”-KÁROSULTAKBA.

AMIKOR A BANKOK UTÁN A MAGYAR ÁLLAM IS BELERÚG A "DEVIZA"-KÁROSULTAKBA.

AMIKOR A BANKOK UTÁN A MAGYAR ÁLLAM IS BELERÚG A "DEVIZA"-KÁROSULTAKBA.


[good_old_share]

Újabb nagy veszély fenyegeti a hiteleseket.
Kontraproduktívnak, sőt kifejezetten károsnak tartják a Portfolio.hu banki forrásai azt a törvényjavaslatot, amely csak a becsértékükön vagy afölött engedné árvereztetni a régóta nem fizető jelzáloghitelesek ingatlanát.

Az árveréseken a lakóingatlanok legalacsonyabb eladási árát szeretné a Fidesz-KDNP a most benyújtott törvénymódosító javaslattal 100%-ra emelni a fogyasztói szerződésen alapuló követelések esetén, mondván, a mostani gyakorlat a "földön fekvő emberbe való belerúgás". Ha egy éven belül nem lenne sikeres az árverés, akkor csökkenne ez a minimum 80%-ra.

A javaslat annyiban megengedő, hogy a hitelező és az adós kérhetik, hogy ennél alacsonyabb minimumárat alkalmazzon a végrehajtó.

Ma már online, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján zajlanak a bírósági végrehajtás keretében elindított lakóingatlan-árverések Magyarországon, és a nyilvános, mindenki számára hozzáférhető online rendszer bevezetése óta viszont már nem áll fenn annak a veszélye, hogy az adós ingatlanát a piaci árnál alacsonyabb áron vásárolják meg.
A bírósági végrehajtásról szóló törvény meghatározza, mi az a minimális szint, amit el kell érnie az eladási árnak, vagyis amikortól sikeresnek számít egy árverés. Ez jelenleg a lakóingatlanok esetén 70%, egyéb ingatlanok esetén pedig 50%.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.civilkontroll.com/newsletter/

A Portfolio.hu banki forrásai szerint a bőven 100% alatt meghatározott limit lehetővé teszi, hogy azokban a régiókban is sikeresek legyenek az árverések, amelyekben az országos átlaggal ellentétben nem, vagy alig emelkedtek a lakásárak.

loading...

Tapasztalataik szerint – különösen a kistelepüléseken – tömegével fordulnak elő olyan ingatlanok, amelyek a 70%-os limit felemelésével eladatlanok maradnának.

A jelenlegi szabályozás mellett elkerülhető, hogy az adós lakása hosszú ideig a nyakán maradjon, és ezáltal magasabb késedelmi kamatot (ez az ügyleti kamat másfélszerese + 3 százalékpont) és magasabb (az árverési ár alapján számított) végrehajtói jutalékot kelljen fizetnie. Minél magasabb lenne a minimális eladási ár a becsértékhez képest, a tartozás annál hosszabb ideig maradna az adós nyakán, és annál reménytelenebb lenne kiugrani belőle.

loading…


Facebook hozzászólások
loading...