MOST FIGYELJENEK AZ AUTÓHITELESEK!

MOST FIGYELJENEK AZ AUTÓHITELESEK!

MOST FIGYELJENEK AZ AUTÓHITELESEK!

Fontos információ, hogy a legnagyobb autóhitelezők szerződéses kikötései több ponton is megegyeznek a Lombard-perben a Kúria által tisztességtelennek, így érvénytelennek nyilvánított szerződéses feltételekkel – írja a Magyar Nemzet.

[cn-social-icon]

E kikötések több százezer adóst érinthetnek. A jegybank közölte, a teljes pénzügyi szektorban kezdeményezi a tisztességtelen pontok törlését.

loading...

Úgy tűnik, teljes jogi zűrzavar kerekedett az autóhitelezéssel foglalkozó pénzintézetek általános szerződési feltételei körül, miután a Kúria a közelmúltban 24 pontban érvénytelenítette a Lombard Lízing Zrt. szerződéses kikötéseit. Kiderült ugyanis, hogy amit immár jogerős ítélet tilt meg a német tulajdonú Lombardnak, az egyelőre nem vonatkozik a többi társaságra. Márpedig a Lombard-perben tisztességtelennek nyilvánított pontok közül több kikötést ma is alkalmaznak más pénzintézetek.Vizsgálódás a szerződéses feltételekről

A Magyar Nemzet a Kúria ítélethirdetése után nyolc, autóhitelezéssel foglalkozó társaságot választott ki véletlenszerűen, ezek között kisebb és nagyobb pénzintézetek egyaránt voltak. Vizsgálatunk meglepő eredményt hozott: a nyolc társaság közül hatnál találtunk olyan szerződéses feltételeket, amelyek megegyeznek a Lombardnál érvénytelenítettekkel. A Merkantil Bank, az MKB Euroleasing, a Hitex Pénzügyi Zrt., a CIB Lízing Zrt., valamint a Budapest Autófinanszírozási Zrt. és az Erste Leasing Autófinanszírozási Zrt. is egyformán előír ügyfelei számára a legfőbb bírói testület szerint tisztességtelen feltételeket. Ezek között szerepelnek például azonos megfogalmazású felmondási okra vonatkozó kikötések. De szintén a tisztességtelennek minősített pontok között szerepel a gépjármű önkényes birtokbavétele is.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Ismeretes, a Kúria a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület által kezdeményezett közérdekű perben döntött a társaság kikötéseiről. 

loading...

Ezek közül érvénytelennek mondták ki a legtöbb, azonnali felmondásra vonatkozó szabályt. Például a Lombard részéről nem érheti az adósokat további hátrány, ha autójukat ellopják, vagy baleseti totálkár éri járművüket. Akkor sem mondhatják fel egyoldalúan a szerződést, ha valaki ellen felszámolási, végrehajtási vagy végelszámolási eljárás indul. Továbbá a pénzintézet a jövőben behajtót sem küldhet az adósok gépjárművét önkényesen lefoglalni. Sőt, ügyfelei adatait akkor sem adhatja ki harmadik félnek, ha azok tartozást halmoztak fel.

Az állandó összegű részleteknél nem követelhet többet

A bírák döntése után fellélegezhetnek azon adósok is, akik úgynevezett fix törlesztésű kölcsönt vettek fel. A Lombard ugyanis az eredetileg megállapított, állandó összegű részleteknél nem követelhet többet, s akkor sem terhelheti ügyfeleire az árfolyam-különbözetből fakadó különbségeket, ha rendkívüli változás lenne a forint és a deviza árfolyama között. Utóbbi az adósok szempontjából elemi kérdés, mivel sokan közülük abban a hitben kötöttek szerződést, hogy hónapról hónapra nem változik majd a visszafizetendő összeg. Ehhez képest sokaknak kétszeresére, akár háromszorosára nőtt a törlesztőrészletük, amit képtelenek voltak fizetni.

A tisztességtelen feltételeket törölni kelleneLapunk ezeket a pontokat kereste a többi autóhitelezőnél is. A pénzintézetek üzletszabályzatából pedig kiderült, hogy a Lombarddal ellentétben például a CIB Lízing Zrt., a Hitex Pénzügyi Zrt. és az Erste Leasing Autófinanszírozási Zrt. az ügyfelével kötött hitelszerződést még felmondhatja akkor, ha az adós ellen csőd-, végrehajtási vagy felszámolási eljárás indul. A Lombardnak megtiltották, ám a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Hitex Pénzügyi Zrt. és a Merkantil Bank üzletszabályzatában szerepel, hogy önkényesen birtokba veheti ügyfele járművét a szerződés felmondása után. Továbbá fény derült arra is, hogy szinte az összes felsorolt társaság azonnali hatállyal bont szerződést adósával, ha a járművet ellopják, vagy totálkáros lesz, utóbbit már csak a Lombard nem teheti meg.

A jelek szerint azonban az említett társaságok adósai számára sincs minden veszve, ugyanis a Kúria ítélethirdetése és lapunk cikkei után a Magyar Nemzeti Bank is észbe kapott. Közleményben tudatták, hogy a teljes pénzügyi szektorra nézve kezdeményezni fogják a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.-vel azonos vagy tartalmilag azonos szerződési feltételek megszüntetését.

A felhívás ügyében megkerestük azokat a pénzintézeteket, ahol egyezést találtunk a Lombard szerződéses feltételeivel. Arról érdeklődtünk, megkereste-e már őket a jegybank, és eleget tesznek-e a felhívásnak, lapzártáig azonban nem kaptunk választ a pénzintézetektől. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
SEMMISSÉG - RENDHAGYÓ - NYÍLT LEVÉL DR. LÉHMANN GYÖRGYNEK.
SEMMISSÉG – RENDHAGYÓ – NYÍLT LEVÉL DR. LÉHMANN GYÖRGYNEK

SEMMISSÉG - RENDHAGYÓ - NYÍLT LEVÉL DR. LÉHMANN GYÖRGYNEK NCK: Előre bocsátjuk, hogy nem áll szándékunkban az amúgy is összezavarodott...

DEVIZAKÁROSULTAK! ÚJABB DÖNTÉS AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGTÓL!
DEVIZAKÁROSULTAK! ÚJABB DÖNTÉS AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGTÓL

DEVIZAKÁROSULTAK! ÚJABB DÖNTÉS AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGTÓL [cn-social-icon] Újabb döntést hozott az Alkotmánybíróság! Az Alkotmánybíróság (Ab) tanácsa elutasította az egyes fogyasztói kölcsönszerződésekről...

Close