MIKOR ÉRKEZIK A “DEVIZAHITELESEK” PÉNZE?

MIKOR ÉRKEZIK A "DEVIZAHITELESEK" PÉNZE?
loading...

MIKOR ÉRKEZIK A "DEVIZAHITELESEK" PÉNZE?

A devizaalapú hitellel rendelkezők döntő többsége várhatóan megkapja április 30-áig az elszámolásról szóló tájékoztatást, – írja a Portfolio.

[cn-social-icon]

Egy MNB-rendelet arról is rendelkezik, hogy meddig kell a bankoknak teljesíteniük a jóváírást. A jogszabály alapján legkésőbb május 22-e ez a dátum.

Az MNB december 10-én közzétett rendelete az alábbit mondja ki:

10. § (1) A fogyasztói követelés pénzügyi teljesítésének határideje – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – az elszámolás megküldése napjától számított 15. munkanap. 
(2) Amennyiben a fogyasztót a 2014. évi XL. törvény 17. § (1) bekezdése alapján bejelentési kötelezettség terheli, a pénzügyi teljesítés határideje az elszámolás megküldését követően megtett, a teljesítés módjára vonatkozó fogyasztói bejelentéstől számított 15. munkanap. 
(3) A 2014. évi XL. törvény 17. § (2) bekezdése szerinti esetben és amennyiben a tartozás a 2014. évi XL. törvény hatálybelépését követően, de az elszámolás megküldése napjától számított 30. munkanap előtt, vagy az elszámolás következtében szűnik meg, a pénzügyi teljesítés határideje az elszámolás megküldése napjától számított 30. munkanap.

loading...

Ettől függetlenül figyelemmel kísérjük "A "DEVIZAPERT" AMELY MINDENT BORÍTHAT". Az ügy legfontosabb felvetése számos, a bankjával pereskedő magyar hitelfelvevő számára ismerős lehet. A kérdés ugyanis voltaképpen abban áll: minek is számít pontosan az a pénzügyi konstrukció, amit az elmúlt évtizedben devizakölcsönként ismert meg a hazai lakosság? KATTINTS >>> http://www.civilkontroll.com/a-devizaper-amely-mindent-borithat/

A fenti 1. eset a devizahitelesek jó részére vonatkozik (egyfajta főszabály). Mivel az elszámolás kiküldésének végső határideje a bankok számára április 30-a, 
az ezt követő 15. munkanapon, vagyis legkésőbb május 22-én megkapják a devizahitelesek a jóváírást.

Ennek főleg azok esetében van jelentősége, akiknek már lezárult a hitelszerződésük, és még jogosultak az elszámolásra (nem évült el valamiért a hitelszerződés, leginkább mert 2009. július 26-a után zárult le), hiszen ők átutalással kapják meg a pénzt. A többieknél a hiteltartozást fogja csökkenteni az elszámolási összeg, a törlesztőrészlet azonban így is, úgy is már az új szabályok szerint számolódik májustól.

A fenti 2. eset azokra vonatkozik, akiknek már lezárult ugyan a hitelük, de az elszámolási összeg jóváírásához szükséges bankszámlaszám nem áll még a bank rendelkezésére, és ezzel kapcsolatban "bejelentési kötelezettségük" van (érdemes ezt minél előbb megtenni). [cn-social-icon]

A fenti 3. eset pedig azokra vonatkozik, akiket elsőre nem talál meg levelével a bank (például elköltözött), vagy a hitele frissen szűnik meg. Előbbieknek érdemes minél előbb megosztaniuk új lakcímüket a bankjukkal, igaz, ha ezt nem teszik meg, akkor sem vész el az összeg, hanem egy elkülönített, kamatozás nélküli számlán nyugszik.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Read previous post:
"DEVIZAÜGY" A NEM MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁS - CSIKÁSZ LEVENTE.
“DEVIZAÜGY” A NEM MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁS – CSIKÁSZ LEVENTE

"DEVIZAÜGY" A NEM MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁS - DR. CSIKÁSZ LEVENTE. A (nem megfelelő) tájékoztatás tényének bizonyítása nem hárítható a fogyasztóra, az...

FORMANYOMTATVÁNY A BANKI ELSZÁMOLÁSI FECNIKRE - DR. LÉHMANN.
FORMANYOMTATVÁNY A BANKI ELSZÁMOLÁSI FECNIKRE – DR. LÉHMANN

FORMANYOMTATVÁNY A BANKI ELSZÁMOLÁSI FECNIKRE - DR. LÉHMANN Sok a teendő… [cn-social-icon] Előbb ugy gondoltam, hogy a február 8-i iratomra...

Close