NEM LESZ ELÉG A BANKOK 900 MILLIÁRDJA ARRA, HOGY RENDEZZÉK A “DEVIZAHITELEKET”

NEM LESZ ELÉG A BANKOK 900 MILLIÁRDJA ARRA, HOGY RENDEZZÉK A "DEVIZAHITELEKET"

Nem lesz elég a bankok részéről a 900 milliárd forint, arra hogy rendezzék a devizahiteleket- mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Barabás Gyula.

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke elmondta, éppen most zajlanak az újraszámolások. Az élő szerződéseknél a törvény az MNB középárfolyamán kéri az elszámolást a felvétel pillanatától, így a korábbi tőketartozás csökken. Újra kell számolni a havi törlesztéseket, ezeket is visszamenőleg el kell számolni. Ami visszajár, azt majd havonta számítja be, és írja jóvá a bank. De Barabás szerint az árfolyamrésből adódó változás nem lesz túl nagy összeg: egy 10 millió forintos, 15 éves futamidejű kölcsönre számolva a törlesztőrészlet 129-ről 125 ezer forintra csökken majd, a tőketartozás pedig mintegy 2300 frankkal lesz kevesebb.

Ez a bankrendszert 100 milliárd forinttal terheli. A már lezárt hitelekre is vonatkoznak a szabályok. Csak a végtörlesztők jelentenek kivételt, de a kettős árfolyam alkalmazása náluk is tisztességtelen volt, tehát abban az ügyben, egyénileg ők is bírósághoz fordulhatnak . A felmondott hiteleknél is van lehetőségük a bírósághoz fordulniuk a károsultaknak, még akkor is, ha már elárverezték a lakásukat, tette hozzá Barabás.Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM