NEM LESZ ELÉG A BANKOK 900 MILLIÁRDJA ARRA, HOGY RENDEZZÉK A “DEVIZAHITELEKET”

loading...

Nem lesz elég a bankok részéről a 900 milliárd forint, arra hogy rendezzék a devizahiteleket- mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Barabás Gyula.

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke elmondta, éppen most zajlanak az újraszámolások. Az élő szerződéseknél a törvény az MNB középárfolyamán kéri az elszámolást a felvétel pillanatától, így a korábbi tőketartozás csökken. Újra kell számolni a havi törlesztéseket, ezeket is visszamenőleg el kell számolni. Ami visszajár, azt majd havonta számítja be, és írja jóvá a bank. De Barabás szerint az árfolyamrésből adódó változás nem lesz túl nagy összeg: egy 10 millió forintos, 15 éves futamidejű kölcsönre számolva a törlesztőrészlet 129-ről 125 ezer forintra csökken majd, a tőketartozás pedig mintegy 2300 frankkal lesz kevesebb.

Ez a bankrendszert 100 milliárd forinttal terheli. A már lezárt hitelekre is vonatkoznak a szabályok. Csak a végtörlesztők jelentenek kivételt, de a kettős árfolyam alkalmazása náluk is tisztességtelen volt, tehát abban az ügyben, egyénileg ők is bírósághoz fordulhatnak . A felmondott hiteleknél is van lehetőségük a bírósághoz fordulniuk a károsultaknak, még akkor is, ha már elárverezték a lakásukat, tette hozzá Barabás.Szólj hozzá

Hozzászólás

loading...