MIKOR ÉRKEZIK A “DEVIZAHITELESEK” PÉNZE?

MIKOR ÉRKEZIK A "DEVIZAHITELESEK" PÉNZE?

MIKOR ÉRKEZIK A "DEVIZAHITELESEK" PÉNZE?

A devizaalapú hitellel rendelkezők döntő többsége várhatóan megkapja április 30-áig az elszámolásról szóló tájékoztatást, – írja a Portfolio.

[cn-social-icon]

Egy MNB-rendelet arról is rendelkezik, hogy meddig kell a bankoknak teljesíteniük a jóváírást. A jogszabály alapján legkésőbb május 22-e ez a dátum.

Az MNB december 10-én közzétett rendelete az alábbit mondja ki:

10. § (1) A fogyasztói követelés pénzügyi teljesítésének határideje – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – az elszámolás megküldése napjától számított 15. munkanap. 
(2) Amennyiben a fogyasztót a 2014. évi XL. törvény 17. § (1) bekezdése alapján bejelentési kötelezettség terheli, a pénzügyi teljesítés határideje az elszámolás megküldését követően megtett, a teljesítés módjára vonatkozó fogyasztói bejelentéstől számított 15. munkanap. 
(3) A 2014. évi XL. törvény 17. § (2) bekezdése szerinti esetben és amennyiben a tartozás a 2014. évi XL. törvény hatálybelépését követően, de az elszámolás megküldése napjától számított 30. munkanap előtt, vagy az elszámolás következtében szűnik meg, a pénzügyi teljesítés határideje az elszámolás megküldése napjától számított 30. munkanap.

Ettől függetlenül figyelemmel kísérjük "A "DEVIZAPERT" AMELY MINDENT BORÍTHAT". Az ügy legfontosabb felvetése számos, a bankjával pereskedő magyar hitelfelvevő számára ismerős lehet. A kérdés ugyanis voltaképpen abban áll: minek is számít pontosan az a pénzügyi konstrukció, amit az elmúlt évtizedben devizakölcsönként ismert meg a hazai lakosság? KATTINTS >>> http://www.civilkontroll.com/a-devizaper-amely-mindent-borithat/

A fenti 1. eset a devizahitelesek jó részére vonatkozik (egyfajta főszabály). Mivel az elszámolás kiküldésének végső határideje a bankok számára április 30-a, 
az ezt követő 15. munkanapon, vagyis legkésőbb május 22-én megkapják a devizahitelesek a jóváírást.

Ennek főleg azok esetében van jelentősége, akiknek már lezárult a hitelszerződésük, és még jogosultak az elszámolásra (nem évült el valamiért a hitelszerződés, leginkább mert 2009. július 26-a után zárult le), hiszen ők átutalással kapják meg a pénzt. A többieknél a hiteltartozást fogja csökkenteni az elszámolási összeg, a törlesztőrészlet azonban így is, úgy is már az új szabályok szerint számolódik májustól.

A fenti 2. eset azokra vonatkozik, akiknek már lezárult ugyan a hitelük, de az elszámolási összeg jóváírásához szükséges bankszámlaszám nem áll még a bank rendelkezésére, és ezzel kapcsolatban "bejelentési kötelezettségük" van (érdemes ezt minél előbb megtenni). [cn-social-icon]

A fenti 3. eset pedig azokra vonatkozik, akiket elsőre nem talál meg levelével a bank (például elköltözött), vagy a hitele frissen szűnik meg. Előbbieknek érdemes minél előbb megosztaniuk új lakcímüket a bankjukkal, igaz, ha ezt nem teszik meg, akkor sem vész el az összeg, hanem egy elkülönített, kamatozás nélküli számlán nyugszik.

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Figyelem! A Nemzeti Civil Kontroll egy határokon átívelő széles körű baráti közösség és nem „deviza”- hiteles érdekvédelmi szervezet!
Ennek ellenére arra törekszünk, hogy azok a hírek, vélemények, károsulti gondolatok, valamint jogászi, ügyvédi és pénzügyi szakértői vélemények, dokumentumok, bírósági ítéletek melyek a „fősodratú” médiában nem kapnak publikációs felületet, politikai és gazdasági nézetektől függetlenül nálunk megjelenjenek. Ezáltal is elősegítve a károsultak szélesebb információszerzésének lehetőségét.
A Nemzeti Civil Kontroll szerkesztősége a devizakárosultak részére nem ad, és soha nem is adott jogi tanácsokat, utasításokat és nem végez jogi képviseletet sem. Az oldalainkon fellelhető dokumentumok, olvasói gondolatok, ügyvédi, szakértői vélemények kizárólag azok szerzőjének véleményét tükrözik, melyet a szerkesztőségünkhöz a szerzők közlés céljából eljuttattak, illetve az internetes portálokon, vagy közösségi média felületeken bárki számára hozzáférhető forrásból származnak, melyeket oldalainkon másodközlésként megjelentetünk. Ezen dokumentumok és információk hasznosságát, vagy valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni. Természetesen ezek a dokumentumok, írások, illetve gondolatok szabadon felhasználhatóak, de a Nemzeti Civil Kontroll kizár minden felelősséget a felhasználásukból eredő esetleges károkért. Konkrét jogi probléma esetén kérjük, hogy forduljon ügyvédhez. FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK, COOKIE HASZNÁLAT, GDPR-ADATVÉDELEM