Olvassátok el figyelmesen devizások!-Lipécz Csaba gondolatai

Olvassátok el figyelmesen devizások!

Olvassátok el figyelmesen devizások! – Lipécz Csaba
Tisztelt hozzászólók!

Nagyon sokan írtak itt össze vissza véleményeket, hülyeségeket és baromságokat! Egy kicsit nézzünk a dolgok mögé! Én 20 éve bankárkodom, korábban itthon a magyar piacon (több nagybanknál is dolgoztam, mint hitelmanager utána hiteleket közvetítettem) ezt követően közel 6 éve a nemzetközi piacokon projektekkel foglalkozom! Én már 11 éve ( 2002-ben ) amikor egy bankban dolgoztam hitelügyintézőként feltettem a kérdést a bankfiók vezetőinek, hogy ami a jelzáloghitel szerződésekben le van írva az szemfényvesztés és baromság, hiszen ha nincsenek konkrétan meghatározva dolgok és nincsenek leírva, akkor ott az egyik fél bármit megtehet, és én nem vagyok hajlandó átverni az ügyfeleket! Közölték velem, hogy vagy azt csinálom, amit mondanak (és ne gondolkodjak dolgokon!! ) vagy viszontlátásra! A viszontlátásra mellett döntöttem! Mi is az a devizaalapú hitel? Van forinthitel, van devizahitel és van DEVIZAALAPÚ HITEL! Az első kettőnél egyértelmű hogy az ügyfél mit is kap kézhez! Országunkban a devizahitel nem jellemző!

A devizaalapú hitel az egy olyan hitelkonstrukció ahol a hitel az adott devizában van nyilvántartva és elszámolva, de a folyósítása (amit már kölcsönnek nevezünk) az adott nemzet fizetőegységében történik, azaz Magyarországon forintban kapja meg az ügyfél! Más szavakkal az ELSZÁMOLÁS ALAPJA AZ ADOTT DEVIZA! Ugyanez a helyzet a kamatszámolásánál!

A devizaalapú hitelek kamata kedvező volt, mert olcsóbb volt, mint a forinthitel, ezért tűnt kedvezőnek a forinthitelhez képest. Az igaz hogy a szerződésekben az volt leírva (mellékelve is a PSZÁF tájékoztató figyelmeztetve a devizaalapú hitel kockázataira) hogy az árfolyam kockázatokat az ügyfélnek kell viselnie!Azonban a következő kérdések merülnek fel:

– a bankok be tudják azt hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a devizaalapú hiteleket valóban a nemzetközi piacról vették fel és tették rá a saját kamatmarge-ukat ( saját kamatkülönbözet ) ( akkor jogosan érvelhetnek az árfolyamváltozásával )
– vagy saját forinthiteleiket nevezték el csak devizaalapú hiteleknek, hogy nagyobbat kaszálhassanak a hitelek későbbi bedőlésével az árfolyam MESTERSÉGES ÉS SZÁNDÉKOS gyengítése mellett?

Miért is fontosak ezek a kérdések?

Ugyanis ha az utóbbi az igaz, akkor hogyan érvelhettek a nemzetközi piaci helyzettel? (hiszen ha saját forinthiteleiket nevezték el devizaalapú hitelnek, akkor nincs tényleges árfolyam emelkedés miatti veszteségük! Igaz? )

Továbbmegyek! HOGYAN EMELKEDHETTEK A TÖRLESZTŐRÉSZLETEK A KÉTSZERESÜKRE, HÁROMSZOROSUKRA miközben sem az árfolyam, sem báziskamat nem emelkedett harmadannyival sem? (!)

Akkor melyik költségelem emelkedett a kétszeresére és háromszorosára?

Folytatom! Maguk szerint MIÉRT ADTAK A BANKOK HITELT AZ INGATLANOK FORGALMI ÉRTÉKÉNEK AKÁR 70 VAGY 80%-IG ( értékbecslői által TUDATOSAN LEÉRTÉKELVE AZ INGATLANOKAT!! ) ÚGY, HOGY A LEGTÖBB ESETBEN NEM KÉRTEK JÖVEDELEMIGAZOLÁST? (!)

Ha én egy komoly bank vagyok és szeretném a pénzemet megtérülni látni ( azaz hogy ne dőljön be a hitel ) akkor csak olyannak adok aki vissza is tudja fizetni, nem? Aki tudja igazolni hogy jövedelemmel rendelkezik és TUDJA FIZETNI A HITELT!

Tehát akkor miért is adtak a bankok hitelt AZ INGATLAN FORGALMI ÉRTÉKÉNEK AKÁR 70-80 VAGY TÖBB %-IG MINDENFÉLE JÖVEDELEMIGAZOLÁS NÉLKÜL?Mert tudták, hogy ez a fajta konstrukció be fog bukni, tudták, hogy az árfolyam el fog szabadulni ( lesz egy – két segítő kormány is hozzá ) és tudták, hogy a hitelek többsége be fog bukni! Azaz a számlapénz (ami mint tudjuk nem valós pénz, egyszerű könyvelési művelettel előteremthető) ellenében VALÓS ANYAGI JAVAKHOZ JUTHATNAK!

Értik már ennek a hitelezésnek a valódi szándékát?

Apropó! Azt tudták-e hogy minden bank a hitelportfolióját viszontbiztosítja? Azaz a kihelyezett hitelállományt bebiztosítja, és ha bebukik a portfolió, akkor a biztosítótól megkapja a kihelyezett hitel összegét plusz a kamatokat is! Azaz a banknak lenne tárgyalási pozíciója, hogy az ügyfelek ingatlanjai megmenthetőek legyenek, HISZEN A BIZTOSÍTÓTÓL MÁR VISSZAKAPTA A KIHELYEZETT HITELÖSSZEGET! Azaz az Önök bebukott ingatlanjai csak profit nekik valójában! Nemhiába adja el megfizetett árveréseken ( na ez is egy szép történet ugye…) saját tagoknak az ingatlanokat potom áron!

Persze ha bebukik sok hitel, akkor a viszontbiztosító sem fog örülni, de vannak olyan nemzetközi pénzügyi műveletek amivel visszatermelik a pénzt! A banknak esetleg a biztosítási díja fog emelkedni, de ez eltörpül a devizaalapú hitelezésnek csúfolt mocskos pénzügyi műveletből származó haszonhoz képest!

Még egy észrevétel!

Nagyon sokan érvelnek azzal, hogy ezek meg azok felelőtlenek voltak, mert plazma TV-re, nyaralásra stb. költöttek! IGEN EZ IGAZ, AZONBAN:

– a többsége lakás-ház vásárlásához, építéséhez, felújításához…stb. vette fel ez tény !

Azonban ha én egy másik féllel szerződést kötök, akkor mindent lefixálok, és nem hagyok egyetlen egy tényezőt bizonytalan dolgoknak kitenni! Senki sem gondolta azt (kivéve a bankok és az őket támogató összes MONDOM ÖSSZES! Kormány) hogy ennyire el fognak szabadulni az árfolyamok és a 80%-a becsődöl.

Fel kell tenni a kérdést: A MAGYAR NÉP ENGEDI-E hogy elszedjék a fizikai javakat az emberektől?

Lipécz Csaba

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM