MIRE KÉSZÜLNEK? JELZÁLOGLEVELEKET VÁSÁROL AZ MNB.

MIRE KÉSZÜLNEK? JELZÁLOGLEVELEKET VÁSÁROL AZ MNB.

MIRE KÉSZÜLNEK? JELZÁLOGLEVELEKET VÁSÁROL AZ MNB.

[good_old_share]


Vajon milyen stratégiai lépésnek lehetünk a tanúi, és igazából ez a lépés kiknek az érdekeit szolgálják majd? Mi állhat a háttérben?
A világ nagy jegybankjaihoz csatlakozott eszközvásárlásával az MNB, hiszen bejelentette, hogy januártól jelzálogleveleket vásárol – olvasható a Bloomberg szerdai cikkében.

A jelek szerint már a nemzetközi szakértők ingerküszöbét is elérte a magyar jegybank lazítása, hiszen a hírügynökség hosszú elemzésben foglalkozik a témával.

Egyértelműen mennyiségi lazításként értékeli a Bloomberg azt, hogy az MNB januártól jelzálogleveleket vásárol, a hírügynökség szerint ezzel a magyar jegybank csatlakozott fejlett vetélytársaihoz, például a Fedhez, mely épp most vonja ki a piacra pumpált pénzt. A magyar jegybank lépése azért meglepő, mert korábban az volt a gyakorlat, hogy a kis országok inkább a rövid hozamokat próbálták lenyomni, ezzel szakít most az MNB akkor, amikor a hozamgörbe hosszú végét célozza meg.

A beszámoló szerint a jegybank célja, hogy élénkítse a növekedést, ami jelenleg elmarad a régiós versenytársaktól, emellett szeretnék megvédeni a magyar gazdaságot a devizahitelezés visszatérésétől, ezért tennék olcsóbbá a forinthiteleket.

Két dologgal nem vádolhatnak minket kritikusaink: azzal, hogy ne lennénk elég aktívak és elég kreatívak

 

– mondta a Bloomberg cikke szerint Windisch László, az MNB alelnöke hétfőn banki szakemberek előtt.
A cikk kiemeli, hogy az MNB szembe megy a régiós jegybankokkal, melyek már inkább a szigorításon gondolkodtak, sőt Csehországban már rá is léptek az útra.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: https://civilkontroll.com/newsletter/

Mindenki kritizálta a magyar jegybankot, amikor elkezdett lazítani, de ma már látjuk, hogy jó munkát végeztek. Akárcsak az eurózónában, a magyar piacon is az látszik, hogy a bankok kikényszerített állampapír-vásárlásai nyomják lefelé a hozamokat

– mondta a hírügynökségnek Andreas Rein, az Uniqa Capital Markets bécsi portfóliómenedzsere, aki 1,2 milliárd dollárnyi kelet-közép-európai állampapírt kezel.

[good_old_share]

loading…


Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM