A BANKSZÖVETSÉG MEGTÉVESZTŐ TÁJÉKOZTATÓJA

A BANKSZÖVETSÉG MEGTÉVESZTŐ TÁJÉKOZTATÓJA.

A BANKSZÖVETSÉG MEGTÉVESZTŐ TÁJÉKOZTATÓJA – Patacs-Rácváros Pertársaság

A Bankszövetség 2006. január 26-án megtévesztő tájékoztatót adott ki a lakosság részére, melyben a következők hangzottak el:

Kérdés:

„Reálisan számolhatunk-e azzal, hogy az árfolyamkockázat miatt a devizában hitelt felvevő háztartásokat súlyos veszteségek érik? Valós-e az a félelem, hogy bekövetkezhet a forint tartós és jelentős mértékű gyengülése, s a devizában eladósodottak törlesztési terhei elviselhetetlen mértékben is megnövekedhetnek?”

loading...Válasz:

„Hosszabb távon egyértelműen azzal kell számolni, hogy a forint árfolyama – legalábbis reálértékben folyamatosan felértékelődik.”……..”Ám nemcsak a reálértelembe vett tartós forintgyengülést zárhatjuk ki a lehetséges jövőbeli forgatókönyvek közül, hanem a forint jelentős és tartós nominális gyengülését is.” Mivel a devizahitelek túlnyomó többsége hosszabb lejáratú (lakás- és gépkocsi finanszírozási hitel, az esetleges néhány napos nagyobb árfolyam ingadozás a törlesztési terheket érdemben nem változtatja meg.”

Végül összefoglalóan megállapítja a Tájékoztató, hogy „a hosszabb lejáratú hitelt felvenni szándékozók nyugodtan választhatják a pénzintézetek által kínált devizaalapú hitelkonstrukciókat is; a hitel futamideje alatt a hitel törlesztési terhét jelentősen és tartósan megnövelő árfolyammozgás nem lesz.”

Mit is mondott a Kúria?

"Ha a pénzügyi intézménytől kapott nem megfelelő tájékoztatás vagy a tájékoztatás elmaradása folytán a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az árfolyamkockázat nem valós, vagy az őt csak korlátozott mértékben terheli, a szerződésnek az árfolyamkockázatra vonatkozó rendelkezése tisztességtelen, aminek következtében a szerződés részlegesen, vagy teljesen érvénytelen." …További részletek >>>

Felháborító, hogy a Bankszövetség 2006-ban ezt a tájékoztatást adta ki annak ellenére, hogy a tájékoztatást megelőző évben a svájci jegybank figyelmeztette az MNB-t a devizaalapú hitelezés kimondottan nagy kockázataira! (Ezt a figyelmeztetést az emberek elől eltitkolták!)

Bizonyítható a megtévesztés, ez is megalapozza a devizaalapú kölcsönszerződések semmisségét!
A fentiek alapján megállapítható:

loading...

A Bankszövetség részéről nyilatkozó személy nagy nyilvánosság előtt megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adott. Ezáltal a jóhiszemű kölcsönigénylőket olyan magatartásra indította, melyből őket nagyon komoly kár érte.A Ptk. 6. §-a alapján „A bíróság a kárnak egészben vagy részben való megtérítésére kötelezheti azt, akinek szándékos magatartása más jóhiszemű személyt alapos okkal olyan magatartásra indított, amelyből őt önhibáján kívül károsodás érte.”

Néma József – Patacs-Rácváros Pertársaság

FONTOS! Kedves olvasók, „devizahitelesek”! A Honlapunkon illetve Facebook oldalunkon is folyamatosan tájékoztatni fogunk Titeket az Államperrel, és más ügyekkel kapcsolatos friss hírekről. Kérjük, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy a Facebook oldalunkra meghívod az ismerőseidet, illetve ide kattintva feliratkozol a hírlevelünkre is. Nemzeti Civil Kontroll.

Facebook hozzászólások
loading...
Read previous post:
A FORINTHITELESEKNEK IS PÉNZ ÁLLHAT A HÁZHOZ!
A FORINTHITELESEKNEK IS PÉNZ ÁLLHAT A HÁZHOZ!

A FORINTHITELESEKNEK IS PÉNZ ÁLLHAT A HÁZHOZ! Forinthitele van? Pénz állhat a házhoz! Ami tavaly a devizahitelekkel történt, idén ugyanez...

A „DEVIZAHITEL” ÉS A ROTHADT ALMA ESETE.
A „DEVIZAHITEL” ÉS A ROTHADT ALMA ESETE

A „DEVIZAHITEL” ÉS A ROTHADT ALMA ESETE Loppert Csaba - Facebook Idézek a A KÚRIA 6/2013. Polgári Jogegységi határozatából: "az...

Close