Devizahitel-a bankok voltak tisztességtelenek, mégis az adósok felelősségét emlegetik

Dr. Szabó V. László ügyvéd, Nemzeti Civil Kontroll, Devizahitel-a bankok voltak tisztességtelenek, mégis az adósok felelősségét emlegetik

Devizahitel-a bankok voltak tisztességtelenek, mégis az adósok felelősségét emlegetik

Dr. Szabó V. László ügyvéd – A bankok a hitelfelvételkor becsapták az adóst, ha pedig az adós vissza akarja szerezni a jogtalanul beszedett pénzeket akkor azzal alázzák meg, hogy tisztában volt mindennel, pontosan tudta, hogy milyen kockázatot vállal.

Ehhez előszednek minden olyan hivatkozást amely az adósok együttműködéséről szól. Van itt Ptk, Kúria-ítéletek, stb.
Lényeg ,hogy az adós legyen a felelős azért, hogy a szerződéskötést megelőzően nem tájékozódott megfelelően. Csakhogy van itt két bökkenő.

1. Kétségtelenül terheli a fogyasztót is az a kötelezettség, hogy a nagy összegű és hosszabb távra szóló ügylet jellegéhez, nagyságrendjéhez, a vállalt kockázat mértékéhez igazodóan tájékozódjon a szerződés megkötése előtt, a szerződési feltételeket tartalmazó okiratot – az átlagfogyasztótól elvárható gondossággal – áttanulmányozza, és ha a szerződésben olyan rendelkezéseket észlel, amelyeket nem ért, megfelelő magyarázatot igényeljen….Csakhogy..
Csakhogy  a fogyasztó ebben a körben megnyilvánuló esetleges mulasztása, gondatlan eljárása csak abban az esetben eshet a terhére, ha a pénzügyi intézménytől kapott tájékoztatás egyébként tisztességes tartalmú volt.

Ha már a szerződésből látszik, hogy nem adott megfelelő tájékoztatást az árfolyamkockázat tekintetében akkor az adóst sem terheli az utánajárás felelőssége.

2. Abban az esetben ha a banki tájékoztatás megfelelő volt még leronthatja a szerződéskötéskor kapott szóbeli tájékoztatás.

Az adóssal szemben ekkor is elvárt követelmény, hogy ha valamit nem ért akkor kérdezzen.
Egy kivétel van, akkor ha a szerződés megfogalmazása olyan bonyolult, hogy az adós még csak kérdést sem tud feltenni, még akkor sem ha az átlagosan tájékozott személy mércéjével mérik az ismereteit.

A jogszabály kimondja, hogy nem lehet az adóssal szemben túlzott elvárásokat támasztani, hogy a bonyolult pénzügyi, gazdasági kifejezéseket megértse és azzal kapcsolatban még kérdése is legyen.

Ha valaki nem is érti amit eléje tesznek akkor azt sem tudja megfogalmazni, hogy abból éppen mit nem ért. Dr. Szabó V. László ügyvéd Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM