DR. KRISTON – A SEMMISSÉG IRÁNYAI

DR. KRISTON - A SEMMISSÉG IRÁNYAI.

SEMMISSÉG KITÜNTETETT IRÁNYAI – KÉRJÜK MEGOSZTANI !

(1) DEVIZA HITELPÉNZ (SZÁMLAPÉNZ) HIÁNYA.
(2) BANK MEGÚJÍTÁSI ÁRFOLYAMKOCKÁZATA.
(3) HITELKOCKÁZAT TILOS ÁTHÁRÍTÁSA
(4) BANK-ADÓS TILOS DEVIZASWAP.

[cn-social-icon]

loading...

Az állam a három devizatörvényével, a Kúria a 6/2013 PJE határozatával, mint kötelező iránymutatással a semmis deviza alapú kölcsönszerződések hibáit kifoltozta, azonban egyet nem tudott megtenni, amiről törvény és iránymutatás is eliminiál vagy hallgat: ez pedig a külföldi deviza beszerzési swap és a belföldi deviza kihelyezési swap meg nem történtté tétele, és ezekből levonható jogi következtetések érvényesítése.

Külföldi beszerzési forint/deviza fedezeti devizaswap keretében a bankok a rövid lejáratú HUF betétjüket 1-3 hónapos rövid lejáratú devizabetétre cserélték, majd ezt a devizabetétet 15-20 évre kihitelezték úgy, hogy a bankközi piacon HUF betétre cserélve forintban kifolyósították. A külföldivel kötött devizaswap egy fedezeti swap annak jelentős megújítási kockázatával.

Belföldi kihelyezési deviza/forint devizaswapot az adóssal kötötték kölcsön jogcímén, melynek azonnali (spot) lába a deviza/forint csere kifolyósítása és a határidős (termin) lába a törlesztéskori forint/deviza csere és árfolyamkockázat adósra áthárítása.

Ezek jogi értékelése a semmisség alábbi kitüntetett irányaiba mutat:

(1)
DEVIZA HITELPÉNZ (SZÁMLAPÉNZ) HIÁNYA.
SEMMIS DEVIZASZOLGÁLTATÁS.

Adós deviza folyószámla hiánya (devizahitel adós folyószámláján történő rendelkezésre bocsátásának és jóváírásának hiánya) miatt nincs deviza hitelpénz (számlapénz) teremtés, sem devizahitel kihelyezés, sem devizavásárlással lehetséges forinthitel kihelyezés, ezért de jure csak forint hitelpénz (számlapénz) keletkezett és így a szerződés lehetetlen, ezért semmis devizaszolgáltatásra irányult.

loading...

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

(2)
BANK MEGÚJÍTÁSI ÁRFOLYAMKOCKÁZAT VISELÉSE.
SEMMIS (TISZTESSÉGTELEN) DEVIZAKOCKÁZATI KIKÖTÉS.

Külföldi beszerzési devizaswap megújítási kockázatát a bank maga hozta létre azzal, hogy 1-3 hónapos devizabetétet 15-20 évre kihelyezett, ezért a devizabetétjét állandóan meg kellett újítania (kockáztatott, hazárdírozott, hpt. törvény lejárati illeszkedési szabályát megsértve kockázatos terméket értékesített), ezért saját felróható magatartására előnyök (árfolyamkockázati díj) szerzése végett nem hivatkozhat, ilyen egyoldalú előnyszerzésen alapuló tisztességtelen árfolyamkockázat viselési kikötés semmis.

(3)
HITELKOCKÁZAT TILOS ÁTHÁRÍTÁSA.
SEMMISSÉG – TŐKEPIACI TÖRVÉNY MEGKERÜLÉSE.
Hitelkockázat áthárítása nem más, mint egy hitelderivatíva származtatott befektetési eszköz beágyazása a kölcsönszerződésbe, ezért a szerződés a tőkepiaci törvény megkerülése miatt semmis.

(4)
BANK-ADÓS TILOS DEWIZASWAP.
SEMMISSÉG – TŐKEPIACI TÖRVÉNY MEGKERÜLÉSE.

Belföldi kihelyezési – ügyféllel kötött – devizaswap is egy kifolyósításkori deviza vételi azonnali (spot) lábon és egy törlesztéskori deviza eladási határidős (termin) lábon álló befektetési művelet, ezért a szerződés a tőkepiaci törvény megkerülése miatt semmis.

Európai Unió Bírósága C-312/14 előzetes döntéshozatali eljárásában és a hazai ún. államperben, valamint az egyedi perek vitelében a semmisség fenti kitüntetett irányait perbe vittem és érvényesítem.

Dr. Kriston István ügyvéd
európajogi (pénzügyi) szakjogász
 [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A "DEVIZA"-KÁROSULTAKRÓL - BARABÁS GYULA.
A “DEVIZA”-KÁROSULTAKRÓL – BARABÁS GYULA

Barabás Gyula - Pénzügyi fogyasztóvédelem [cn-social-icon] Az ügyfelek a legnagyobb hibát akkor követték el, amikor megbíztak a bankrendszer tisztességében, az...

MIKOR ÉRKEZIK A "DEVIZAHITELESEK" PÉNZE?
MIKOR ÉRKEZIK A “DEVIZAHITELESEK” PÉNZE?

MIKOR ÉRKEZIK A "DEVIZAHITELESEK" PÉNZE? A devizaalapú hitellel rendelkezők döntő többsége várhatóan megkapja április 30-áig az elszámolásról szóló tájékoztatást, -...

Close