MOST FIGYELJENEK AZ AUTÓHITELESEK!

MOST FIGYELJENEK AZ AUTÓHITELESEK!

MOST FIGYELJENEK AZ AUTÓHITELESEK!

Fontos információ, hogy a legnagyobb autóhitelezők szerződéses kikötései több ponton is megegyeznek a Lombard-perben a Kúria által tisztességtelennek, így érvénytelennek nyilvánított szerződéses feltételekkel – írja a Magyar Nemzet.

[cn-social-icon]

E kikötések több százezer adóst érinthetnek. A jegybank közölte, a teljes pénzügyi szektorban kezdeményezi a tisztességtelen pontok törlését.

Úgy tűnik, teljes jogi zűrzavar kerekedett az autóhitelezéssel foglalkozó pénzintézetek általános szerződési feltételei körül, miután a Kúria a közelmúltban 24 pontban érvénytelenítette a Lombard Lízing Zrt. szerződéses kikötéseit. Kiderült ugyanis, hogy amit immár jogerős ítélet tilt meg a német tulajdonú Lombardnak, az egyelőre nem vonatkozik a többi társaságra. Márpedig a Lombard-perben tisztességtelennek nyilvánított pontok közül több kikötést ma is alkalmaznak más pénzintézetek.Vizsgálódás a szerződéses feltételekről

A Magyar Nemzet a Kúria ítélethirdetése után nyolc, autóhitelezéssel foglalkozó társaságot választott ki véletlenszerűen, ezek között kisebb és nagyobb pénzintézetek egyaránt voltak. Vizsgálatunk meglepő eredményt hozott: a nyolc társaság közül hatnál találtunk olyan szerződéses feltételeket, amelyek megegyeznek a Lombardnál érvénytelenítettekkel. A Merkantil Bank, az MKB Euroleasing, a Hitex Pénzügyi Zrt., a CIB Lízing Zrt., valamint a Budapest Autófinanszírozási Zrt. és az Erste Leasing Autófinanszírozási Zrt. is egyformán előír ügyfelei számára a legfőbb bírói testület szerint tisztességtelen feltételeket. Ezek között szerepelnek például azonos megfogalmazású felmondási okra vonatkozó kikötések. De szintén a tisztességtelennek minősített pontok között szerepel a gépjármű önkényes birtokbavétele is.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Ismeretes, a Kúria a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület által kezdeményezett közérdekű perben döntött a társaság kikötéseiről. 

Ezek közül érvénytelennek mondták ki a legtöbb, azonnali felmondásra vonatkozó szabályt. Például a Lombard részéről nem érheti az adósokat további hátrány, ha autójukat ellopják, vagy baleseti totálkár éri járművüket. Akkor sem mondhatják fel egyoldalúan a szerződést, ha valaki ellen felszámolási, végrehajtási vagy végelszámolási eljárás indul. Továbbá a pénzintézet a jövőben behajtót sem küldhet az adósok gépjárművét önkényesen lefoglalni. Sőt, ügyfelei adatait akkor sem adhatja ki harmadik félnek, ha azok tartozást halmoztak fel.

loading...

Az állandó összegű részleteknél nem követelhet többet

A bírák döntése után fellélegezhetnek azon adósok is, akik úgynevezett fix törlesztésű kölcsönt vettek fel. A Lombard ugyanis az eredetileg megállapított, állandó összegű részleteknél nem követelhet többet, s akkor sem terhelheti ügyfeleire az árfolyam-különbözetből fakadó különbségeket, ha rendkívüli változás lenne a forint és a deviza árfolyama között. Utóbbi az adósok szempontjából elemi kérdés, mivel sokan közülük abban a hitben kötöttek szerződést, hogy hónapról hónapra nem változik majd a visszafizetendő összeg. Ehhez képest sokaknak kétszeresére, akár háromszorosára nőtt a törlesztőrészletük, amit képtelenek voltak fizetni.

A tisztességtelen feltételeket törölni kelleneLapunk ezeket a pontokat kereste a többi autóhitelezőnél is. A pénzintézetek üzletszabályzatából pedig kiderült, hogy a Lombarddal ellentétben például a CIB Lízing Zrt., a Hitex Pénzügyi Zrt. és az Erste Leasing Autófinanszírozási Zrt. az ügyfelével kötött hitelszerződést még felmondhatja akkor, ha az adós ellen csőd-, végrehajtási vagy felszámolási eljárás indul. A Lombardnak megtiltották, ám a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Hitex Pénzügyi Zrt. és a Merkantil Bank üzletszabályzatában szerepel, hogy önkényesen birtokba veheti ügyfele járművét a szerződés felmondása után. Továbbá fény derült arra is, hogy szinte az összes felsorolt társaság azonnali hatállyal bont szerződést adósával, ha a járművet ellopják, vagy totálkáros lesz, utóbbit már csak a Lombard nem teheti meg.

A jelek szerint azonban az említett társaságok adósai számára sincs minden veszve, ugyanis a Kúria ítélethirdetése és lapunk cikkei után a Magyar Nemzeti Bank is észbe kapott. Közleményben tudatták, hogy a teljes pénzügyi szektorra nézve kezdeményezni fogják a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.-vel azonos vagy tartalmilag azonos szerződési feltételek megszüntetését.

A felhívás ügyében megkerestük azokat a pénzintézeteket, ahol egyezést találtunk a Lombard szerződéses feltételeivel. Arról érdeklődtünk, megkereste-e már őket a jegybank, és eleget tesznek-e a felhívásnak, lapzártáig azonban nem kaptunk választ a pénzintézetektől. [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
SEMMISSÉG - RENDHAGYÓ - NYÍLT LEVÉL DR. LÉHMANN GYÖRGYNEK.
SEMMISSÉG – RENDHAGYÓ – NYÍLT LEVÉL DR. LÉHMANN GYÖRGYNEK

SEMMISSÉG - RENDHAGYÓ - NYÍLT LEVÉL DR. LÉHMANN GYÖRGYNEK NCK: Előre bocsátjuk, hogy nem áll szándékunkban az amúgy is összezavarodott...

DEVIZAKÁROSULTAK! ÚJABB DÖNTÉS AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGTÓL!
DEVIZAKÁROSULTAK! ÚJABB DÖNTÉS AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGTÓL

DEVIZAKÁROSULTAK! ÚJABB DÖNTÉS AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGTÓL [cn-social-icon] Újabb döntést hozott az Alkotmánybíróság! Az Alkotmánybíróság (Ab) tanácsa elutasította az egyes fogyasztói kölcsönszerződésekről...

Close