NA, KÉREM! KEZDŐDIK? – ÁRFOLYAMKOCKÁZATI TÁJÉKOZTATÁS HIÁNYA A SZERZŐDÉS ÉRVÉNYTELENSÉGÉT EREDMÉNYEZI!

NA, KÉREM! KEZDŐDIK? - ÁRFOLYAMKOCKÁZATI TÁJÉKOZTATÁS HIÁNYA A SZERZŐDÉS ÉRVÉNYTELENSÉGÉT EREDMÉNYEZI!

NA, KÉREM! KEZDŐDIK? – ÁRFOLYAMKOCKÁZATI TÁJÉKOZTATÁS HIÁNYA A SZERZŐDÉS ÉRVÉNYTELENSÉGÉT EREDMÉNYEZI!

[good_old_share]


Ismét jó hírről számolhatunk be! Ezúttal a HitelSikerek tette közzé az oldal alján található ítéletet.

 

Úgy tűnik, hogy végre egyre több bíró meri kimondani a nyilvánvaló tényt, és ezzel együtt az igazságot, hogy hazánkban a „deviza”-károsultak, amikor korábban a bankokhoz fordultak, bizony a szerződésükkel kapcsolatban nem kapták meg a legfontosabb tájékoztatást.Sőt, nem csak a Bankszövetség félrevezető, megtévesztő és hitelre csalogató közleményével szembesülhettek a hazai fogyasztók, hanem a pénzintézeteknél, az ügyintézők is csak legyintettek akkor, amikor az árfolyamkockázat kérdése felmerült a károsult részéről. (de erről nem is neki kellett volna érdeklődni, hanem alapesetben a hitel-ügyintézőknek kellett volna tájékoztatni az ügyfelet…ezért ültek ott!!!

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy A BÍRÓSÁGOK SORBAN FÜGGESZTIK FEL A DEVIZÁS PEREKET, a NetCeleb pedig EGY TÖRTÉNELMI DEVIZAPERRŐL, amelyben a bátor bíró végre ki merte mondani az igazságot. Most pedig a HitelSikerek tette közzé az alábbi ítéletet:

Finalp szerződés árfolyamkockázat része tisztességtelen.

Finalp Zrt. kölcsönszerződésből eredő tartozás megfizetésére irányuló keresetét utasította el a bíróság.Az adós 2007-ben gépjárművásárlás céllal CHF alapú kölcsönszerződést kötött 120 hónap futamidőre. A szerződés 2015-ben felmondásra került még 452 ezer forint tartozással.

A bíróság a Ptk. a 2/2014 PJE valamint a C-186/16 Európai Bírósági határozat figyelembevételével megállapította, hogy a felperes nem adott kellő tájékoztatást az árfolyamkockázatról, így annak megfizetésére az adós nem is kötelezhető. Az árfolyamkockázatra vonatkozóak a főszolgáltatás körébe tartoznak, ezért azok tisztességtelensége az egész szerződés érvénytelenségét eredményezi!

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Miután az alperes nem kapta meg a hivatkozott jogszabályi rendelkezésekben elvárt minimum tájékoztatást az árfolyamkockázattal és annak viselésével kapcsolatban, ezért a szerződés deviza jellege megszűnt, az alperes pedig a szerződéskötés időpontjában fennálló árfolyamtól eltérő árfolyam megfizetésére, így az árfolyamkockázat viselésére nem kötelezhető, vagyis az árfolyamkockázat viselésére vonatkozó szerződési kikötés teljes egészében érvénytelen.

Miután pedig az árfolyamkockázat viselésére vonatkozó rendelkezés a szerződéses főszolgáltatás körébe tartozik, annak tisztességtelensége a szerződés egészének érvénytelenségét eredményezi.” (Ítélet 12. oldal)Az adóst a perben dr. Zugh Katalin képviselte. Elérhetőségek: Ügyvédlista.

A teljes ítélet letölthető itt: Finalp_dr.Zugh Katalin_hitelsikerek.hu. Gratulálunk!

A „deviza”-hiteles probléma megoldását nagymértékben segítheti az, ha minél többen értesülnek róla! Olyanok is, akiket esetleg közvetlenül nem érint. Te azzal is sokat segíthetsz, ha a „devizás” cikkeinket, videóinkat megosztod!

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM